Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα "φέσια" στο επτάμηνο

Σε ιλιγγιώδη επίπεδα έχουν φτάσει πλέον τα «φέσια» στην αγορά, καθώς οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, στο επτάμηνο του έτους, έφθασαν συνολικά τα 2,1 δισ. ευρώ. Τεράστιο το πρόβλημα στη Β. Ελλάδα.

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα φέσια στο επτάμηνο
Σε ιλιγγιώδη επίπεδα έχουν φτάσει πλέον τα «φέσια» στην αγορά, καθώς οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, στο επτάμηνο του έτους, έφθασαν συνολικά τα 2,1 δισ. ευρώ (2,094 δισ. ευρώ συγκεκριμένα).

Το αντίστοιχο περσινό διάστημα δεν ξεπερνούσαν τα 720 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχει μία κατακόρυφη αύξηση κατά περίπου 200%.

Η έκρηξη που σημειώνεται στους αποκαλούμενους δείκτες ασφυξίας, αντικατοπτρίζει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας τώρα γίνονται εμφανείς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και χειρότερες μέρες, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%) για πρώτη φορά από το 1993, όταν στην ευρωζώνη άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να εξέρχονται της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η «Τειρεσίας Α.Ε.» τον Ιούλιο 2009 σφραγίστηκαν 30.342 επιταγές συνολικού ποσού 296,4 εκ. ευρώ. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 181,88% σε σχέση με τον Ιούλιο 2008 και μειωμένο κατά 12,38% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.

Παράλληλα οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν τα 22,7 εκ. ευρώ (13.230 τεμάχια). Αυξήθηκαν κατά 59,05% και 25,22% στα τεμάχια τον Ιούλιο. Αθροιστικά στο επτάμηνο η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τις ακάλυπτες επιταγές, τα «φέσια» του επταμήνου «άγγιξαν» τα 2,1 δισ. ευρώ.

Τα «φέσια» αναμένεται να «φουντώσουν» και τους επόμενους μήνες, καθώς τώρα γίνεται εμφανές το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, καθώς «σκάνε» οι επιταγές που «κόπηκαν» στις αρχές του νέου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα υπάρξει πρωτοφανές ρεκόρ στις ακάλυπτες και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου ξεπεράσαμε κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ την περυσινή «επίδοση» (το 1,460 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά το 2008).

Πέρυσι, 118.036 επιταγές (αύξηση 153,81% σε σχέση με το 2007 ) έμειναν ακάλυπτες και η αξία τους ανήλθε στα 1,29 δισ. ευρώ (αύξηση 174,07%). Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 119.598 τεμάχια (+35,31%) με την αξία τους αυξημένη κατά 36,32% στα 170,2 εκατ. ευρώ.

Η αλματώδης αύξηση που καταγράφεται στις ακάλυπτες επιταγές, δείχνει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, και το οποίο επιτείνεται σταδιακά, καθώς τώρα είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τις ακάλυπτες επιταγές στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, στο εξάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, αυξήθηκε κατά 260% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (περίπου 340 εκατ. ευρώ).

Η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κατανάλωσης και τις υποχρεώσεις που «τρέχουν» προκαλούν αδιέξοδο σε πολλά μικρομάγαζα, τα οποία αντιμετωπίζουν το φάσμα του «λουκέτου».

Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

---Λήψη πρόσθετων μέτρων ζητά το ΕΒΕΑ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της αύξησης των ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. που ανακοινώθηκαν σήμερα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στην έλλειψη ρευστότητας οι παραγωγικές τάξεις απαντούν με το αίτημα της ελαστικοποίησης των κριτηρίων δανειοδότησης ώστε να ρεύσει το απαραίτητο χρήμα στην αγορά, διαφορετικά στο ντόμινο της κρίσης θα εμπλακούν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα παρέμεναν αλώβητες, και η φούσκα των ακάλυπτων επιταγών θα διογκώνεται.

Εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να οξύνεται στην περίπτωση που δεν προωθηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως αυτό που έχει ζητήσει το ΕΒΕΑ για την παράταση χρόνου εξόφλησης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ θα πρέπει να συνεισφέρουν οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v