Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2013

Το τελευταίο τανγκό στον… ΟΠΑΠ

Ιδιαίτερα ενοχλητικές είναι ορισμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος, θυμίζω, από πρακτικήςπλευρά έχει ήδη αλλάξει χέρια και η πλειοψηφία του έχει περάσει σε ιδιώτες επενδυτές.

Η πρώτη πληροφορία είναι ότι η διοίκησή του έχει κάκιστες σχέσεις με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (κατόπιν και της στάσης που κράτησε το Ταμείο στην τελευταία γενική συνέλευση), οι οποίες αποτυπώνονται και σε ευρύτερο
«περιβάλλον» με διάφορες μάλλον «αγοραίες» εκφράσεις και υπαινιγμούς.

Συμβαίνει, θα μου πείτε, και στις καλύτερες οικογένειες, τουλάχιστον εν Ελλάδι. Δείχνει όμως και μια έλλειψη αντίληψης της ιεραρχίας ανάμεσα στον «μεταβατικό» πλέον πρόεδρο του ΟΠΑΠ και στη θεσμική αρχή που κατέχει το 33% των μετοχών του Οργανισμού, για όσο διάστημα τις κατέχει.

Διότι αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον Κώστα Λουρόπουλο, ενεργώντας και ως «θεματοφύλακας» του περιουσιακού στοιχείου που μόλις πούλησε, έως ότου περάσει στον νέο ιδιοκτήτη, τότε ποιος ακριβώς τον ελέγχει;

Το σημειώνω αυτό διότι οι υπόλοιπες πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι εξίσου δυσάρεστες και πολύ πιο ουσιαστικές

Για παράδειγμα, κυκλοφορεί εντόνως ότι ήδη έχει δεσμευτεί ο προϋπολογισμός marketing προώθησης κ.λπ. του έτους, ενώ ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο εξάμηνο. Είναι αληθές αυτό;

Κι αν είναι, ποιος άραγε δίνει λογαριασμό -και σε ποιον- για την αποδοτικότητα αυτών των προγραμμάτων, τα οποία, αν κρίνουμε από τα χαμηλά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, δεν αποδείχτηκαν και τόσο αποτελεσματικά;

Πέραν τούτου, ακούγεται πολύ έντονα ότι σε διάφορα στελεχικά επίπεδα γίνονται χειρισμοί και «τακτοποιήσεις» της τελευταίας ώρας, πριν έρθουν «οι άλλοι», είτε αυτό αφορά συμβάσεις, είτε διάφορους κανονισμούς.

Κι ότι γενικώς κάποιοι που επί χρόνια πέρασαν ζωή και κότα βλέπουν αυτήν τη μεταβατική περίοδο σαν «το τελευταίο τανγκό στον ΟΠΑΠ».

Ίσως η διαφαινόμενη έλλειψη ελέγχου που περιγράψαμε να ενθαρρύνει τώρα τους… χορευτές, είτε είναι χαμηλού, είτε υψηλού επιπέδου. Μεταγενέστερα, όμως, θα προκύψουν ευθύνες. Όχι μόνο για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για τους ίδιους.

Διότι είναι ξεκάθαρο ότι το σχήμα των νέων ιδιοκτητών διαθέτει όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά και την επιτόπια πείρα, για να αναζητήσει και να εντοπίσει ευθύνες σε πράξεις αλλά και παραλήψεις που θα αφορούν όλο το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου περάσει στα χέρια του η διοίκηση του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v