Πρόγραμμα λιτότητας από Καραμανλή στη ΔΕΘ

Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία ξεδίπλωσε ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ. Προανήγγειλε φιλόδοξες διαρθρωτικές αλλαγές. Κήρυξε πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Πρόγραμμα λιτότητας από Καραμανλή στη ΔΕΘ
Το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος για την οικονομία… ξεδίπλωσε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στους παραγωγικούς φορείς του τόπου.

Ο κ. Καραμανλής αφού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια" προανήγγειλε επώδυνες αλλαγές και πολιτικές σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: τον αυστηρότατο έλεγχο των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ιδιαίτερα καθοριστικό για τις προοπτικές και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το 2010, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες έχουν… μείνει πίσω διαχρονικά, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε.

Ο κ. Καραμανλής απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά προβλήματα της οικονομίας στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης- από τις οποίες 'επηρεάστηκε αναπόφευκτα και ο προϋπολογισμός"- σε συνδυασμό με τις παθογένειες της εγχώριας οικονομίας .

Οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα τις αναγκαίες πολιτικές και να βάλουμε θεμέλια γερά για μακροχρόνια ανάπτυξη, αλλιώς "οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε:

-Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

-Αυστηρό περιορισμό των προσλήψεων, για μία επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μία πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.

-Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας αλλά και εκείνου της ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

-Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.

-Περικοπή, για μία διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

-Περικοπή σε ποσοστό 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

-Αναδιάρθρωση των δαπανών του προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, "πράσινη ενέργεια").

-Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία ενιαίας αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

-Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο υπουργείο, σε όποια υπηρεσία κι αν εργάζονται.

-Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μία διετία.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο προανήγγειλε:

-Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ορισμένων δαπανών (π.χ. από μηδενική βάση).

-Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.

-Επιτάχυνση της εφαρμογής προϋπολογισμών προγραμμάτων, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και ακριβέστερη απεικόνιση των δαπανών σε κάθε τομέα δράσης (παιδεία - υγεία - περιβάλλον κ.λπ.).

-Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.

-Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ.

Φοροδιαφυγή…

Κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής ο κ. Καραμανλής, αφού αναγνώρισε και τις ευθύνες των κυβερνήσεών του, απαρίθμησε τις επόμενες κινήσεις, εάν φυσικά επανεκλεγεί.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε:

-Τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις τόσο ως προς τις ασφαλιστικές όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

-Την ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

-Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του Τειρεσία. Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

-Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

-Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

-Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο διαβιούν.

-Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

-Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

-Στην άρση του "καμποτάζ" για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας.

-Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τέσσερα στάδια για δημιουργία εταιρίας.

-Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε περίπτωση που απορριφθούν δύο φορές θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται το επίδομα, ενώ σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

-Αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών και για αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για αναπηρικές συντάξεις.

-Νέο σύστημα προμηθειών στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, όπου έκανε λόγο για λιγότερους και ισχυρότερους (συγκεκριμένα 350) δήμους και για περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Τα προβλήματα…

Και ενώ οι μεταρρυθμίσεις ολοένα εξαγγέλλονται και ποτέ δεν προχωρούν, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα τα τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν: Με την επερχόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία (ρυθμός ανάπτυξης -0,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Με ην εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος άνω του 6% του ΑΕΠ με τα μέχρι τ ώρα στοιχεία. Με τον μεγαλύτερο δανεισμό του Δημοσίου (δανείστηκε ήδη 56 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες.

Έχουν ακόμη να κάνουν με την καθίζηση των εισπράξεων του Δημοσίου και κυρίως με το μείζον πρόβλημα σχετικά τον ΦΠΑ τον οποίο, ενώ παρακρατούν, δεν αποδίδουν καν πολλές επιχειρήσεις. Με τη δραματική μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και με το Ασφαλιστικό του Δημοσίου για το οποίο πιέζει η Κοινότητα.

Η Ελλάδα θα κληθεί από την Κομισιόν στο τέλος Οκτωβρίου να εκπονήσει τριετές σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να υποχωρήσει από 7,5% κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v