Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2021

Πανδημία: Ετοιμοι για νέα τραγικά ρεκόρ στην Ελλάδα!

Διαβάζουμε -δυστυχώς και σε σοβαρά, υποτίθεται, Μέσα- ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι «ακόμη» μεγάλη, κάτι που υπονοεί ότι στη συνέχεια προβλέπεται η αποκλιμάκωσή της, που απλά δεν έχει συμβεί «ακόμη».

Δυστυχώς, οι αριθμοί και η πρότερη εμπειρία δείχνουν όχι απλώς ότι δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας, με επίκεντρο τις ΜΕΘ, αλλά ότι αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν περάσουν τουλάχιστον… 15 μέρες, στην καλύτερη περίπτωση!

Ο λόγος είναι απλός. Διασωληνώσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών κορυφώνονται με μια καθυστέρηση της τάξεως των δύο εβδομάδων, από το σημείο κορύφωσης των κρουσμάτων, όπως ακριβώς συνέβη και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στην τραγική σε απώλειες κορύφωση του δεύτερου κύματος. Τότε τα κρούσματα κορυφώθηκαν στις 18/11 με μέσο εβδομαδιαίο όρο 2.673 κρούσματα, ενώ διασωληνωμένοι και νεκροί κορυφώθηκαν σε εβδομαδιαίους μέσους όρους (602 και 100 αντίστοιχα) την 3η Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, οι 564 διασωληνωμένοι που καταγράφηκαν την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπεύουν κρούσματα που σημειώθηκαν προ δύο εβδομάδων, κάποια νωρίτερα και κάποια αργότερα.

Εάν, δε, λάβουμε υπόψη μας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται κατά περίπου 13-15 άτομα ημερησίως το τελευταίο διάστημα κι ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως του 14% τις τελευταίες επτά ημέρες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά, είναι εξαιρετικά πιθανό, αν όχι εντελώς βέβαιο, ότι σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, θα καταρριφθεί το θλιβερό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων που καταγράφηκε την 3η Δεκεμβρίου του 2020.

Αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια είναι το πότε θα κορυφωθεί το τρίτο κύμα κρουσμάτων. Θα συμβεί αυτό μέσα στην εβδομάδα που έρχεται; Θα συμβεί σε 15 μέρες; Ή μήπως αργότερα;

Προς το παρόν, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και το μόνο ενδεχομένως αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι φαίνεται να μειώνεται ελαφρώς ο ρυθμός αύξησής τους, από εβδομάδα σε εβδομάδα. Στις 10 Μαρτίου, ο ρυθμός αύξησης των τελευταίων επτά ημερών, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά, ήταν 17%, ενώ όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τώρα έχει υποχωρήσει κοντά στο 14%, κάτι που συνδέεται όμως και με τη μείωση του αριθμού των τεστ κατά το ίδιο διάστημα, θολώνοντας περαιτέρω την εικόνα.

Ίσως το πιο καίριο ερώτημα, όμως, είναι αν θα αποδειχθεί το τρίτο κύμα φονικότερο από τις εκατόμβες νεκρών που ζήσαμε τον Δεκέμβριο. Θέλουμε να πιστέψουμε πως όχι, εκτιμώντας ότι ένας αριθμός νεκρών εκείνης της περιόδου (που έφτασε τους 100 ανά ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο) οφείλεται στη μερική κατάρρευση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα κι ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες του συστήματος στην Αττική θα απορροφήσουν καλύτερα τους κραδασμούς, σε συνδυασμό και με τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού υπερηλίκων.

Ωστόσο τα στοιχεία δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία. Ήδη κινούμαστε κατά μέσο όρο στους 49 νεκρούς ημερησίως, μια κατάσταση όμως που απεικονίζει αριθμούς κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί προ δύο εβδομάδων ή και νωρίτερα. Και μέσα σε αυτό το διάστημα, ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 40%!

Τέλος, διόλου ενθαρρυντικά για την πορεία της πανδημίας ήταν και τα αποτελέσματα του τελευταίου Σαββατοκύριακου. Το μεν Σάββατο, με τον ως συνήθως περιορισμένο αριθμό τεστ, είχαμε αύξηση των κρουσμάτων κατά πάνω από 40% σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ την Κυριακή, με πάρα πολύ λίγα τεστ (λίγο παραπάνω από 11.000) είχαμε περίπου τα κρούσματα της προηγούμενης Κυριακής (1.134 με 1.165) αλλά με αύξηση της θετικότητας (ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων, στο σύνολο των τεστ), που αυξήθηκε κατά 50%, αγγίζοντας το 10%!

Σημειωτέον ότι εδώ και αρκετές ημέρες (πάνω από εβδομάδα), η θετικότητα κινείται κατά μέσο όρο πάνω από το 5%, το οποίο (σύμφωνα με επιστημονικές δημοσιεύσεις όπως του Πανεπιστημίου Johns Hopkins) σημαίνει ότι παρά την αύξηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο αριθμός των τεστ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ πια για να δώσει καλή εικόνα και να επιτρέψει σωστή παρακολούθηση της επιδημίας στην κοινότητα! Όλως περιέργως δε, τις τελευταίες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των τεστ αντί να αυξηθεί… μειώθηκε από 46.000 την ημέρα, σε 41.000 την ημέρα, δηλαδή κατά περισσότερο απο 10%!

Κατά τα άλλα, μιλάμε για «επιδημιολογική επιτήρηση» στη διάρκεια της (αναμενόμενης ακόμη) κορύφωσης του τρίτου κύματος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v