Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2011

Μήνυμα ΓΑΠ προς Συγκρότημα: «Δεν νομίζω, Σταύρο»

Έτριβα τα μάτια μου χθες διαβάζοντας τη στήλη του κ. Σταύρου Ψυχάρη στο «Βήμα της Κυριακής». Διότι αφενός έπλεκε το… εγκώμιο της πολιτικής καριέρας του Γιώργου Παπανδρέου (ενώ επί πολλές εβδομάδες -και προ δημοψηφίσματος- το συγκρότημα τον είχε για το εκτελεστικό απόσπασμα) κι αφετέρου τον… συνέχαιρε για την παράδοση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ!

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα, προς επίρρωσιν όσων γράφω:

«Ο αποχωρών πολιτικός, κληρονόµος λαµπράς οικογενειακής παραδόσεως, µε τις πράξεις του (αλλά και τις παραλείψεις του) δεν έκλεισε σελίδες της Ιστορίας. Αντιθέτως, εισήγαγε καινοτοµίες τις οποίες έχει καταγράψει θετικά η λαϊκή µνήµη.

Οι νεωτεριστικές πρωτοβουλίες του χαρακτηρίζουν ολόκληρη την περίοδο της πολιτικής σταδιοδροµίας του. Όπου πέρασε κάτι άφησε.

Όσο και αν επικρίθηκε για ορισµένες, τελευταίες ενέργειές του, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιστορία της χώρας που παρέδωσε την εξουσία οικειοθελώς, όταν πείστηκε ότι αυτό απαιτούσε η συγκυρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η απόφασή του να παραδώσει και την προεδρία του κόµµατός του συµπληρώνει την εικόνα γενναιότητας που αφήνει πίσω του».


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Για κάποια δευτερόλεπτα, λοιπόν, δεν σας το κρύβω, νόμιζα ότι είχαμε χάσει την είδηση, ότι είχε συμβεί και δεν το πήραμε χαμπάρι! Μια γρήγορη έρευνα, όμως, έδειξε ότι δεν ήταν έτσι.

Αργότερα, προέκυψε και ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία εν ολίγοις ξεκαθαρίζει ότι τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν μια σειρά κρίσιμα μέτωπα, ο χρονικός ορίζοντας των οποίων είναι λίγο-πολύ ίδιος με τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης Παπαδήμου (δηλαδή μήνες!), ο αρχηγός δεν… προτίθεται να κάνει πέρα. Ούτε όμως, αναφέρει, προτίθεται… κατόπιν!

Οτιδήποτε άλλο, καταλήγει η ανακοίνωση, φωτογραφίζοντας βεβαίως…, «απηχεί διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Το πραγματικό νόημά της, όμως, νομίζω ότι συμπυκνώνεται σε μία και μόνο φράση που… δεν περιέχει, μια σύντομη προσωπική φράση απάντησης του ΓΑΠ:

«Δεν νομίζω, Σταύρο»!

Για να μην παρεξηγούμαστε, είμαι ο πρώτος που θα χρεώσω στην κυβέρνηση Παπανδρέου μια σειρά πολύ βαριά λάθη στους χειρισμούς της τελευταίας διετίας. Το έχω κάνει, άλλωστε, με σειρά άρθρα, αν και αντίθετα με το «ρεύμα» της εποχής δεν περιλαμβάνω το στρατήγημα του δημοψηφίσματος ανάμεσά τους.

Το ότι η θέση του στη σημερινή πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά δυσχερής είναι ολοφάνερο.

Ωστόσο, κάτι ντελικάτοι «επικήδειοι», όπως αυτός στο «Βήμα», αν μη τι άλλο με κάνουν να σκέπτομαι και την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι «χρεωμένοι εκδότες και μεγάλα συμφέροντα θέλουν καιρό τώρα να τον ρίξουν».

Κι αυτό, είναι η αλήθεια, δεν μου αρέσει καθόλου….

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v