Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2015

Προς Γιάνη Βαρουφάκη: Με τα «λόγια» δουλειά δεν γίνεται

Δυστυχώς εδώ και πολλές μέρες, παρατηρούμε το φαινόμενο πολλοί υπουργοί της νέας κυβέρνησης να αναλώνουν πολύτιμο χρόνο σε διαφόρων ειδών συνεντεύξεις, την ώρα που θα έπρεπε να δουλεύουν νυχθημερόν, για να βγάλουν πέρα το κολοσσιαίο έργο που έχουν αναλάβει, όχι μόνο έναντι όσων ψήφισαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά κι έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει -δυστυχώς- ο υπουργός Οικονομικων Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έχοντας ήδη αναχθεί διεθνώς σε ένα είδος πολιτικού σταρ συνεχίζει να δίνει συνεντεύξεις δεξιά και αριστερά, εντός και εκτός συνόρων με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Κατά την ταπεινή άποψη της στήλης ο κ. Βαρουφάκης καλό θα είναι να εγκαταλείψει το ταχύτερο αυτή την πρακτική και να αφοσιωθεί περισσότερο στα εξαιρετικά κρίσιμα καθήκοντά του, είτε αυτά αφορούν τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, είτε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση συνολικά έχουν υποσχεθεί.

Κι αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος αφορά την προστασία τόσο τη δική του όσο και εκείνων που τον επέλεξαν. Αφενός διότι η «υπερέκθεση» στα media από ένα σημείο και μετά αποβαίνει συνήθως εναντίων του εκτιθέμενου, κι αφετέρου διότι όσο περισσότερο μιλάει κάποιος, τόσο ευκολότερο είναι να κάνει γκάφες, αλλά και να υποπέσει σε αντιφάσεις, ιδίως όταν αναφέρεται σε ακανθώδεις «δημιουργικές ασάφειες», που από τη φύση τους προσφέρονται για έντονη πολιτική αμφισβήτηση.

Ο δεύτερος αφορά την ουσία του υπουργικού θώκου, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες πίεσης, κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση. Διότι οι καλές προθέσεις και η αγωνιστική διάθεση ουδόλως θα βοηθήσουν είτε την οικονομία, είτε και τη διαπραγμάτευση, αν τα νούμερα δε βγαίνουν, κι από ό,τι φαίνεται θα απαιτηθεί σχεδόν ένα θαύμα για να βγουν!

Ο ίδιος δε ο υπουργός θα κριθεί στην πορεία όχι από το πόσο ωραία τα λέει, αλλά από το τι τελικά κατάφερε προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

Προφανώς τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τον κ. Βαρουφάκη, αφορούν κι άλλους υπουργούς που περιφέρονται και κάνουν γενικώς δηλώσεις, πολλές φορές με ελαφρότητα.

Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι βεβαίως, αλλά αυτό που σίγουρα περιμένουν όλοι όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε ήθελαν ρήξη με την Ευρώπη, είτε (οι περισσότεροι) μια αλλαγή προς το καλύτερο, ΔΕΝ είναι να κάνουν οι υπουργοί του τα… ίδια με τους προηγούμενους!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v