Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2012

Μια νύχτα που θα μείνει στην Ιστορία

Το νέο μνημόνιο πέρασε χθες, αλλά οι απώλειες βουλευτών ήταν βαριές, ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία (απωλέσθησαν… 21), που ως τώρα δεν εμφάνιζε φανερά τα συμπτώματα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ - και προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές.

Σημειώστε ότι έστω και «κολοβή» η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι τώρα το βασικό στήριγμα μιας καθαρά πλέον «υπηρεσιακής κυβέρνησης». Ο κ. Σαμαράς θα θελήσει το συντομότερο εκλογές και μπορεί να τις επιβάλει. Αν δεν γίνουν το συντομότερο, θα είναι με τη φανερή ή κρυφή συγκατάθεσή του.

Βορίδης και ο Γεωργιάδης έκαναν την (αναμενόμενη) επανάστασή τους στον κ. Καρατζαφέρη και προφανώς κινούνται πλέον για πιο mainstream μετερίζια, έχοντας εξασφαλίσει την προσωπική τους προβολή και «δοκιμασία» σε υπουργικούς θώκους.

-Είναι πολύ πιθανό ότι θα δούμε νέους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά κι ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκίνησα από τα πολιτικά διότι έχουν μεγάλη σημασία για την πορεία των εξελίξεων.

Μην ξεχνάμε ότι η νέα δανειακή σύμβαση με τους δυσβάσταχτους όρους υπογράφηκε επειδή σχεδόν πάντα -ειδικά δε στην πολιτική- ισχύει το «ο φόβος φυλάει τα έρημα».

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε ατάκτως, μην υπογράφοντας τη σύμβαση. Και κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα ήθελε να σκάσει η χώρα στα χέρια του.

Ωστόσο, η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει τίποτε άλλο από ένα χρονικό όφελος. Σημασία έχει αν θα εφαρμοστεί και κυρίως αν θα πετύχει τους στόχους.

Κατά τη γνώμη μου, οι στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Επίσης κατά τη γνώμη μου, οι εταίροι μας και το ΔΝΤ το γνωρίζουν αυτό, άρα θα προσπαθήσουν -και μάλλον θα πετύχουν- να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο θα πληρώνονται «βρέξει-χιονίσει» οι εξωτερικοί δανειστές.

Με τον τρόπο αυτόν, θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξωτερικής χρεοκοπίας της χώρας, ασχέτως του αν πετυχαίνει ή όχι τους στόχους η Ελλάδα.

Και θα απομείνει η δαμόκλειος σπάθη της εσωτερικής χρεοκοπίας, δηλαδή της στάσης πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τις εσωτερικές υποχρεώσεις του, έναντι των πολιτών, προκειμένου να πιεστεί η εκάστοτε κυβέρνηση.

Είτε συμβεί αυτό, είτε όχι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο προσεχές μέλλον θα απαιτηθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις. Και τότε θα έχουν ιδιαίτερη σημασία οι αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο στο εσωτερικό, που αυτήν τη φορά θα σηματοδοτούν όντως «το τέλος της μεταπολίτευσης», αλλά και στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, τελικά θα έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας αν ανατραπούν οι συντηρητικοί πολιτικοί συσχετισμοί στον πυρήνα της Ευρώπης, που αυτήν τη στιγμή προωθούν κοντόφθαλμα μια υφεσιακή πολιτική σχεδόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ωστόσο, μέχρι τότε, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα να αποκτήσει επιτέλους εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, με σχέδιο και όραμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ελπίζω ότι το χθεσινό πρωτοφανές φαινόμενο μαζικής διαγραφής συνολικά 45 βουλευτών θα αποτελέσει την απαρχή μιας τέτοιας διαδικασίας, λόγω των κραδασμών που αναμφίβολα δημιουργεί, ακόμη και σε επίπεδο κομματικών μηχανισμών.

Γιατί -και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό- οι κομματικοί μηχανισμοί, η στενή ενσωμάτωσή τους σε όλες τις κρατικές δομές και μηχανισμούς, αλλά και η επιρροή τους στην κοινωνία και στον συνδικαλισμό αποτέλεσαν τη βάση στην οποία οικοδομήθηκε η σταδιακή καταστροφή της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή νύχτα θα μείνει στην ελληνική ιστορία. Ελπίζω όχι ως τραγική σελίδα, αλλά ως μια αφετηρία για κάτι καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v