Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει στο πόστο του ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας

Την επιστροφή του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της τράπεζας Oliver Gatzke ανακοίνωσε το ΔΣ της τράπεζας. Πώς προέκυψε η κρίση με τον γερμανό τραπεζίτη.

Επιστρέφει στο πόστο του ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης ημερομηνίας 10 Οκτωβρίου 2022, η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι, εν όψει της ολοκλήρωσης ορισμένων ερευνών που έγιναν σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό δηλώσεις και ενέργειες του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή (ΑΕΔ) κ. Oliver Gatzke, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας έχει αποφασίσει την επιστροφή του ΑΕΔ στα καθήκοντά του, με ισχύ από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022.

Ο κ. Πέτρος Αρσαλίδης, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου / Γενικός Διευθυντής, Γραφείο Προέδρου & Γραμματεία Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του ΑΕΔ κατά τη διάρκεια της απουσίας του, θα επανέλθει στα καθήκοντά του την εν λόγω ημερομηνία. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του στον κ. Π. Αρσαλίδη για τις υπηρεσίες του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Oliver Gatzke απείχε από τα καθήκοντά του από τις 10 Οκτωβρίου, με απόφαση του ΔΣ της τράπεζας, με την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάζει τις καταγγελίες της τράπεζας για «δηλώσεις και ενέργειες» του τραπεζίτη και να αποφαίνεται ότι δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο.

Πώς ξέσπασε η κρίση με Gatzke

Η κρίση στην Ελληνική Τράπεζα με τον Oliver Gatzke ξέσπασε μετά τη μετωπική επίθεση που δέχθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων από τον Νέαρχο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΗΒ.

Ο κ. Ιωάννου είχε ασκήσει έντονη κριτική σε βάρος του κ. Gatzke, αποτυπώνοντας ουσιαστικά τη δυσφορία των μεγαλομετόχων σε ό,τι αφορά τα εκτελεστικά καθήκοντα του Γερμανού τραπεζίτη.

Ο Gatzke είχε αναλάβει τα ηνία της ΗΒ ως CEO και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ στις 23 Ιουλίου του 2021.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκρούστηκε μετωπικά με τη συντεχνία πάνω σε τρία ουσιώδη για τον ίδιο ζητήματα, αξιώνοντας αναθεώρησή τους.

Το ένα αφορούσε την κατάργηση της διπλής συνεισφοράς της τράπεζας στο ΓεΣΥ και στο συμπληρωματικό ταμείο υγείας των υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ, το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των αυτόματων αυξήσεων (ΑΤΑ και ετήσιων προσαυξήσεων) στη βάση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και το τρίτο, τη μείωση της αφορολόγητης εφάπαξ αποζημίωσης από €200 χιλ., σε €100 χιλ.

Ωστόσο, το θέμα που προκάλεσε το μένος των συντεχνιών στην τράπεζα και επήλθε πλήρες ρήγμα ήταν η εγκύκλιος που είχε αποστείλει στο προσωπικό, με την οποία απειλούσε ότι εάν οι υπάλληλοι δεν αποδεχθούν σχέδιο εξόδου με μειωμένες χαριστικές αποζημιώσεις, θα προχωρήσει κινήσεις μείωσης του προσωπικού.

Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, που απέχει των καθηκόντων του ο κ. Gatzke, δύο εκ των τριών κρίσιμων εργασιακών θεμάτων που ταλάνιζαν εδώ και τρία χρόνια την τράπεζα βρήκαν τη λύση τους.

Πρόκειται για την αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που πέτυχε απόλυτα τους στόχους που έθεσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης προέβλεπε τελικά μέγιστη αποζημίωση ύψους €200 χιλ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει τώρα η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διεύθυνσης και συντεχνιών είναι σε εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί συμφωνία με τη διακριτική παρέμβαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v