Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ενεργειακή πολιτική προωθεί το ΥΠΑΝ

Εθνικό διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου μίγματος ενεργειακής πολιτικής ξεκινά ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. "Στοπ" σε λιθάνθρακα, πυρηνική ενέργεια. Τα σχέδια του υπουργείου. Τι ειπώθηκε για ΤΕΜΠΜΕ, ανατιμήσεις.

  • των Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέα ενεργειακή πολιτική προωθεί το ΥΠΑΝ
Εθνικό διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου μίγματος ενεργειακής πολιτικής ξεκινά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καλέσει όλα τα κόμματα για τον μελλοντικό σχεδιασμό της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, την οποία θα συζητήσει επίσης με το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ως προφανή εναλλακτική λύση προέβαλε το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός θα έχει την πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση του ΣΕΕΣ.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι οι λιθανθρακικές επενδύσεις αλλά και η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεωρείται και το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που συμπεριλαμβάνει την κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων.

"Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη ΔΕΗ στην προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της", υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2009, ενώ απέρριψε και το αίτημα της Επιχείρησης για την εφαρμογή ρήτρας ρύπων. "Δεν μπορεί να συνδεθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τα δικαιώματα των ρύπων", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το 2009 θα είναι μια καλή χρονιά για τη ΔΕΗ λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων. "Το πόσο καλή θα είναι δεν μπορούμε να προδικάσουμε από τώρα", είπε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προγραμματιζόμενες δράσεις του υπουργείου εντός του 2009 στον τομέα της ενέργειας, ανακοίνωσε την προώθηση των έργων της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και στη Μελήτη, την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Κόρινθο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, την έναρξη μελετών για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κρήτη, την προκήρυξη τον Απρίλιο τριών σταθμών ΕΠΑ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην κεντρική Μακεδονία και στη Στερεά Ελλάδα, καθώς και την προώθηση ενεργειών για τη σύνδεση με φυσικό αέριο περισσότερων νοικοκυριών.

Ειδικά για το τελευταίο, είπε ότι ο στόχος για το 2009 είναι να συνδεθούν 85.000 νοικοκυριά, ενώ στα τέλη του 2010 να έχουν συνδεθεί ένα εκατομμύριο πολίτες.

Επίσης, ανακοίνωσε νέο θεσμικό πλαίσιο με έμφαση στην αιολική ενέργεια το οποίο θα περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών καθώς και την προώθηση από το β΄ εξάμηνο του έτους της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Εύβοιας με το ηπειρωτικό σύστημα, έργο το οποίο όπως εκτίμησε θα έχει ολοκληρωθεί το 2013.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διακρατικές συμφωνίες, ανακοίνωσε την επίσκεψη στη χώρα μας του Αζέρου Προέδρου, κ. Ιλχ. Αλίεφ, από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου για την προώθηση των διαδικασιών του αγωγού ITGI (Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας), την ίδρυση εταιρίας έως τον Ιούνιο για τον αγωγό South Stream, την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης και την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας διέλευσης για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης μέσα στο β΄ εξάμηνο, την προώθηση διαδικασιών στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Χάσκοβο της Βουλγαρίας, καθώς και την έναρξη συζητήσεων με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2016.

---Τι ειπώθηκε για ΤΕΜΠΜΕ, μποϊκοτάζ, ανατιμήσεις

Εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του μποϊκοτάζ των καταναλωτών σε προϊόντα εταιριών οι τιμές των οποίων αυξάνονται αδικαιολόγητα τάχθηκε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου για το 2009.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν εγκρίσεις για περισσότερες από 5.000 αιτήσεις επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, επί συνόλου αιτήσεων πάνω από 10.000, ενώ σημείωσε ότι οι πόροι του ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να καλύψουν 15.000 - 20.000 αιτήσεις.

Σχετικά με την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανέφερε ότι ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Μάρτιο, με στόχο τη θεσμική και στελεχιακή της ενίσχυση.

Για την υπηρεσία εποπτείας της αγοράς έχουν ήδη προκηρυχτεί θέσεις για τρεις διευθυντές, ενώ τον Μάιο εκτιμά ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Παράλληλα, προωθείται η κατάρτιση σχεδίου νόμου από επιτροπή για τον καθορισμό πλαισίου για τα super markets, νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο, ενώ τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη.

Όπως ανέφεραν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, στόχος του υπουργείου είναι η κοινοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Ο κ. Βλάχος σημείωσε επίσης ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν κοινοποιήσει στο υπουργείο μειώσεις και ανακλήσεις ανατιμήσεων για 20.000 κωδικούς και 4.000 - 4.500 αυξήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v