Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2016

To τέρας της… «μικροφοροδιαφυγής»

Εδώ και μήνες, η στήλη αναφέρεται συχνά στο θέμα της φοροδιαφυγής, εστιάζοντας σε δύο κατηγορίες που προφανώς κρατούν τα σκήπτρα: στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Εν τούτοις σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει, πέρα από κάποια σποραδικά δημοσιεύματα για «αδικαιολόγητες καταθέσεις» διαφόρων επαγγελματιών, που «διαπιστώθηκαν» από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο με δημοσιεύματα που «αποκαλύπτουν» ότι κάποιοι έχουν συσσωρεύσει εντυπωσιακά ποσά, δηλώνοντας στην εφορία ότι είναι περίπου… άποροι, δεν πρόκειται να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα που αφορά στο ιλιγγιώδες μέγεθος της φοροδιαφυγής των λεγόμενων «μικρών» και «μεσαίων» αποτελεί και το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας, πέρα από τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή διαφόρων μεγάλων «ψαριών».

Διότι στην περίπτωση των μικρών και των μεσαίων, μπορεί τα «κατά μονάδα» νούμερα να είναι πολύ πιο μικρά, ο αριθμός όμως εκείνων που φοροδιαφεύγουν είναι, καταφανώς, πολύ μεγαλύτερος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κράτος δεν πρέπει να ασχολείται συστηματικά και με τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αν όμως ακούσει κάποιος τις δηλώσεις στελεχών της σημερινής κυβέρνησης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προηγούμενες έκαναν κάτι περισσότερο), θα σχηματίσει την άποψη ότι μόνον η μεγάλη φοροδιαφυγή έχει «αξία».

Σχεδόν όλες οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τη μεγάλη φοροδιαφυγή αφορούν -και μόνον! Προφανώς για πολιτικούς λόγους…

Κι ας είναι γνωστό, σε σημείο που να ακούγεται πλέον σε ραδιοφωνικά ρεπορτάζ, ότι οι ίδιοι οι υδραυλικοί και οι κομμώτριες έχουν φτάσει στο σημείο να διαμαρτύρονται για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν συνάδελφοί τους, ασκώντας το αντίστοιχο επάγγελμα, χωρίς γραφείο ή μαγαζί, χωρίς χαρτιά, χωρίς φόρους και ασφάλιση!

Αναμφίβολα, ρόλο σε αυτή την κατάσταση παίζουν και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι -πιεζόμενοι και από την οικονομική κρίση- δέχονται να πληρώνουν «μαύρα» προκειμένου να γλιτώσουν ένα μέρος του κόστους, χωρίς βεβαίως να αντιλαμβάνονται ότι το κόστος το πληρώνουν έμμεσα, στην υπερφορολόγηση των δικών τους εισοδημάτων.

Πόσο άσχημη όμως πρέπει να είναι η κατάσταση, όταν οι ίδιοι οι υδραυλικοί, εκείνοι που λειτουργούν βεβαίως νόμιμα, φτάνουν στο σημείο να προτείνουν στην πολιτεία, την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους καταναλωτές-πελάτες τους, ώστε να ζητούν οι τελευταίοι την έκδοση απόδειξης;

Και πόση άγνοια θα πρέπει να υπάρχει σε αυτή την έρημη την πολιτεία, ώστε να μην καταλαβαίνει ότι ακόμη κι αν το τελικό αποτέλεσμα στο σκέλος των εσόδων είναι ίδιο, θα έχει μεγάλη διαφορά από κοινωνικής πλευράς, αν μέσω φορολογικών κινήτρων καταφέρει να μεταβιβάσει ένα μέρος του βάρους από τους νομοταγείς προς τους φοροδιαφεύγοντες;

Το χειρότερο δε είναι ότι μιλάμε για μια υποτίθεται αριστερή κυβέρνηση, που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να κατανοεί πλήρως το πώς η φοροδιαφυγή στρεβλώνει με ολέθριο τρόπο οποιαδήποτε έννοια «δίκαιης κατανομής» των βαρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v