Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Τάση ελαφράς ανόδου, που καταγράφεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ακολουθεί ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα αναφέρει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνα της οικονομικής συγκυρίας τον Απρίλιο.

ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Τάση ελαφράς ανόδου, που καταγράφεται στην πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, ακολουθεί ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα αναφέρει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνα της οικονομικής συγκυρίας τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρουν τα ευρήματα, έπειτα από έναν χρόνο συνεχούς υποχώρησης ο δείκτης διαμορφώνεται στις 46,4 μονάδες από 43,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Αν και ο δείκτης παραμένει ακόμα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση του Απριλίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη καθώς ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πτωτικής πορείας του.

Χωρίς να μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί ως ανάκαμψη, φαίνεται ότι οι δυσμενείς προβλέψεις παγιώνονται σε αυτά τα επίπεδα -δεν επιδεινώνονται περισσότερο- και το ενδιαφέρον είναι αν μπορούν πλέον κάποιοι επιχειρηματικοί πυρήνες να υποστηρίξουν την τάση διεξόδου από το ιδιαίτερα απαισιόδοξο κλίμα. Αναλυτικότερα:

* Στη βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση στο επίπεδο των αποθεμάτων και στις προβλέψεις της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο ζήτησης και παραγγελιών παραμένουν σταθερές.
* Στις υπηρεσίες επιδεινώνονται ελαφρώς οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται οριακά.
* Στο λιανικό εμπόριο βελτιώνονται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο και αποκλιμακώνονται τα αποθέματα, παρόλο που οι τρέχουσες πωλήσεις εξακολουθούν να είναι υποτονικές.
* Στις κατασκευές οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου εξακολουθούν να βαίνουν δυσμενέστερες.
* Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται και οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση, η πρόθεση για αποταμίευση και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον Μάρτιο. Όμως, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι ο φόβος της ανεργίας διατηρείται έντονος στην ελληνική κοινωνία.

Εξάλλου, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανακάμπτει τον Απρίλιο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2007. Ο δείκτης αυξάνεται κατά 3,5 μονάδες στην Ε.Ε. και 2,5 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 63,9 και 67,2 μονάδες αντίστοιχα. Η άνοδος του δείκτη προέρχεται από τη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στη βιομηχανία και τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ και οι υπηρεσίες σημειώνουν οριακή βελτίωση.

Στο λιανικό εμπόριο, οι τάσεις είναι μικτές, καθώς ο σχετικός δείκτης κινείται ανοδικά στην Ε.Ε. και πτωτικά στην ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στις κατασκευές συνεχίζεται η επιδείνωση, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη.

* Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο 2009 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτιικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v