Αίτημα για εγγύηση καταθέσεων έως 30.000 ευρώ

Πολιτική δέσμευση αποτελεί η εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες διευκρινίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ με αφορμή σχετική σύγχυση από χθεσινές δηλώσεις. Αίτημα για αύξηση ορίου εγγυημένης κατάθεσης στις 30.000.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Αίτημα για εγγύηση καταθέσεων έως 30.000 ευρώ
Την πολιτική δέσμευση για την εγγύηση του 100% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των καταθέσεων.

Σε ανάλογες κινήσεις αύξησης της εγγύησης των καταθέσεων προχώρησαν η Βρετανία
και η Ιρλανδία, με τη δεύτερη μάλιστα να εγγυάται όλες τις τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα για περίοδο δύο ετών.

Αυτό διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας με αφορμή τη σχετική σύγχυση που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα του Τύπου μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (υποστηρίζεται με κεφάλαια από τις τράπεζες-μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και την ΤτΕ και λειτουργεί από το 1995 στη χώρα μας) διασφαλίζονται οι καταθέσεις έως το ποσό των 20.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το όριο αυτό από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ κι έχει αποστείλει μάλιστα σχετικό αίτημα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Παράλληλα, όμως, όπως κατέστησε χθες σαφές με τις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας εγγυάται και το σύνολο των καταθέσεων στην ακραία περίπτωση που καταρρεύσει μία ελληνική τράπεζα.

Τι είναι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων

Πέραν των διαβεβαιώσεων, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πράγματι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά λογαριασμό και τις εγγυάται το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ), το οποίο δημιουργήθηκε το 1995. Ιδρυτικοί φορείς είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, που συμμετέχουν στο κεφάλαιό του με ποσοστό 6/10 και 4/10 αντίστοιχα. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Καλύπτει τις καταθέσεις σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υποχρεωτικά στο ΤΕΚ συμμετέχουν και τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, των οποίων η καταστατική έδρα βρίσκεται σε τρίτη, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα, εφόσον εκεί δεν υπάρχει ισοδύναμο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Ποιους καλύπτει

Ως προς το ύψος των αποζημιώσεων, το ποσό των 20.000 ευρώ (εφόσον η κατάθεση φτάνει αυτό το ύψος) καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που έχει στη συγκεκριμένη τράπεζα, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

Όσον αφορά σε κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.

Το ΤΕΚ δεν καλύπτει καταθέσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων στο όνομά τους και για ίδιο λογαριασμό, καταθέσεις που προέρχονται από συναλλαγές σχετικά με τις οποίες εκδόθηκε καταδικαστική ποινική απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη παράνομη πράξη, καταθέσεις των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, καταθέσεις της κεντρικής διοίκησης, όπως των υπουργείων και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων, καταθέσεις των διοικητικών στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, των μελών του Δ.Σ., των μετόχων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το 5% του κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, καταθέσεις συζύγων και τέκνων των καταθετών που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση καθώς και τρίτων που ενεργούν για λογαριασμό των ως άνω καταθετών, ομολογίες και τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεώσεις που προκύπτουν από πώληση τίτλων με ταυτόχρονη συμφωνία επαναγοράς (repos).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v