Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το κοίτασμα «Γλαύκος»

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων. O ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά πόδια.

Κύπρος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το κοίτασμα «Γλαύκος»

Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται η ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στον στόχο «Γλαύκος», στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf)», σημείωσε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις μαζί με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ, που έφτασε για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο, ανέφερε ότι «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Αντίθετα, είπε, ανεπιτυχής ήταν η γεώτρηση που διενήργησε η ExxonMobil στον στόχο «Δελφύνη», όπου δεν εντοπίστηκε φυσικό αέριο παρά τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε Κύπρο (2 το μεσημέρι) και ΗΠΑ (7 το πρωί, που ανοίγει το χρηματιστήριο).

O υπουργός Ενέργειας και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ExxonMobil είχαν προηγουμένως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες, τη σημασία των ευρημάτων αλλά και το πώς διαμορφώνεται πλέον το πρόγραμμα και η στρατηγική της ExxonMobil σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για το πρώτο μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων.

Προηγήθηκαν το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσε ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 Τcf.

Η ανακοίνωση ExxonMobil

Η ExxonMobil σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει κάνει μια ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο στο πηγάδι Glaucus-1.

Το φρεάτιο, που βρίσκεται στο μπλοκ 10, αντιμετώπισε μια δεξαμενή αερίου μήκους περίπου 133 ποδών (133 μέτρα). Το πηγάδι ήταν διάτρητο σε βάθος 13.780 ποδιών (4.200 μέτρα) σε 6,769 πόδια (2.063 μέτρα) νερού.

Με βάση την προκαταρκτική ερμηνεία των δεδομένων για τα φρέατα, η ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα φυσικό αέριο πόρων ύψους περίπου 5 τρισεκατομμυρίων έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (142 δισ. Έως 227 δισ. Κυβικά μέτρα). Θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση τους επόμενους μήνες για τον καλύτερο προσδιορισμό του δυναμικού των πόρων.

«Αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας αιχμής», δήλωσε ο Steve Greenlee, πρόεδρος της ExxonMobil Exploration Company. «Η περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού αυτού του νέου πόρου θα αποτελέσει πηγή ενέργειας για τις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές».

Η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited είναι διαχειριστής και κατέχει ποσοστό 60% στο μπλοκ. Η Κατάρ Petroleum International Upstream O.P.C. κατέχει ποσοστό 40%.

 




Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v