Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2015

Το «καλό» και τα… χειρότερα σενάρια για Ελλάδα

Ο χρόνος της παρούσας διαπραγμάτευσης τελειώνει. Αυτό πλέον το αναγνωρίζουν όλοι, θέτοντας ως όριο είτε τα μέσα Ιουνίου (ημερομηνία που λαμβάνει υπ' όψιν της τα ξένα κοινοβούλια), είτε τα τέλη του τρέχοντος μηνός. 

Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και την οικονομία, θα είναι να βρεθεί ως τότε (τα μέσα Ιουνίου, ήτοι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) μια συμφωνία σε επίπεδο «επιτελείων», η περίφημη staff level agreement, κατόπιν της οποίας θα δοθεί μια νέα παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, για κάποιους μήνες, μαζί με χρηματοδότηση που να επιτρέπει στη χώρα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε αντάλλαγμα για μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Στο σενάριο αυτό, η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, ενώ η συνέχεια θα κριθεί πλέον στην εφαρμογή των μέτρων, έως ότου φτάσει η ώρα διαπραγμάτευσης της «μεγάλης συμφωνίας», για τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως η οικονομία θα συνεχίσει να στενάζει περιμένοντας την ουσιαστική λύση. 

Ωστόσο ουδόλως μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάληξης σε μια συμφωνία, η οποία θα προκαλούσε απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, η συμφωνία θα μπορούσε να υποστηριχτεί από μέρος της αντιπολίτευσης – πυροδοτώντας πολιτικές διεργασίες είτε για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, είτε για εκλογές - ή θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει άμεσα δημοψήφισμα, προκειμένου να μιλήσει ο «κυρίαρχος λαός». 

Το τρίτο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσει αναταραχή, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα περάσει αυτόματα σε κατάσταση default, τουλάχιστον ως τις 20 Ιουλίου οπότε και υπάρχει πληρωμή ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (τα οποία σημειωτέον πάντως διέπονται από το ελληνικό δίκαιο).

Στο διάστημα αυτό όμως, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα υπάρξουν καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση να καταφεύγει είτε σε δημοψήφισμα, είτε σε εκλογές, προκειμένου να ληφθούν από τον λαό, άμεσες αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v