Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2013

Ένα «ΟΧΙ» ταράζει την Ευρώπη

Η πρωτοφανής απόφαση των «μεγάλων δυνάμεων» της Ευρώπης επέστρεψε ένα μη αναμενόμενο για εκείνες αποτέλεσμα: το «όχι» της Κυπριακής Βουλής. Η άρνηση των Κυπρίων δεν έχει προηγούμενο στο πλαίσιο της ευρωκρίσης κι έθεσε την κυρίαρχη πολιτική της ευρωζώνης προ ενός επιτακτικού ερωτήματος:

Πώς θα αντιμετωπίσει την ετυμηγορία της Κυπριακής Βουλής, που ήταν ουσιαστικά ομόφωνη (χωρίς κανένα «ναι»);

Ήδη η διπλωματική ανακοίνωση της ΕΚΤ δίνει τον τόνο: Η παροχή χρηματοδότησης μέσω ELA στις κυπριακές τράπεζες συνεχίζεται «σύμφωνα με τους κανόνες».

Που σημαίνει ότι συνεχίζεται, αλλά όχι για… πολύ, εκτός αν βρεθεί «βιώσιμη λύση».

Αν οι γραμμές χρηματοδότησης κόβονταν αμέσως, οι επιπτώσεις ίσως να ήταν καταιγιστικές. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, με επιδράσεις που στη σημερινή εποχή της αλληλεξάρτησης μπορεί να αποδειχτούν ανεξέλεγκτες για την ευρωζώνη, ασχέτως του «οπλοστασίου» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το μέγεθος της Κύπρου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως δεν είχε ούτε της Ελλάδας.

Αν όμως υποχωρήσει άτακτα η τρόικα, επίσης θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις. Διότι θα θεωρηθεί ότι οι κατά καιρούς «απειλές» εκ μέρους του ευρωπαϊκού πυρήνα αποτελούν εν πολλοίς μια… μπλόφα.

Ήδη από χθες το κυπριακό «όχι» δύναται να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες άλλων χωρών, που είτε βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα «βοήθειας», είτε πρόκειται να βρεθούν στο μέλλον, ενισχύοντας τα «αντιμνημονιακά» κινήματα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικές του γενικότερου κλίματος που δημιουργείται.

Οι ισορροπίες λοιπόν έχουν γίνει πολύ λεπτές, κι απρόβλεπτες ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσης του κυπριακού ατυχήματος.

Προφανώς με τη χθεσινή απόφαση η Κύπρος έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τα χρονικά όρια εύρεσης λύσης για τη χώρα εκτείνονται, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, καθώς μεσολαβεί η αργία της 25ης Μαρτίου.

Με την πλάτη στον τοίχο όμως βρέθηκαν και οι σκληροπυρηνικοί του ευρωπαϊκού πυρήνα, που μετά από μια αλόγιστη απόφαση πρέπει τώρα να κινηθούν πολύ προσεκτικά στη διαχείριση της κατάστασης.

Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν όλοι αναμένουν τον από μηχανής Θεό στην πλευρά της Ρωσίας, προκειμένου να εκτονωθεί κάπως το αδιέξοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v