Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2021

Tο Βitcoin, τα crypto και οι… 40 κλέφτες!

Καταγράφοντας μεγάλη πτώση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Bitcoin έδειξε καθαρά τους κινδύνους που συνδέονται με την κερδοσκοπική επένδυση σε αυτό ή και σε άλλα λιγότερο διαδεδομένα κρυπτονομίσματα. Αποδεικνύοντας περίτρανα πως όσο κι αν προχωρήσει η τεχνολογία, βασικά ανθρώπινα ένστικτα όπως η άκρατη… απληστία δεν πρόκειται να εκλείψουν. Μια απλή ματιά στο διάγραμμα της ανόδου που προηγήθηκε της πτώσης αρκεί για να πείσει τον οποιονδήποτε πως ό,τι ανεβαίνει τόσο απότομα, μοιραία θα πέσει απότομα.

Ούτε βεβαίως οι… 40 κλέφτες του Αλί Μπαμπά έχουν γίνει καθόλου ντεμοντέ, είτε πρόκειται για επιτήδειους που πλασάρουν διάφορα ανυπόληπτα crypto, είτε για «brokers» που υπόσχονται γρήγορα και εύκολα κέρδη, είτε για κλασικούς κομπιναδόρους που κάνουν αρπαχτές, με καθαρές τακτικές εξαπάτησης, αρπάζοντας τα χρήματα του «πελάτη».

Εντούτοις, στην προκειμένη περίπτωση, προκύπτει ακόμη ένα σοβαρό θέμα: Η άγνοια περί του τι είναι και τι δεν είναι το Bitcoin (και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους), τόσο από πολλούς θιασώτες όσο και από φανατικούς πολέμιους.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, πριν αποφασίσει κάποιος αν θα επενδύσει σε κάτι, είτε πρόσκαιρα είτε μακροπρόθεσμα, πρέπει πρώτα να σιγουρευτεί ότι α) αντιλαμβάνεται τα υπέρ και τα κατά, ότι κατανοεί δηλαδή τι είναι αυτό στο οποίο θέλει να τοποθετηθεί -και πώς λειτουργεί. Και β) ότι έχει ασφαλή τρόπο να επενδύσει, χωρίς να χάσει τα χρήματά του από ύποπτους μεσάζοντες.

Ειδικά για το Bitcoin, τον πατέρα όλων των κρυπτονομισμάτων, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρή διαμάχη για τον αν αποτελεί επένδυση, έστω ριψοκίνδυνη, ή αν πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να έχει «εσωτερική αξία». Όσοι ασπάζονται τη δεύτερη άποψη, χάρηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όταν είδαν την αξία του να κατακρημνίζεται, μιλώντας ξεκάθαρα για μια μεγάλη «φούσκα», αναφερόμενοι όχι απλώς στο θέμα της αποτίμησής του (που όντως ξεφούσκωσε με απόλυτα ηχηρό τρόπο), αλλά και στην ίδια την υπόστασή του.

Αν πρόκειται πάντως περί καθαρής φούσκας, αρχίζει και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα ως η μεγαλύτερη χρονικά στην ιστορία, καθώς ήδη έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια καταγραφής της τιμής του, ενώ είχε ξαναφουσκώσει και το 2017, φτάνοντας τότε στις 19.000 δολάρια, για να πέσει ένα χρόνο αργότερα περίπου στις 3.200 δολάρια. Τιμές που ωχριούν, όμως, όχι μόνο απέναντι στο υψηλό των 64.829 δολαρίων που κατέγραψε φέτος, στα μέσα Απριλίου, αλλά και σε σύγκριση με τις 32.500 δολάρια όπου βρισκόταν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Κι αυτές οι τεράστιες διακυμάνσεις δημιουργούν ορισμένες παραδοξότητες, λίαν ασυνήθιστες. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι όποιος τοποθετήθηκε στην κορυφή της «φούσκας» του 2017 και δεν πούλησε, σχεδόν διπλασίασε τα χρήματά του μέσα σε διάστημα περίπου 3,5 ετών, ενώ «ρεφάρισε» μέσα σε περίπου τρία χρόνια. Ομοίως, παρά την αβυσσαλέα πτώση του τελευταίου μήνα, το Βitcoin εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη περίπου 11% από την αρχή του έτους και πάνω από 100% σε σχέση με τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Σημαίνει αυτό ότι δεν θα πέσει άλλο κι ότι στο μέλλον θα φτάσει τις 500.000 δολάρια, όπως λένε ορισμένοι Αμερικανοί «γκουρού» των hi tech εναλλακτικών επενδύσεων;

Η απάντηση εδώ είναι... «κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο»!

Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι πρόκειται για τοποθέτηση με μεγάλο ρίσκο, εξαιτίας των τεράστιων διακυμάνσεων, που εύκολα μπορεί να «κάψει» τους άπειρους κι όσους έχουν είτε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είτε έλλειψη ψυχραιμίας στο κυνήγι του κέρδους. Με πρόσθετο κίνδυνο τους προαναφερθέντες «40 κλέφτες» που ελλοχεύουν για να εκμεταλλευτούν τους ανυποψίαστους…

Τα βασικά σημεία προσοχής ενός επενδυτή ούτε έχουν εκλείψει ούτε πρόκειται να εκλείψουν!

Σε ό.τι αφορά τα κρυπτονομίσματα ευρύτερα, προσωπικά μου φέρνουν στο μυαλό παραδείγματα «τεχνολογικών αλμάτων» του παρελθόντος. Οι περισσότερες εταιρείες που ήταν «πιονιέροι» της αυτοκίνησης έχουν πάψει προ πολλού να υπάρχουν καθώς χρεοκόπησαν σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους. Διαχρονικά, ιδίως τις πρώτες δεκαετίες, άνθησαν πολλά λουλούδια. Τα περισσότερα όμως μαράθηκαν στην πορεία. Εντούτοις, σήμερα στους δρόμους του πλανήτη κυκλοφορούν αμέτρητα αυτοκίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v