Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις κατά Τουρκίας λόγω γεωτρήσεων ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Καταδικάζουν την εισβολή στη Συρία.

Κυρώσεις κατά Τουρκίας λόγω γεωτρήσεων ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019, ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για τον σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωσή τους.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» και συμφώνησε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στις δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Iκανοποίηση Δένδια για τις αποφάσεις

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας την καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά «τις παράνομες ενέργειες» αλλά και τις αναφορές σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων και στο προσφυγικό.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ΕΕ «μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». «Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό».

«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν» τον κουρδικό λαό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την ΕΕ δεν πιστεύει «καθόλου» ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, όπως το λέει η λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η ΕΕ» είπε και ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε «δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».

Μογκερίνι: Ομόφωνη η απόφαση

Την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως είπε η ίδια, παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΕ παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρέμβαση στη Βορειανατολική Συρία, σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζοντας την Τουρκία και καλώντας την να σταματήσει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να "αναστηθεί".

Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο, το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία και αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως οι σημερινές αποφάσεις είναι «βαριές» και δε θα περάσουν «απαρατήρητες». Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια. «Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά πιο περίπλοκες».

«Πρέπει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας», κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v