Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2018

Η Folli Follie, η Κεφαλαιαγορά και ο… αραμπάς!

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που οι καταγγελίες του fund QCM για τη Folli Follie έσκασαν ως βόμβα στην ελληνική αγορά. Έκτοτε οι παρενέργειες αυτής της υπόθεσης έχουν επιδράσει καταλυτικά στο κλίμα, επηρεάζοντας την αγορά, τόσο σε επίπεδο ξένων επενδυτών όσο και μεταξύ εγχώριων, ενώ αρκεί η φημολογία ότι το ίδιο fund έχει βάλει στο «στόχαστρο» κι άλλες εταιρίες, για να σημειωθούν έντονοι κραδασμοί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι πρωτάκουστο ότι δύο μήνες μετά, δεν ξέρουμε επισήμως τίποτε περισσότερο από ό,τι μάθαμε λίγο πριν το τέλος Μαΐου! Δηλαδή ότι η εταιρία έχει δηλώσει αδυναμία παροχής στοιχείων, ακόμη και για το ταμείο της!

Είναι δε επίσης πρωτάκουστο ότι έχουν περάσει 17 ημερολογιακές ημέρες από τότε που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε επισήμως ότι θα καταθέσει δικαστικό αίτημα για έκτακτο έλεγχο στη Folli Follie, πλην όμως ακόμη το αίτημα δεν έχει κατατεθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της στήλης!

Ενδεχομένως διότι το αίτημα γράφεται σε πάπυρο και θα μεταφερθεί με… αραμπά.

Δύο μήνες μετά λοιπόν, κι αν εξαιρέσουμε την προανάκριση από την πλευρά του εισαγγελέα, το μόνο που εμφανίζεται να συμβαίνει, είναι να διεξάγονται έλεγχοι στη Folli Follie από εταιρίες που διόρισε η ίδια η διοίκησή της, η οποία άλλωστε διόρισε και τη νέα Επιτροπή Ελέγχου.

Ας μας συγχωρήσουν τα αξιότιμα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, ουδόλως έχουμε την πρόθεση να θίξουμε το κύρος και την επαγγελματική τους επάρκεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον εμπλέκεται σε πιθανά αδικήματα η διοίκηση της εταιρίας, προκύπτει ότι η διερεύνηση κι ο έλεγχος αυτής της υπόθεσης έχει αφεθεί προσώρας σε πρόσωπα (φυσικά και νομικά) τα οποία επέλεξε, διόρισε και αμείβει μια διοίκηση που ενδέχεται να εμπλέκεται η ίδια στις ελεγχόμενες πράξεις!

Και μάλιστα, στην περίπτωση τουλάχιστον της Ernst&Young, όπως με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε από την πλευρά της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται για διαδικασίες «που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων». Γι' αυτό και «αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920».

Το αποφάσισε μεν, δεν φαίνεται όμως να… βιάζεται ιδιαίτερα να το υλοποιήσει, παρότι είμαστε σίγουροι ότι τα μέλη της διοίκησής της και ο πρόεδρος γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διενέργεια τέτοιου είδους ελέγχων θα απαιτήσει μήνες να ολοκληρωθεί, όπως επίσης γνωρίζουν ότι το δικαστικό σύστημα έχει και αυτό τους χρόνους του.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κρούσουμε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Η υπόθεση αυτή, πέρα από την ανυπολόγιστη ζημία που προκαλεί στην ευρύτερη αγορά, είναι πιθανό ότι θα καταλήξει σε βαριές ζημίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές της Folli Follie.

Πολλοί από τους οποίους θα αναζητήσουν τότε ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v