Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιήσεις από Καραμανλή, Αλογοσκούφη

"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλίει τις επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες", τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Προειδοποιήσεις από Καραμανλή, Αλογοσκούφη
"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλίει τις επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες", τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βιώνουμε μια κρίσιμη περίοδο και σε συνθήκες κρίσης όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι "οι τράπεζες πρέπει να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και αν δεν το κάνουν από μόνες τους, έχουμε τον τρόπο να τις υποχρεώσουμε", απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο στήριξης των 28 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, η λήψη του μέτρου κεφαλαιακής επάρκειας καθίσταται υποχρεωτική για όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας έχει τρία σκέλη:

Πρώτον, τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων έως το ύψος των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμμετοχή αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή τους και στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου.

Το Δημόσιο συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές που έχουν απόδοση 10% και ορίζει εκπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιο κάθε πιστωτικού ιδρύματος που συμμετέχει στο σχέδιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 3, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου έχει δικαίωμα βέτο στον καθορισμό των αμοιβών για τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών καθώς και στην πολιτική διανομής των μερισμάτων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για τα πιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν στο σχέδιο, οι αποδοχές των ανώτατων στελεχών -του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου, των γενικών διευθυντών, των αναπληρωτών γενικών διευθυντών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου- δεν μπορούν να ξεπερνούν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως μπόνους καταργούνται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου. Αυτό θα εξασφαλιστεί και με γραπτή σαφή εντολή στον εκπρόσωπο του Δημοσίου που θα οριστεί, με την οδηγία να ασκεί το δικαίωμα του βέτο.

Όσον αφορά στη διανομή των κερδών για τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου, καμία από τις συμμετέχουσες τράπεζες δεν θα μπορεί να διανέμει ως μέρισμα στους μετόχους ποσό μεγαλύτερο από το 35% των συνολικών κερδών της.

Για την ενίσχυση της εποπτείας της εφαρμογής του σχεδίου δημιουργείται συμβούλιο εποπτείας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του αρμόδιου υφυπουργού για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο συμβούλιο εποπτείας μετέχουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα ενταχθούν στο σχέδιο. Το συμβούλιο αυτό θα συνέρχεται μία φορά τον μήνα, προκειμένου να συντονίζει την εφαρμογή του σχεδίου, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά στην παροχή των εγγυήσεων του Δημοσίου για τη σύναψη μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα, ποσού έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα στην ελληνική οικονομία για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των δημοσίων έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον επενδυτικό νόμο και των έργων που εκτελούνται με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η εφαρμογή και αυτού του σκέλους θα εποπτεύεται από το συμβούλιο εποπτείας.

Με προσθήκη που κατατέθηκε σήμερα, επεκτείνεται το δικαίωμα βέτο του εκπροσώπου του Δημοσίου και για τις τράπεζες που έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου μέσω προνομιούχων μετοχών, αλλά θα κάνουν χρήση αυτού του σκέλους του σχεδίου.

Τρίτο σκέλος του σχεδίου είναι η έκδοση ειδικών ομολόγων από το Δημόσιο ύψους έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ρητά ότι η επιπλέον ρευστότητα που προκύπτει από αυτούς τους τίτλους προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων με ανταγωνιστικούς όρους.

Το συμβούλιο εποπτείας θα παρακολουθεί την εφαρμογή του άρθρου 5 τόσο ως προς τη χορήγηση των δανείων όσο και ως προς τους όρους τους. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή και στο τρίτο σκέλος του σχεδίου είναι η ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v