Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Γνωρίζω ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό

Οι έλεγχοι εκτός από τα σούπερ μάρκετ επεκτείνονται και στους προμηθευτές ώστε να εντοπιστούν πιθανές εστίες αδικαιολόγητων ανατιμήσεων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, επισημαίνει.

Μητσοτάκης: Γνωρίζω ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό

Με σειρά θεμάτων ασχολήθηκε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ανάρτησή του στο Facebook την Κυριακή. Σε αυτά περιλαμβάνονται: ξεπάγωμα τριετιών, μείωση της ανεργίας και τα θετικά αποτελέσματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον νέο εργασιακό νόμο που μόλις ψηφίστηκε, την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα των ελέγχων της αγοράς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, την αρωγή και στήριξη στη Θεσσαλία, την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία μας, τη β’ φάση του «Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία», τη μείωση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τέλος, τα Ζαγοροχώρια και την εγγραφή τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Αναλυτικά:

Καλημέρα! Κυριακή σήμερα, η μέρα δηλαδή που σας γράφω τι πετύχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Επειδή όμως την προηγούμενη Κυριακή ήταν η συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ και δεν κάναμε εβδομαδιαία ανασκόπηση, φοβάμαι πως σήμερα έχω αρκετά να σας πω! Γιατί στις μέρες που μεσολάβησαν μαζεύτηκαν πολλές και σημαντικές ειδήσεις.

Όμως αντί να ξεκινήσω να τις εξηγώ μία-μία, σκέφτηκα να σας γράψω πρώτα μία λίστα με το τι συμπεριλαμβάνει η σημερινή ανασκόπηση. Μια ανασκόπηση της ανασκόπησης δηλαδή. Αν σας φαίνεται χρήσιμο, μπορώ να το επαναλαμβάνω κάθε εβδομάδα. Πείτε μου στα σχόλια αν το προτιμάτε ή όχι!

Σήμερα λοιπόν έχουμε: ξεπάγωμα τριετιών, μείωση της ανεργίας και τα θετικά αποτελέσματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον νέο εργασιακό νόμο που μόλις ψηφίστηκε, την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα των ελέγχων της αγοράς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, την αρωγή και στήριξη στη Θεσσαλία, την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία μας, τη β’ φάση του «Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία», τη μείωση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τέλος, τα Ζαγοροχώρια και την εγγραφή τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Θα ξεκινήσω λοιπόν με την ψήφιση της τροπολογίας για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας έπειτα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα δουν αύξηση των εισοδημάτων τους.

Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί για τη στήριξη και την αύξηση των εισοδημάτων. Αυτό δεν θα μπορούσε όμως να γίνει πραγματικότητα αν η οικονομία μας δεν σημείωνε σταθερά ανοδική πορεία, όπως παραδέχονται πλέον θεσμικοί επενδυτές που επιλέγουν την Ελλάδα, αλλά και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που στηρίζουν και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με βασικό στόχο να συγκλίνουμε με τις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και σε μισθούς και σε κανόνες.

Και φυσικά αυτό σημαίνει και μείωση της ανεργίας. Τον Αύγουστο λοιπόν, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μειώθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι (λιγότεροι κατά 47.000) και πια καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός ανέργων στη ΔΥΠΑ εδώ και 12 χρόνια.

Μένω στο πεδίο της απασχόλησης. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 142.500 άνεργοι έχουν ωφεληθεί από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τα τελευταία 4 χρόνια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 δημιουργήθηκαν μόλις 42.000 θέσεις εργασίας από τον τότε ΟΑΕΔ. Μια άλλη κρίσιμη ποιοτική και ποσοτική διαφορά είναι ότι οι θέσεις εργασίας στη δική μας περίοδο απορροφήθηκαν κατά 90% στον ιδιωτικό τομέα ενώ στην περίοδο 2015-2019 ήταν περίπου 50-50. Βλέπουμε επίσης μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας για το έτος 2023-2024. Σχεδόν 9.000 θέσεις φέτος, σε σχέση με τις 6.638 θέσεις της περσινής χρονιάς. Το 62% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Τι νομίζω πρέπει να κρατήσετε δηλαδή, πέρα από τα νούμερα, η ΔΥΠΑ (η υπηρεσία που ήταν παλιότερα ο ΟΑΕΔ) πλέον όντως κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει: βρίσκει δουλειές, εκπαιδεύει με τρόπο πολύ πιο ουσιαστικό. Είναι κάτι περισσότερο από απλώς «σταθμός για επιδόματα» που δυστυχώς ήταν στη μνήμη των περισσότερών μας. Αυτό είναι καινούργιο και ουσιαστικό.

Είμαι βέβαιος ότι από τη νέα χρονιά θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με την εφαρμογή των διατάξεων του νομοθετήματος του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε από τη Βουλή προχθές.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλές αναλήθειες και ανακρίβειες σχετικά με όσα προβλέπει. Θα το ξαναπώ: βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των εργαζομένων, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των εισοδημάτων τους. Με τις νέες διατάξεις δεν καταργείται το 5νθήμερο, όπως διατείνονται ορισμένοι, αλλά καταπολεμάται η αδήλωτη, υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία, θεραπεύονται χρόνιες στρεβλώσεις σ’ αυτό το πεδίο και ενισχύεται ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας. Πρέπει να μας εξηγήσουν όσοι αντιτίθενται στον νέο νόμο γιατί θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να έχουν μια δεύτερη αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αντί της νόμιμης και ασφαλισμένης απασχόλησης, όπως διασφαλίζεται πλέον ρητά. Διότι ουσιαστικά αυτό υποστηρίζουν.

Η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος συνιστά και λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό και αποτελεί βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα βοηθήματα και τα επιδόματα ασφαλώς είναι μια ανάσα για τους ευάλωτους συμπολίτες, ωστόσο χρειάζεται ταυτόχρονα να πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα και με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Καταρχάς με ελέγχους στην αγορά. Από την αρχή του έτους έχουν διενεργηθεί σχεδόν 15.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες κολοσσούς. Αλλά και με τα 4 νέα μέτρα που ανακοινώσαμε αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η προσφορά φθηνότερων προϊόντων για 6 μήνες με επιβολή προστίμων εάν είναι ψευδής η μείωση της τιμής. Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ ώστε να εντοπίσουμε πιθανές εστίες αδικαιολόγητων ανατιμήσεων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κοινοποιούν πλέον τους τιμοκαταλόγους τους και οι πολίτες θα μπορούν πιο εύκολα να καταγγέλλουν περιστατικά αισχροκέρδειας.

Το γνωστό Market Pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μόνο για όλη τη Θεσσαλία, πλημμυρόπληκτες κοινότητες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, και τον Έβρο με διπλασιασμό του μηνιαίου ποσού. Ωφελούμενα θα είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.

Στηρίζουμε τους πολίτες μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα, γεγονός που επισημαίνεται από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι προχωρούν ο ένας με τον άλλο σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Και θα το ξαναπώ: ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ευκαιρίες και επενδύσεις, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της αρωγής και αποκατάστασης των συνεπειών από τις σαρωτικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, να ξεκινήσω λέγοντας πως γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ δύσκολη και οι πολίτες δοκιμάζονται κάθε μέρα. Ο δρόμος για την επούλωση των πληγών και την ανασυγκρότηση της περιοχής είναι ακόμα μακρύς. Όμως είμαστε εκεί κάθε μέρα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους πολίτες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για όσο καιρό χρειαστεί.

Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σχεδόν 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 5.000 προσωρινές. Οι 45 οικισμοί που χτυπήθηκαν ολικά από την πρωτοφανή κακοκαιρία -θυμίζω- παίρνουν αποζημίωση χωρίς έλεγχο φακέλου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που και εκεί δεν έχουν πάρει όλοι, και γίνεται προσπάθεια να λυθούν οι τεχνικές δυσκολίες. Επιπλέον, με ρύθμιση που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν φέτος το καλοκαίρι από τις φυσικές καταστροφές θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, ενώ αναστέλλονται και οι πλειστηριασμοί.

Επαναλαμβάνω, είναι μεν τεράστιο το έργο που έχει γίνει, αλλά ξέρουμε πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, και θα γίνουν.

Τις επόμενες ημέρες ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται και πάλι επί ποδός διότι οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για φαινόμενα βροχής στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Η τραυματισμένη Θεσσαλία πρέπει να δείξει ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα είμαστε δίπλα της.

Στη Θεσσαλία επίσης εφαρμόζουμε πιλοτικά και τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νέο αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Ομάδες υγειονομικών πηγαίνουν πόρτα-πόρτα σε κάθε χωριό και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Την εβδομάδα που πέρασε υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αφορά το Θριάσιο Νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα της χώρας που καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής, δέχεται χιλιάδες περιστατικά από την Πελοπόννησο και αεροδιακομιδές από Αιγαίο. Είναι ένα από τα 96 ΤΕΠ που, μαζί με 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, θα «υποστούν» ριζική αναβάθμιση -κτιριακή και στον εξοπλισμό τους- με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το NextGenerationEU, υλοποιούμε και ένα ακόμη -μικρότερο όμως πολύ σημαντικό- πρόγραμμα: τον «Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία». Μετά την πιλοτική πρώτη φάση της προνοιακής αυτής δράσης στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της, με ωφελούμενα 1.000 άτομα, προχωράμε τώρα στην β΄ φάση του προγράμματος για κάθε περιφέρεια της χώρας, με 1.250 νέους δικαιούχους. Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Με αυτό το πρόγραμμα έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αυτονομία τους, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και να συμβάλλουμε στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους σε κάθε επίπεδο.

Ένα ακόμη καλό νέο: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει πρόστιμο 720.000 ευρώ τον χρόνο που της είχε επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εννέα χωματερές στη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί τα απορρίμματα των Δήμων Τριφυλίας, Μεσσήνης και Οιχαλίας οδηγούνται πλέον στη σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της περιοχής.

Να επισημάνω με την ευκαιρία κάτι που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό: η χώρα μας, έως τις αρχές του 2019 κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε μία από τις 65 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπήρχαν στην επικράτεια. Σήμερα έχουμε απαλλαγεί από τα 2/3 αυτών των προστίμων. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 3.360.000 ευρώ τον χρόνο. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν μηδενιστεί όλες οι χρηματικές κυρώσεις. Το οφείλουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον.

Ξέρω πως πάλι μακρηγόρησα, και πάλι άφησα αρκετές καλές ειδήσεις απ’ έξω! Τελειώνω όμως με μια εξέλιξη που μου έδωσε ξεχωριστή χαρά. Τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια μας περιλαμβάνονται -για πρώτη φορά- στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου. Ήταν και προσωπική μου δέσμευση από το 2019 να αναγνωριστεί η μοναδική αρχιτεκτονική των 46 οικισμών της Πίνδου ως πολύτιμο πολιτισμικό αγαθό και να έχει πλέον αυξημένη προστασία από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε και πάλι σήμερα! Πείτε μου αν θέλετε, αν σας βοήθησε στην ανάγνωση η γρήγορη «ανασκόπηση της ανασκόπησης» στην αρχή, ώστε να την συνεχίσω και στις επόμενες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v