Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία εμπόδια στην εξαγορά της Τρ. Κύπρου από το Lone Star

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο σε μία ενδεχόμενη κατάθεση ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης, θα τεθεί ενώπιον τριών εμποδίων, που αν δεν ξεπεραστούν, η οποιαδήποτε νέα πρόταση εξαγοράς θα έχει την τύχη των τριών προηγούμενων.

Τρία εμπόδια στην εξαγορά της Τρ. Κύπρου από το Lone Star

Τρία εμπόδια φαίνεται ότι θα βρει στη διαδρομή των προσπαθειών του για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι το ενδεχόμενο να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση προς τους μετόχους της BOCH, αποτελεί πιθανό σενάριο.

Ειδήμονες της αγοράς που μίλησαν στo κυπριακό StockWatch, θεωρούν δεδομένη την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού ταμείου και αυτό προκύπτει, όπως υπέδειξαν, πίσω από τις γραμμές των πληροφοριών που άφησαν να διοχετευτούν τις τελευταίες μέρες σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Πιο ενδεικτική των προθέσεων του Lone Star για εξαγορά της Τρ. Κύπρου, αποτελεί και η χθεσινή ανακοίνωση του ταμείου προς τις αρχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με την οποία αφήνει ανοικτό παράθυρο για να προχωρήσει στην απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας του νησιού.

Ωστόσο, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο σε μία ενδεχόμενη κατάθεση ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης, θα τεθεί ενώπιον τριών εμποδίων, που αν δεν ξεπεραστούν, η οποιαδήποτε νέα πρόταση εξαγοράς θα έχει την τύχη των τριών προηγούμενων, υποστήριξαν στη StockWatch ειδήμονες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, το Lone Star για να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς, θα πρέπει να έχει χαρακτήρα σχεδίου αναδιοργάνωσης, (scheme of arrangement), το οποίο απαραιτήτως θα πρέπει να συνάδει με το δίκαιο των ιρλανδικών εποπτικών αρχών περί εξαγορών.

Επίσης, το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της πλειοψηφίας των μετόχων του κυπριακού τραπεζικού συγκροτήματος, οι μεγαλομέτοχοι του οποίου έχουν ουσιαστικά προδικάσει την τύχη του οποιουδήποτε νέου ενδιαφέροντος, αφού έχει ήδη απορρίψει κατά τους τελευταίους μήνες, τρείς διαδοχικές προτάσεις, που είχε υποβάλει το αμερικανικό ταμείο

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου, συμμετέχουν με ποσοστά πέραν του 5%, Ρώσοι μέτοχοι, οι οποίοι όμως βρίσκονται κάτω από το πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας και εκ των πραγμάτων, δεν έχουν δικαίωμα να πωλήσουν πακέτα μετοχών τους.

Αυτό θα μπορεί να συμβεί, μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο «ασπίδα» για εξαγορές

Ένα άλλο εμπόδιο, όπως εκτιμούν παράγοντες της κυπριακής αγοράς που έχουν γνώση της κεφαλαιαγοράς, είναι το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών και το οποίο, όπως αποκάλυψε η StockWatch, δίνει τη δυνατότητα στις αρχές του κράτους να παρεμβαίνουν και να φρενάρουν εξαγορές οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, οι οποίοι αφορούν στις υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure).

Με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στο ν/σ, καλύπτονται περιπτώσεις εταιρειών ή οργανισμών ενέργειας, μεταφορών, ύδρευσης, υγείας, επικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης, επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων της άμυνας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική, είναι συστημικές τράπεζες οι οποίες τυγχάνουν εποπτείας απευθείας από την ΕΚΤ.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θεωρούν πιθανό το σενάριο υποβολής από πλευράς του Lone Star βελτιωμένης πρότασης, κάτω από τις διαδικασίες του ιρλανδικού δικαίου, η οποία αυτή τη φορά, όπως υποστηρίζουν, θα είναι σαφώς βελτιωμένη για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Η μετοχή της BOCH έκλεισε χθες στο ΧΑΚ στο €1,29 με άνοδο 3,2% και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στο £1,13.

Πάντως, οι πληροφορίες που διοχέτευσε πηγή του ταμείου σε αμερικανικά ΜΜΕ και η ανακοίνωση του χθες στις χρηματιστηριακές αρχές του Λονδίνου ερμηνεύονται ως μήνυμα προς τη διοίκηση της Τρ. Κύπρου, πως το ενδιαφέρον του για εξαγορά της BOCH, αναζωπυρώνεται και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα καταθέσει πρόταση πέραν του €1,51 που προέβλεπε η τελευταία του πρόταση, με στόχο να μεγαλώσει την πίεση προς τους μετόχους.

«Εξετάζονται διάφορες επιλογές μετά την απόρριψη των προτάσεων από το ΔΣ της BOCH», σημειώνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Lone Star στις εποπτικές αρχές του Λονδίνου.

Προσθέτει επίσης, ότι το ταμείο έχει συνεννοηθεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου πως μία νέα συναλλαγή εξαγοράς της Τρ. Κύπρου, θα γίνει μόνο μέσω των διαδικασιών που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ιρλανδικών εποπτικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v