Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2021

Γιατί άλλαξε ο πόλεμος με την πανδημία-Οι οικονομικές επιπτώσεις

Τα νέα από τον αμερικανικό CDC την περασμένη Παρασκευή, δεν ήταν καθόλου καλά. Αφενός διότι δείχνουν πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα, κι αφετέρου διότι οι εμβολιασμένοι μπορεί μεν να κινδυνεύουν θεαματικά λιγότερο από τις σοβαρές συνέπειες της COVID-19, (βαριά νοσηλεία- θάνατος) μπορεί όμως να κολλήσουν και να τη μεταδώσουν, σε βαθμό που να καθιστά πιθανώς αναγκαία τη λήψη προστατευτικών μέτρων και σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Το πρόβλημα που ανακύπτει από αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες είχαμε έγκαιρα προδιαγράψει σε προηγούμενο σχόλιο με τίτλο «Έκανα το εμβόλιο και είμαι άτρωτος. Όχι δεν είσαι» είναι πολιτικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό.

Όσο κι αν φαίνεται ίσως παράδοξο, δεν είναι λίγοι εκείνοι ανάμεσα στους εμβολιασμένους, που δεν θα ήθελαν με τίποτα να στερηθούν τα λεγόμενα «προνόμια», ήτοι να μπουν και πάλι σε διαδικασίες αποστασιοποίησης, τεστ κ.λπ., καθώς το μήνυμα στο οποίο «άκουγαν» ήταν ότι άπαξ και εμβολιαστούν θα κερδίσουν την κανονικότητα τους. Φάνηκε άλλωστε αυτό και στα σχόλια αναγνωστών εκείνου του κειμένου.

Η πραγματικότητα όμως μοιάζει αμείλικτη. Το εμβόλιο, ειδικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που παρατηρούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, (στις υπόλοιπες υπάρχει έτσι κι αλλιώς σοβαρότατη έλλειψη εμβολίων), περισσότερο λειτουργεί ως μέσο ατομικής προστασίας (με σωρευτικές όμως θετικές επιπτώσεις στις αντοχές του συστήματος υγείας, εξαιτίας των αναλογικά λιγότερων νοσηλειών και θανάτων) και λιγότερο ως «τείχος ανοσίας», έστω και λειψό.

Επ' αυτού ο CDC δεν φαίνεται να μασάει τα λόγια του, με βάση το πρωτότυπο κείμενο της εσωτερικής έρευνας/μελέτης του Οργανισμού, που αποκάλυψε η Washington Post, παραθέτοντας και το πρωτότυπο.

Συγκεκριμένα αναφέρει στα συμπεράσματα της:

  • Η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και πιθανότατα πιο σοβαρή από προηγούμενες μεταλλάξεις.
  • Οι εμβολιασμένοι που έχουν κολλήσει ίσως είναι εξίσου μεταδοτικοί με τους μη εμβολιασμένους
  • Τα εμβόλια προστατεύουν >90 των σοβαρών νοσηλειών, αλλά ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης και στην μετάδοση της.
  • Κατά συνέπεια μπορούν να προκύψουν περισσότερες μολύνσεις και μετάδοση στην κοινότητα, παρά τους εμβολιασμούς, με συνέπεια να απαιτηθούν και μη φαρμακευτικά μέτρα προστασίας (υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλο τον πληθυσμό, αποστασιοποίηση κ.λπ.) που θα θυμίζουν την προ εμβολιασμών πραγματικότητα.
  • Για να καταλήξει ότι πρέπει να επικοινωνηθεί στην κοινή γνώμη η παραδοχή ότι «ο πόλεμος άλλαξε», αντί να τελειώσει!

Πέρα από τα προβλήματα «καθαρού μηνύματος» που δημιουργούν τα παραπάνω, ιδίως όταν κυριαρχεί η παραπληροφόρηση στις τάξεις των ανεμβολίαστων, με επίκεντρο τους αρνητές, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να μην είναι καθόλου απλή στην πράξη, η εφαρμογή μέτρων όπως αυτά που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, για το φθινόπωρο, δηλαδή την παραμονή τουλάχιστον των εμβολιασμένων, σε κλειστούς χώρους, χωρίς περιορισμούς, τεστ και μέτρα. Κάτι που αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις για τομείς δραστηριότητας που έχουν ήδη υποφέρει πολύ, όπως η διασκέδαση, η εστίαση, αλλά και ο τουρισμός, ενώ αναμφίβολα καθιστά γενικώς πιο διστακτική την επιστροφή στα γραφεία, στους χώρους μάθησης αλλά και ευρύτερα σε πολυσύχναστους χώρους εργασίας.

Κι αυτό δεν αποκλείεται να έχει οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο από την πλευρά του κράτους (ως προς τη στήριξη κλάδων και τομέων, ή ένα νέο γύρο εκτεταμένων εμβολιασμών με συμπληρωματικές δόσεις- κάτι που πολλοί επιστήμονες αρχίζουν να προεξοφλούν) αλλά να οδηγήσει και σε νέες επιπλοκές όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, ιδίως αν επιβεβαιωθούν ορισμένες εκτιμήσεις, που μεταθέτουν πλέον την επιστροφή στην «κανονικότητα», τουλάχιστον για το καλοκαίρι του 2022, αν όχι κι αργότερα!

ΥΓ: Η στήλη εύχεται καλό υπόλοιπο για το θέρος, με υγεία και χαρούμενες στιγμές. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα παρέμβει μόνον εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v