Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Βελτιωμένες επιδόσεις για τις κυπριακές εισηγμένες

Υψηλές «πτήσεις» αλλά και προκλήσεις για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Οι μερισματικές αποδόσεις και οι ελκυστικοί δείκτες. Η «ακτινογραφία» πέντε εταιρειών.

ΧΑΚ: Βελτιωμένες επιδόσεις για τις κυπριακές εισηγμένες

Ανοδικά εξελίχθηκαν σε γενικές γραμμές οι περυσινές οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, επηρεασμένες από τη βελτιωμένη εικόνα του τραπεζικού κλάδου, από την καλύτερη πορεία του τουρισμού (απουσία περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας) αλλά και γενικότερα από την αναπτυξιακή εξέλιξη του κυπριακού ΑΕΠ μέσα στο 2022. Όλα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν πως αρκετές εταιρείες δεν αντιμετώπισαν αξιοσημείωτες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Στον τραπεζικό τομέα, η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε αυξημένα κέρδη (από τα 29,7 στα 71,1 εκατ. ευρώ), ενώ στο «συν» επέστρεψε και το Συγκρότημα της Ελληνικής (από -11,7 εκατ. το 2021 σε +24,2 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Η Logicom ανέβασε την κερδοφορία της από τα 24,7 στα 26,8 εκατ. ευρώ, η Δήμητρα από τα 5,38 στα 9,1 εκατ. ευρώ, η εταιρεία τροφίμων και ποτών ΚΕΟ από τα 5,1 στα 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα σε πτώση καθαρών κερδών υποχρεώθηκαν εταιρείες όπως πχ η Petrolina και η Τσιμεντοποιία Βασιλικού.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, υπάρχει σειρά εταιρειών, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται με σαφώς ελκυστικούς δείκτες στο ΧΑΚ, επισημαίνουν ωστόσο την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητά τους.

Τσιμεντοποιία Βασιλικού

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές εκπομπών CO2, το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά. H εταιρία αντιμετωπίζει σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στο ανοδικό κόστος δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Η εισηγμένη συνεχίζει το πρόγραμμα αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές καυσίμων, προσπαθώντας να μειώσει την επίδραση των πρόσφατων αυξήσεων στα ορυκτά καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Κάθε χρόνο επιβραβεύει τους μετόχους της με σημαντικές διανομές χρημάτων κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Ο Όμιλος δεν έχει άμεση έκθεση στην Ουκρανία ή τη Ρωσία, όμως οι δραστηριότητες είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Salamis Tours

Τα αποτελέσματα του έτους 2022 ενισχύθηκαν από το έκτακτο κονδύλιο ύψους 1,61 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από την πώληση του κρουαζιερόπλοιου Salamis Filoxenia. Αντίστοιχο έκτακτο κέρδος είχε προκύψει και το 2021 (ύψους 1,016 εκατ. ευρώ, από την πώληση του πλοίου ALEXO). Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 80 εκ. και ο δείκτης P/E διαμορφώνεται κοντά στο 5,7. Το ταμείο της εισηγμένης είναι 40 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή η μισή κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, την ώρα που ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός.

Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,55%, με την εταιρεία να διανέμει το 26% των κερδών. Σε περίπτωση που προχωρούσε διανομή όλων των κερδών η μερισματική απόδοση θα ήταν 17,6%.

ΚΕΟ

Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν
ληφθεί το 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 και από τη συνεπακόλουθη αύξηση του τουρισμού. Οι εργασίες της ΚΕΟ παρουσιάζουν εποχικότητα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Το προμέρισμα για τη χρήση του 2022 έχει διαμορφωθεί στο 0,03 ευρώ ανά μετοχή, με παράγοντες της αγοράς να εικάζουν ότι το συνολικό μέρισμα για το 2022 θα είναι τουλάχιστον 0,07 ευρώ, οπότε η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 4,67%. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κατέχει το 40,45% της εταιρίας και το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο το 28,86%.

Frou-Frou

Η άνοδος του κύκλου εργασιών της εταιρείας οφείλεται κυρίως στην αύξηση τιμών των προϊόντων και στα επιτυχημένα λανσαρίσματα νέων κωδικών. Το 2022 ήταν βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2021 διότι υπήρχε μείωση εξόδων, περικοπή προσωπικού όπου χρειάστηκε, περιορισμός αποθεμάτων, αναθεώρηση κωδικολογίου και πελατολογίου, αναδιάρθρωση του τμήματος πωλήσεων και διανομής και τέλος βελτιστοποίηση των νέων λογισμικών προγραμμάτων. Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και καλύπτουν το 35% των αναγκών της Εταιρείας (συνολική εγκαταστημένη ισχύ 848,25 kWp).

Η εταιρεία διατηρεί επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 24 εκατ. ευρώ τοποθετημένο σε αμερικανικές κυρίως, καθώς και σε κυπριακές μετοχές. Επίσης διατηρεί επενδύσεις σε χρυσό αξίας 1,7 εκατ. και σε μη εισηγμένες εταιρείες αξίας 0,5 εκατ. ευρώ.

Lordos Hotels

Τα έσοδα του εισηγμένου ομίλου ενισχύθηκαν το 2022 λόγω της αύξησης πληρότητας, η οποία οφείλεται στην ανοδική τουριστική χρονιά και την απουσία περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι κρατήσεις από τη Ρωσία το 2021 ήτανε 2,92 εκατ. και το 2022 μόλις 148 χιλιάδες. Ο όμιλος δηλαδή κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του απευθυνόμενος περισσότερο σε άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στις κρατήσεις μέσω διαδικτύου (από τα 5,38 εκ. το 2021 στα 7,30 εκατ. το 2022).

Ο Όμιλος διαθέτει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες με καθαρό δανεισμό μόλις 2,8 εκατ. ευρώ και διαπραγματεύεται ούτε στο 40% των ιδίων κεφαλαίων. Οι δαπάνες για ρεύμα το 2022 διπλασιάστηκαν και έφτασαν στο 1,4 εκ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v