Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2016

Παραχώρηση υπηκοότητας: Κάντε το όπως η Κύπρος!

Η Ελλάδα είναι πράγματι μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, γι' αυτό άλλωστε και συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών. Η Κύπρος είναι επίσης ένα όμορφο νησί, με σημαντικό τουρισμό, το οποίο όμως παρά τη μικρή του έκταση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Μεταξύ των άλλων, όπως έγραφε χθες ο κυπριακός Τύπος, η Κύπρος προσφέρει σε δυνητικούς επενδυτές παραχώρηση υπηκοότητας έναντι επενδύσεων συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης», αρκεί μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ και η αγορά κατοικίας αξίας 500.000 ευρώ!

Ειδικότερα η επένδυση €2 εκατ. ευρώ μπορεί να αφορά:

Επένδυση για αγορά ή ανέγερση ακινήτων, ή δημιουργία αναπτύξεων όπως οικιστικές ή εμπορικές αναπτύξεις, αναπτύξεις στον τουριστικό τομέα ή άλλα έργα υποδομής. Ωστόσο η επένδυση πρέπει να είναι σε οικοδομήσιμη γη και να υπάρχει επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξή της, ενώ εξαιρείται η αγορά γης σε ζώνη μηδενικής ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται η πρόσθετη αγορά κατοικίας ύψους €500.000.

Επένδυση για αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα πρέπει οι εταιρείες αυτές να εργοδοτούν τουλάχιστον πέντε Κύπριους πολίτες.

Επένδυση σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων που ιδρύονται στην Κύπρο και αδειοδοτούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και διενεργούν επενδύσεις αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το κριτήριο εμπίπτουν και οι αγορές χρηματοοικονομικών στοιχείων €2 εκατ., όπως ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα που αδειοδοτήθηκαν από την ΕΚΚ, από εταιρείες που αποδεδειγμένα έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο και αφορούν χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σκοπών.

Συνδυασμό των πιο πάνω επενδύσεων νοουμένου ότι η συνολική αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον €2 εκατ., ενώ ο επενδυτής δύναται να προβεί σε αγορά κυπριακών κρατικών ομολόγων μέχρι και €500.000.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να διατηρούνται για περίοδο 3 ετών.

Στα άλλα κριτήρια περιλαμβάνεται ότι ο επενδυτής θα πρέπει να έχει μόνιμη κατοικία, ενώ περιλήφθηκε και πρόνοια βάσει της οποίας οι γονείς του εν λόγω επενδυτή μπορούν να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα με μια πρόσθετη αγορά κατοικίας €500.000.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν γίνονται αντίστοιχες ενέργειες και από την Ελλάδα, με στόχο τους εύπορους επενδυτές άλλων χωρών (που συνήθως προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή).

Κάποιες ενέργειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση από την Ελλάδα απέτυχαν παταγωδώς, όπως η χορήγηση 5ετούς βίζας, ακριβώς, λένε οι γνώστες, επειδή «κόλλησε» στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, στο δαιδαλώδες φορολογικό καθεστώς και στην οικονομική/πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων ετών.

Με το νόμο 4146/2013 θεσπίστηκε το καθεστώς της "Χρυσής Βίζας" και στην Ελλάδα, με την παροχή άδειας πενταετούς παραμονής σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς και στα μέλη της οικόγενειάς τους. Μέχρι σήμερα η χώρα μας είχε εκδώσει περί τις 1.300 άδειες παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», με τους εμπλεκόμενους να μιλούν για γραφειοκρατία και απίστευτες καθυστερήσεις.

Η κινεζική πλευρά, για παράδειγμα, είχε ενημερώσει επισήμως τις ελληνικές αρχές πως οι υποψήφιοι επενδυτές χρειάζονται περί τα 15 διαφορετικά πιστοποιητικά, μεταξύ των οποίων και ιατρικές εξετάσεις. 

Εκτός από τη γραφειοκρατία, εμπόδιο θεωρείται και η απουσία οργανωμένων παραθεριστικών συγκροτημάτων.

Τέτοια συγκροτήματα είναι περιορισμένα στη χώρα μας, σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή είναι απίστευτος ο αριθμός των προς πώληση ακινήτων με πολεοδομικές παρατυπίες.

Αντίθετα, η Κύπρος γνωρίζει τεράστια επιτυχία μέσω τέτοιου είδους προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να αναζωογονείται σταδιακά όχι μόνο η αγορά του real estate, αλλά και γενικότερα η οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικά δε ορισμένες περιοχές, όπως η Λεμεσός, έχουν ήδη ξεπεράσει την κρίση, με βασικό μοχλό την οικονομική δραστηριότητα εταιριών ξένης ιδιοκτησίας αλλά και τον οργασμό οικονομικής (και οικοδομικής) δραστηριότητας που επιφέρει η προσέλκυση πλούσιων επενδυτών που θέλουν την κυπριακή ιθαγένεια, με σημαντικά βεβαίως οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις από πλευράς οργάνωσης και υποδομών, που δυσχεραίνουν μια αντίστοιχη διαδικασία. Ωστόσο οι ελλείψεις αυτές θα μπορούσαν να εκλείψουν, αν υπήρχε το στοιχειώδες όραμα και σχέδιο για να γίνει η χώρα μας (που διαθέτει όλα τα απαραίτητα «τυπικά» προσόντα, από πλευράς κλίματος, φυσικής ομορφιάς, διεθνούς διασύνδεσης, γεωγραφικής θέσης κ.λπ.) αντίστοιχα, αν όχι περισσότερο, ελκυστική για ξένους εύπορους επενδυτές.

Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ακόμη τρένο που φεύγει, με την ελληνική πολιτεία να αδρανεί, την ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα, ένας κλάδος που παραδοσιακά στήριζε την ελληνική οικονομία και που θα μπορούσε να ωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή τη διαδικασία της υπηκοότητας, καταρρέει χρόνο με τον χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v