Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2013

Ο Γκρούεζας δεν χαμπαριάζει από κρίσεις

Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Απτόητες από τις τραγικές συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση ακολουθούν τη μέθοδο της «ποσόστωσης» προκειμένου να βολέψουν όπου μπορούν τα «δικά τους» παιδιά, όποιας ηλικίας κι αν είναι.

Εδώ και αρκετό διάστημα παρατηρούνται τοποθετήσεις διαφόρων κομματικών και «συμπαθούντων» σε ηγετικές θέσεις του δημόσιου τομέα, για τις οποίες είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, είτε έχουν τα τυπικά, όχι όμως και τα ουσιαστικά, ήτοι το απαιτούμενο κύρος και την αναγνώριση του χώρου στον οποίο θα κινηθούν.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που διεξάγεται η προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας, την ώρα που υποτίθεται πως ψάχνουμε τους πιο ικανούς για να φέρουν σε πέρας το έργο της «αναδιάρθρωσης», της «μεταρρύθμισης», του «εκσυγχρονισμού» στον δημόσιο τομέα.

Το πιο φοβερό όμως είναι ότι δεν τους σταματά ούτε ο νόμος! Διότι όπου δεν τους βολεύει σπεύδουν να τον αλλάξουν.

Θέλετε καραμπινάτο και ολόφρεσκο παράδειγμα από το ρεπορτάζ του Euro2day.gr;

Η αλλαγή μελών στο εποπτικό συμβούλιο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπου προέκυψε πρόβλημα στην τακτοποίηση «ημετέρων».

Διότι ουδείς αναλάμβανε την ευθύνη να πιστοποιήσει ότι τα προτεινόμενα πρόσωπα έχουν «εξειδικευμένη εμπειρία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», όπως ορίζει ο Νόμος 4001 του 2011.

Έτσι η σύγκληση του εποπτικού βρίσκεται σε εκκρεμότητα όπως και η αλλαγή της διοίκησης του Διαχειριστή, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός, αφού σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και τον Ελληνικό Νόμο το εποπτικό συμβούλιο είναι αυτό που ορίζει τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.

Προ του αδιεξόδου λοιπόν βρέθηκε η εύκολη λύση. Δηλαδή η τροποποίηση του Νόμου 4001. Έτσι στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ, περιέχεται τροπολογία που καταργεί την απαίτηση εξειδικευμένης εμπειρίας των μελών του, όπως προέβλεπε ο Νόμος, μια και τα προτεινόμενα μέλη πολύ απλά ΔΕΝ έχουν εξειδικευμένη εμπειρία.

Όλα αυτά για να ικανοποιηθεί η «συμφωνία» ποσόστωσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε στα όργανα του σημαντικού, για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας οργανισμού, να τοποθετηθούν πρόσωπα με κομματικά διαπιστευτήρια.

Ας υποφέρει όσο θέλει η Ελλάδα. Ο… Γκρούεζας δε χαμπαριάζει από κρίσεις. Διότι σχεδόν όλα τα κόμματα της χώρας «προσκυνούν» στο είδωλό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v