Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες: Υψηλά κέρδη από τον ασφαλιστικό κλάδο

Σημαντικό τμήμα των κερδών της Τράπεζας Κύπρου προήλθε από τις θυγατρικές Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας από τις θυγατρικές θυγατρικών Hellenic και Παγκυπριακή. Οι επιδόσεις του 1ου εξαμήνου.

Κυπριακές τράπεζες: Υψηλά κέρδη από τον ασφαλιστικό κλάδο

Σημαντική συμβολή στην κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο είχε η δραστηριοποίησή τους στην ασφαλιστική βιομηχανία, μέσω των θυγατρικών τους εταιρειών στους κλάδους ζωής και γενικών καλύψεων.

Συγκεκριμένα, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αύξησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 την καθαρή του κερδοφορία από τα 42,8 στα 221,1 εκατ. ευρώ. Σημαντικό τμήμα των κερδών αυτών προήλθε από τη δραστηριοποίηση στον ασφαλιστικό κλάδο μέσω των θυγατρικών του εταιρειών Eurolife (ζωή) και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (γενικές καλύψεις).

Ειδικότερα, κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου κατέγραψε κέρδη από ασφαλιστικές εργασίες ύψους 24,3 εκατ. ευρώ, έναντι 21,1 εκατ. την αντίστοιχη χρονική περίοδο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Η δεύτερη σε μέγεθος Τράπεζα της Μεγαλονήσου είναι η Ελληνική, της οποίας η Eurobank κατέχει το 29,2% και περιμένει την έγκριση των Εποπτικών Αρχών προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό της, να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση και να αποκτήσει τον «πρώτο λόγο» στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η Ελληνική Τράπεζα αύξησε κατά το πρώτο μισό του 2023 τα καθαρά κέρδη της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 141,05 εκατ. ευρώ (από 56,35 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Στον ασφαλιστικό κλάδο η Ελληνική Τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της Hellenic (ζωή) και Παγκυπριακή (γενικές καλύψεις). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Τράπεζα αύξησε τα έσοδά της από ασφαλιστικές υπηρεσίες από τα 30,1 στα 32,2 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ασφαλιστικών υπηρεσιών από τα 8,2 στα 10,8 εκατ. ευρώ, τα οποία μετά τη συνεκτίμηση του κονδυλίου εσόδων-εξόδων από χρηματοδότηση ασφαλίσεων διαμορφώθηκαν στα +9,31 εκατ. ευρώ (4,58 εκατ. από τον κλάδο ζωής και 4,76 εκατ. από τις γενικές καλύψεις) έναντι +9,46 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022 (4,8 εκατ. από τον κλάδο ζωής και 4,67 εκατ. από τις γενικές καλύψεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v