Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2020

O κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα χειρότερη… Σουηδία!

Με τους νεκρούς να προσεγγίζουν ολοταχώς τις 5.000 και με την πέμπτη υψηλότερη αναλογία θυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο (πίσω από το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία), παρότι πρόκειται για χώρα ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη και χωρίς τις μεγαλουπόλεις κάποιων από τις υπόλοιπες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το «πείραμα» της Σουηδίας αρχίζει να λαμβάνει τις διαστάσεις σκανδάλου, καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην εντατική δεν μειώνεται αισθητά, ενώ τα κρούσματα δείχνουν να αυξάνονται!

Ωστόσο αυτό που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην τηρεί αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας, είναι ότι τώρα που τέλειωσε το «Μένουμε Σπίτι», κι άνοιξαν σχεδόν τα πάντα (με τα ξενοδοχεία να ξεκινούν σήμερα), η χώρα μας περνά σε μια φάση που θυμίζει πολύ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Σουηδία. Για όποιον ενδιαφέρεται, τα μέτρα που συστήνει το σουηδικό κράτος περιλαμβάνονται αναλυτικά εδώ και η πιο σημαντική διαφορά με τα ισχύοντα σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουν πουθενά υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στην Ελλάδα, όμως, παρά τη σχετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις πρώτες μέρες του Ιουνίου, η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα έχει περιοριστεί δραστικότατα. Κάτι που όπως φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων και τη χρονική τους πορεία, δεν έχει συμβεί βεβαίως στη Σουηδία. Μάλλον το αντίθετο, αν και η τοπική κυβέρνηση αποδίδει την άνοδο στην αύξηση του αριθμού των ελέγχων.

Ο κίνδυνος από την άφρονα συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας αφορά λοιπόν το -σοβαρό- ενδεχόμενο να εκδηλωθούν αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Κίνδυνο που όλα δείχνουν ότι θα πολλαπλασιαστεί την επόμενη περίοδο, αυτή των θερινών διακοπών, όχι μόνο από την έλευση τουριστών αλλά και από τη μετακίνηση των ντόπιων από τις μεγάλες πόλεις προς τις παραθεριστικές περιοχές.

Εάν όμως επαληθευτούν αυτοί οι κίνδυνοι εξαιτίας συμπεριφορών όπως τα νυχτερινά «πάρτι», ο συνωστισμός πελατών στα τραπεζικά καταστήματα, η εξυπηρέτηση πελατών τόσο από delivery όσο και στα ίδια τα καταστήματα (ακόμη και εστίασης) χωρίς μάσκες και γάντια, ή συχνά με μάσκες για το θεαθήναι, που καταλήγουν κάπου ανάμεσα στο… σαγόνι και το στήθος, και πολλά άλλα, τότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί μάλλον θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή στη Σουηδία. Διότι η χώρα μας ούτε την υγειονομική υποδομή της Σουηδίας διαθέτει (από Δευτέρα ξεκινά εκεί και ο δωρεάν έλεγχος σε όποιον θέλει, τόσο για τη διάγνωση κρούσματος όσο και για τη διαπίστωση αντισωμάτων) ούτε τις σουηδικές κοινωνικές νόρμες, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε νοικοκυριά του 1 ή των 2 ατόμων, ενώ αντίθετα η χώρα μας φημίζεται για τις στενές «γενεακές σχέσεις», μέσα στο πλαίσιο του ισχυρού οικογενειακού πλέγματος, που μας χαρακτηρίζει.

Πρόκειται για θέμα που χρήζει εξαιρετικά μεγάλης προσοχής, όχι μόνο από τις αρχές αλλά κι από τους επιχειρηματίες, ιδίως στον τομέα της φιλοξενίας, κι εντέλει, πρωτίστως υπό μία έννοια, από τον καθένα από εμάς.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας, το προηγούμενο τρίμηνο, μας προσέφερε μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί επιπόλαια και κοντόφθαλμα. Διότι αν αναζωπυρωθεί ξανά η Covid-19 στα μέρη μας, τότε οι διαθέσιμες «λύσεις» θα είναι εξαιρετικά δύσκολες κι επώδυνες. Τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v