Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα τη Δευτέρα ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

Μέτρα για τον κατευνασμό των αγορών θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, μετά το μπαράζ των πιέσεων που δέχεται η οικονομία και την επικράτηση των εκσυγχρονιστών. Το σαββατοκύριακο οι οριστικές αποφάσεις.

Μέτρα τη Δευτέρα ανακοινώνει ο πρωθυπουργός
Συγκεκριμένα μέτρα για τον κατευνασμό των αγορών πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, μετά το μπαράζ των πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία και την ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο.

Οι εξαγγελίες Παπανδρέου θα λάβουν χώρα στην πανηγυρική εκδήλωση της ΟΚΕ στο Ζάππειο, τη Δευτέρα, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την οικονομία.

Στο εσωκομματικό πεδίο, όπου τις προηγούμενες ημέρες διαμορφώθηκαν δύο τάσεις, με ορισμένους να εισηγούνται μέτρα-σοκ και την άλλη πτέρυγα να τονίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, φαίνεται να επικρατούν οι "εκσυγχρονιστές" με διακριτικές αποστάσεις όμως από μέτρα που θα θεωρούνταν ακραία.

Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή δήλωση του κ. Α. Λοβέρδου με την οποία διέψευσε ότι τίθεται ζήτημα κατάργησης του 14ου μισθού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο διάστημα πιέζουν και προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει διαψεύσει πως έχει τεθεί "επισήμως" τέτοιο ζήτημα.

Στη δήλωση του κ. Λοβέρδου, άλλωστε, παραπέμπουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτώνται σχετικά.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να οριστικοποιηθούν το σαββατοκύριακο.

Οι εξαγγελίες όμως θα έχουν τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση της επιπλέον περικοπής δαπανών, της ενίσχυσης των εσόδων και της άντλησης κεφαλαίων από την υλοποίηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η αγορά φαίνεται να ποντάρει στις ανακοινώσεις της Δευτέρας και υπό το πρίσμα αυτό αξιολογούνται από ορισμένες πλευρές η σημερινή αντίδραση της Σοφοκλέους αλλά και η πορεία των spreads στην αγορά ομολόγων, όπου ενώ αρχικά εκτινάχθηκαν έως τις 264 μονάδες υποχώρησηαν στη συνέχεια έως την περιοχή των 234 μονάδων έκλεισαν τελικά στις 241 μονάδες.

Η αγορά ομολόγων αποτελεί ένα από τα μεγάλα άγχη του οικονομικού επιτελείου ιδίως μετά την υποβάθμιση που υπέστη ο βελγικός οίκος Fortis εξαιτίας της έκθεσής του σε ελληνικούς τίτλους.

Συνέχιση υποβαθμίσεων σε αυτό το μήκος κύματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων, προκαλώντας προβλήματα στο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το επόμενο έτος που θα κινηθεί στην περιοχή των 55 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, το θέμα της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη διαφθορά, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, που οι πρώτες πληροφορίες την προσδιορίζουν για την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v