Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Αναψαν τα κομπιουτεράκια μετά το deal στην Κύπρο

Η συμφωνία για την εξαγορά της CNP στην Κύπρο έχει κάνει αρκετούς Έλληνες παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς να πάρουν χαρτί και μολύβι, κάνοντας τους δικούς τους υπολογισμούς.

Ασφαλιστικές: Αναψαν τα κομπιουτεράκια μετά το deal στην Κύπρο

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόκτηση πλήρους μετοχικού ελέγχου από τον γαλλικό-πολυεθνικό όμιλο CNP στην κυπριακή θυγατρική του. Ειδικότερα, οι Γάλλοι εξαγόρασαν το υπόλοιπο 49,9% από την Τράπεζα Κύπρου έναντι 97,5 εκατ. ευρώ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε σημαντική και ποιοτική επένδυση για τη χώρα, ενώ ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της κυπριακής CNP Τάκης Φειδίας μίλησε για την εμπιστοσύνη των Γάλλων στις προοπτικές της οικονομίας και της τοπικής ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το συγκεκριμένο deal έρχεται να τακτοποιήσει ένα μεγάλο μέχρι πρότινος παράδοξο: Το γεγονός δηλαδή ότι ο ένας από τους τρεις μεγάλους παίκτες της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς (η Τράπεζα Κύπρου, μέσω των θυγατρικών της Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου) κατείχε το 49,9% του δεύτερου μεγάλου παίκτη, δηλαδή της CNP. Μιλάμε για μια συμμετοχή που προέκυψε… από σπόντα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2008 η γαλλική CNP εξαγοράζει το 50,1% των ασφαλιστικών θυγατρικών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και συνάπτει παράλληλα συνεργασία μαζί της στο μέτωπο του bancassurance.

Το 2013 ωστόσο, η Λαϊκή Τράπεζα «βάζει λουκέτο» και το «καλό της κομμάτι» (μεταξύ των οποίων και το 49,9% των ασφαλιστικών εταιρειών) πέρασε στην Τράπεζα Κύπρου! Και από τότε μέχρι τώρα είχε βρεθεί μια προσωρινή-συμβιβαστική λύση: Η Τράπεζα Κύπρου θα συνέχιζε να κατέχει το 49,9% του μεγάλου ανταγωνιστή της, πλην όμως δεν θα είχε καμιά απολύτως συμμετοχή-παρέμβαση στη διοίκηση.

Αν όμως όλα αυτά αφορούν την κυπριακή αγορά, το συγκεκριμένο deal (στο οποίο μάλιστα ο αγοραστής γνώριζε από… πρώτο χέρι τι αγόραζε) έχει κάνει αρκετούς Έλληνες παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς να πάρουν χαρτί και μολύβι, κάνοντας τους δικούς τους υπολογισμούς.

Αν για παράδειγμα η κυπριακή CNP αποτιμάται συνολικά με βάση το deal στα 195 εκατ. ευρώ, πόσο «ακριβές» ή «φτηνές» είναι οι τρέχουσες αποτιμήσεις π.χ. για την Ευρωπαϊκή Πίστη (110 εκατ. ευρώ) και την Interlife (55,7 εκατ. ευρώ) που επιπρόσθετα είναι εισηγμένες και σε χρηματιστηριακή αγορά;

Επίσης, πόσο θα μπορούσε να πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική μέσα στο επόμενο 18μηνο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v