Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2021

Πανδημία: Κοιτάμε την πορεία μας στον γκρεμό;

Η εξαιρετικά ανησυχητική αναθεωρημένη πρόβλεψη της ομάδας Σαρηγιάννη, για 800 διασωληνωμένους και 100 νεκρούς την ημέρα μέσα στην περίοδο των εορτών, που αποτελεί το καλύτερο σενάριο(!), με τα τρέχοντα μέτρα αλλά και επιπλέον με self-test στους εμβολιασμένους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί να γίνει πραγματικότητα.

Ιδίως όταν ήδη η χώρα μας, που κάποτε ήταν θετικός πρωταγωνιστής, εμφανίζεται να είναι τους τελευταίους πέντε μήνες (ναι, από την 1η Ιουνίου του 2021 έως την 1η Νοεμβρίου) στην 5η θέση σε αριθμό θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, έχοντας σε υψηλότερες θέσεις μόνο χώρες του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπλοκ και των Βαλκανίων!

Τα μέτρα της κυβέρνησης, αυτά που μόλις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται, θεωρούνται ήδη ελλιπή και άτολμα, όχι μόνο από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και από ειδικούς, επιδημιολόγους όπως η κα Αθηνά Λινού, και πολλούς άλλους.

Χαρακτηριστική δε είναι και η δήλωση ενός προσώπου με ειδικό πολιτικό και όχι μόνο βάρος, του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, που προσφάτως χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα «διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά», σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Εξαιρετικά καυστικός ήταν άλλωστε όχι μόνο για την εξαίρεση της εκκλησίας, αλλά και για την επίκληση «αντισυνταγματικότητας», θέματος επί του οποίου, αν μη τι άλλο, είναι απολύτως ειδικός: «Το επιχείρημα ότι η λατρεία είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα δεν οδηγεί πουθενά. Όλα είναι συνταγματικά δικαιώματα. Και η οικονομική ελευθερία και η ελευθερία της εργασίας και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα στον πολιτισμό και το δικαίωμα στον καλλωπισμό. Αλλά δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογεί κανείς, όταν τελικά βλέπουμε να επαινεί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Αρχιεπίσκοπο, επειδή υιοθέτησε, εν τοις πράγμασι, τη δική του προσέγγιση».

Το ίδιο υποθέτουμε ισχύει και για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η σχέση του οποίου με την αντισυνταγματικότητα, στην Ελλάδα, προφανώς σχετίζεται περισσότερο με το ότι έχει ήδη επιβληθεί σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ (εκεί ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα) και λιγότερο με το αν το έχουν κάνει άλλες χώρες (π.χ. οι ΗΠΑ το έχουν κάνει, στις Ενοπλες Δυνάμεις και το προωθούν σε πολιτειακό επίπεδο στα Σώματα Ασφαλείας).

Αντιεμβολιαστές και… άτρωτοι

Ο κ. Βενιζέλος έκανε όμως και μια ακόμη πολύ σημαντική παρατήρηση. «Στέλνουμε λάθος μήνυμα στους εμβολιασμένους πως είναι ασφαλείς, ενώ δεν είναι, μόνο δια του εμβολίου».

Πράγματι, η ασφάλεια του εμβολίου είναι πολύ υψηλή αλλά όχι απόλυτη έναντι της μόλυνσης και της μετάδοσης, αφού το ποσοστό προστασίας ποτέ δεν είναι 100%. Ο υπογράφων έχει πρόσφατο παράδειγμα απολύτως υγιούς ατόμου νεαρής σχετικά ηλικίας που κόλλησε και εμφάνισε συμπτώματα, παρότι δεν έχουν περάσει ούτε 4 μήνες από τότε που έκανε τη 2η δόση. Και το κυριότερο, όσο περνούν οι μήνες τόσο μειώνεται αυτή η κάλυψη και τόσο αυξάνεται (παραμένοντας πολλαπλώς καλύτερη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους) η πιθανότητα βαριάς νόσησης, διασωλήνωσης, ενίοτε και θανάτου.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αποδεικνύονται λεπτές έννοιες, εύκολα παρεξηγήσιμες, όχι μόνο από τους αρνητές (που πανηγυρίζουν όταν αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμένων σε εντατικές) αλλά κι από τους «άτρωτους», που έχοντας κάνει το εμβόλιο, θεωρούν ότι αυτό ήταν και έπαψαν να κινδυνεύουν.

Όσο λοιπόν αυξάνει η διείσδυση του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα μόλυνσης όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά και για τους εμβολιασμένους που εκτίθενται ολοένα και περισσότερο στην πιθανότητα, αν μη τι άλλο, να κολλήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος που ζητά self-test στους εμβολιασμένους ο καθηγητής Σαρηγιάννης (προκειμένου να βρεθούν εμβολιασμένοι που κόλλησαν και είναι ασυμπτωματικοί) και γενική επιστροφή της μάσκας, η επιδημιολόγος κα Λινού, ενώ άλλοι επιστήμονες επιμένουν α) στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και β) στην επιβολή περιορισμών στον αριθμό προσώπων, είτε αυτό αφορά σχολεία είτε μπαρ και άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

Η απαίτηση για πολιτική συναίνεση σε επιστημονικά μέτρα

Είναι προφανές ότι κατόπιν των όσων έχουν μεσολαβήσει σχεδόν δύο χρόνια τώρα, η επιβολή τέτοιων μέτρων κι ακόμη περισσότερο ίσως της πλέον αποτελεσματικής λύσης, δηλαδή της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού (αρχής γενομένης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, πιθανώς από τον χώρο της εστίασης αλλά και από υπηρεσίες του δημοσίου που έρχονται σε συχνή επαφή με κόσμο), θα είναι πολύ πιο εύκολη εφόσον επιτευχθεί πολιτική συναίνεση. Με άξονα κατ' αρχάς την κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εντούτοις, από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση επιμένει στη δική της πορεία κι από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κρισιμότητα της περιόδου, ζητά μεν τη σύγκληση μιας νέας επιτροπής με πρόσωπα κύρους στην οποία θα συμφωνήσουν διακομματικά, ωστόσο έως στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια στο θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού (όπως π.χ. έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΚΙΝΑΛ), ή σε κάποιες συνεκτικές προτάσεις. Ατυχές μάλλον ότι προσώρας το ίδιο το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, παρότι αυτό δεν θα έπρεπε να εμποδίζει, σε μια κρίσιμη κατάσταση…

Ο παράγων «τρίτη δόση»

Στο ίδιο πλαίσιο, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ακόμη διστακτική ως προς την ακύρωση του green pass των εμβολιασμένων, όταν περάσουν οι έξι μήνες από την προηγούμενη δόση. Πρόκειται για ένα ακόμη επικίνδυνο θέμα, καθώς έως τώρα οι ρυθμοί της τρίτης δόσης δεν καλύπτουν ούτε το 50% εκείνων που έχουν ήδη κλείσει εξάμηνο, όπως προκύπτει και από το σχετικό θέμα του Iatronet.gr «Η κερκόπορτα της τρίτης δόσης».

Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2020, είχαν εμβολιαστεί πλήρως 607.167 άτομα, οι οποίοι έκλεισαν 6μηνο μέσα στον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο εμβολιάστηκαν ακόμη 337.000 πρόσωπα, τα οποία έκλεισαν 6μηνο μέσα στον Οκτώβριο, ήτοι συνολικά 944.000. Από αυτούς, μέχρι και την 5η Νοεμβρίου είχαν εμβολιαστεί περίπου 500.000 άτομα, που σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν 440.000-450.000 εμβολιασμένοι που έχουν κλείσει εξάμηνο και δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής την 3η δόση.

Σχετίζεται αυτό με την άνοδο των εμβολιασμένων που μπαίνουν σε ΜΕΘ από περίπου 8% το καλοκαίρι, στο υπερδιπλάσιο 18% αυτής της περιόδου; Εχει να κάνει με την αυξημένη διάδοση του ιού; Τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουμε.

Με δεδομένο πάντως ότι μέσα στον Μάιο του 2020 εμβολιάστηκαν πλήρως ακόμη 1,1 εκατ. άτομα, που κλείνουν 6μηνο το πολύ στο τέλος Νοεμβρίου, προκύπτει ότι για να μην αρχίσει να ανεβαίνει ο αριθμός των ατόμων που έχουν κλείσει 6μηνο και δεν έχουν εμβολιαστεί, ο αριθμός των εμβολιασμών 3ης δόσης θα πρέπει να κινηθεί έντονα ανοδικά.

Εφικτό, με βάση τα μέσα και τα εμβόλια που διαθέτει το κράτος, αρκεί να μη διαπιστωθεί απροθυμία εκ μέρους των εμβολιασμένων, διότι τότε θα ανοίξει άλλη μια πόρτα στον ιό. Κι επειδή κάτι τέτοιο έχει ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται, καλό θα ήταν να καταστεί σαφές ότι όποιος δεν κάνει την τρίτη δόση έγκαιρα, θα χάνει το πιστοποιητικό.

Τα εκρηκτικά στοιχεία ανόδου των μολύνσεων, των διασωληνωμένων και των νεκρών, σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις του μοντέλου της ομάδας Σαρηγιάννη, δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα να βαδίζουμε στον γκρεμό είτε των νέων λοκντάουν είτε μιας νέας εκατόμβης νεκρών.

Θα ήταν κατά συνέπεια εντελώς ανεύθυνο, απλώς να το παρατηρούμε, όχι μόνο εμείς, οι απλοί πολίτες που με την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό μας, βοηθάμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης «μια ενέργεια τη φορά», αλλά ακόμη περισσότερο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, πολιτικοί και επιστήμονες.

Θα αποδειχθεί επίσης και πολιτικά οδυνηρό, ενδεχομένως και να καταστρέψει εντέλει και επιστημονικές καριέρες, που πόνταραν στη δημοσιότητα ή/και τις διασυνδέσεις, με υπερβολική «ελαφρότητα».

Γιατί εδώ, σε θέματα ανθρώπινης ζωής, δεν είναι Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v