Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίκειται Εθνικό Συμβούλιο κατά της διαφθοράς

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για αντιμετώπιση διαφθοράς, καθώς ο προεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε αίτημα του Γ. Παπανδρέου ενώ την πρόταση αποδέχτηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Επίκειται Εθνικό Συμβούλιο κατά της διαφθοράς
Την Τρίτη στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς ο προεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ενώ την πρόταση αποδέχτηκε τόσο ο επικεφαλής της ΝΔ, Α. Σαμαράς, όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας:

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συγκαλεί την Τρίτη στις 13:30 τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα "Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς".

Ο Κ. Παπούλιας αποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Έγινε γνωστό ότι στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως Α. Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Συνάντηση Παπανδρέου - Παπούλια

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε προαναγγείλει από χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ζητήσει να πραγματοποιηθεί υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν πριν την κατ’ ιδίαν συζήτησή τους και απαντώντας στην ερώτηση του Προέδρου "πώς πάνε τα δύσκολα;" ο πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, γνωρίζουμε τα προβλήματα, όμως υπάρχει μια παρατεταμένη ανομία η οποία επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς μας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες, είπε ότι με αυτή την κατάσταση η χώρα αδικείται και δεν αναδεικνύονται οι πολλές της δυνατότητες, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, είπε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά για να μπορέσουμε να υπερνικήσουμε την κατάσταση αυτή.

Απαντώντας, ο κ. Παπούλιας είπε ότι είναι εθνική ανάγκη όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά και να πάρουμε αποφάσεις.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα, καθώς επίσης και για να τον ενημερώσω για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρω, με πρώτη, μία μεγάλη ουσιαστική διαβούλευση και προώθηση τομών στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε με μία μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας σε χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στη λειτουργία του κράτους".

Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και βασικό της πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά και η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, την ανομία, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

"Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το απεδέχθη, να γίνει υπό την προεδρία του συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, ακριβώς για να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε "να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, να δώσουμε προοπτική για μια ανάπτυξη διαφορετική, η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κάθε πολίτη".


Θετικός ο πρόεδρος της ΝΔ

Θετική είναι η ανταπόκριση της ΝΔ στην πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την διαφθορά, συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα προσέλθει την Τρίτη στη συνάντηση.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Βόννη, όπου βρίσκεται για το διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα παραστεί στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η Νέα Δημοκρατία επιδίωκε και επιδιώκει, πάντοτε, τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες και καθορίζουν την πορεία του Τόπου. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ακολουθήσει πρακτικές άρνησης και αντίδρασης, όπως γινόταν, σχεδόν μόνιμα, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτονόητο ότι θα προσέλθει στο διάλογο και θα συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτόν".


Τι δήλωσε το ΚΚΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ μετά τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου: "Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, για να συζητηθεί το θέμα της διαφθοράς - διαφάνειας, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του λαού από τον πόλεμο που κάνει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά και στα άλλα δικαιώματά του, στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και για να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων. Σκόπιμα επιλέγει η κυβέρνηση ένα θέμα, όπως τη διαφθορά που είναι υπαρκτή, για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους.

Τίποτα δεν πρόκειται να προκύψει από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Η ευρωπαϊκή και η γενικότερη εμπειρία αποδείχνει ότι υπάρχουν και αποφάσεις κοινοβουλίων κατά της διαφθοράς, αλλά η διαφθορά πολιτικών και κομμάτων συνεχίζεται και γιγαντώνεται".


ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό τερτίπι η πρόταση διαλόγου
 
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "επικοινωνιακό τερτίπι" την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο πάνω στα θέματα της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι "ο διάλογος δεν είναι φάρμακο για κάθε νόσο ιδιαίτερα όταν είναι δεδομένο ότι η πολιτική έχει προαποφασιστεί. Ζητάει η κυβέρνηση πολιτική συναίνεση σε άδικες πολιτικές, για την εφαρμογή δεξιάς στρατηγικής.

Αποδέκτης μιας τέτοιας πρόσκλησης μπορεί να είναι ο κ. Σαμαράς και ενδεχομένως και ο κ. Καρατζαφέρης. Εμάς θα μας βρουν απέναντι με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και την συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ".

Ακόμη τόνισε ότι "πρόκειται για μεγάλη απάτη δύο μήνες αφότου ο ελληνικός λαός πίστεψε στις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για αυξήσεις και αναδιανομή του πλούτου, χωρίς προσχήματα μια να μας μιλούν για χρεοκοπία και μια για κίνδυνο της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης να αποδειχθεί χειρότερο από την ίδια την ασθένεια".


ΛΑΟΣ: Έξυπνη διέξοδος του πρωθυπουργού

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαφθορά αποτελεί μια έξυπνη διέξοδο του κ. Πρωθυπουργού για να μην γίνει μια ανάλογη για τα εθνικά θέματα (η οποία θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση) ή για την οικονομία (η οποία θα έφερνε σε δύσκολη θέση και τον ίδιο και τη ΝΔ)».

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιερώνυμου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη και τη θεσμική συνεργασία. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η Εκκλησία μπορεί να συμβάλλει με το έργο της σε μια στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα και τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια υπερνίκησης των δυσχερειών.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v