Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρέχει» στην Κύπρο η ασφαλιστική παραγωγή

Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην κυπριακή αγορά κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο – Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τα μερίδια αγοράς και οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα στο μέλλον.

«Τρέχει» στην Κύπρο η ασφαλιστική παραγωγή

Ακολουθώντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, η ασφαλιστική παραγωγή της Κύπρου σημειώνει φέτος νέα μεγάλη αύξηση τόσο στους ζωικούς, όσο και στους γενικούς κλάδους.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 11,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ στο περυσινό εννεάμηνο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2016, το ποσοστό ανόδου είχε διαμορφωθεί στο 9,8%.

Επίσης, η αθροιστική παραγωγή των γενικών κλάδων, αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ στο περυσινό εννεάμηνο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2016, το ποσοστό ανόδου είχε διαμορφωθεί στο 5%.

Στον κλάδο ζωής (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), ηγετική θέση κατέχει η Universal Life με μερίδιο 29,8%, ακολουθεί η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 22,2%, η CNP Cyprialife (θυγατρική του γνωστού πολυεθνικού Ομίλου) με 19,8%, ενώ από ελλαδικής πλευράς διακρίνουμε το 5,49% της Prime Insurance (συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά), το 4,34% της Altius Insurance (η εξαγορασθείσα πρώην Alpha Ασφαλιστική), το 1,74% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το 0,09% της Allianz Hellas.

Στους γενικούς κλάδους (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife) συγκέντρωσαν αθροιστικά τη μεγαλύτερη παραγωγή στο εννεάμηνο του 2018 (34,92 και 17,16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ ακολουθούθησαν οι θυγατρικές του Ομίλου CNP (CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife) με 36 και 10,387 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), η Universal Life με 36,3 εκατ. ευρώ, η Trust με 25,45 εκατ. ευρώ και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 22,34 εκατ. ευρώ.

Από ελληνικής πλευράς, είχαμε στο εννεάμηνο του 2018 την Altius με 14,04 εκατ. ευρώ, την Εθνική Ασφαλιστική με 13,97 εκατ. ευρώ, την Υδρόγειο με 10,596 εκατ. ευρώ, την Allianz Hellas με 10,28 εκατ. ευρώ, την Prime Insurance με 9,84 εκατ. και την Interamerican (Anytime) με 1,86 εκατ. ευρώ (ανέβηκε δραστικά σε σύγκριση με το περυσινό της ξεκίνημα).

Στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά αναμένεται να επιδράσουν, μεταξύ άλλων, δύο παράγοντες. Πρώτον, η απορρόφηση των καταστημάτων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από το Συγκρότημα της Ελληνικής και δεύτερον η αναμενόμενη εδώ και καιρό συγκέντρωση των γενικών κλάδων σε λιγότερα εταιρικά σχήματα, λόγω των απαιτητικών διατάξεων του Solvency II.

Τέλος, δραστηριότητα ξεκίνησε φέτος στην κυπριακή αγορά και η Hellas Direct (εταιρείας με κυπριακή άδεια που μέχρι πρότινος απευθυνόταν μόνο στην Ελλάδα) στους κλάδους του αυτοκινήτου και των κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v