ΕΕ: "Πράσινο φως" με σκληρό πρέσινγκ σε ΠΣΑ

Με πρώτο απολογισμό στα μέσα Μαρτίου, η ΕΕ έδωσε το ok στο ΠΣΑ. Δημιουργία αποθεματικού στο 10% των δαπανών. Εξονυχιστική επίβλεψη στην υλοποίηση. Παραπομπή για τα στατιστικά-"μαϊμού".

ΕΕ: Πράσινο φως με σκληρό πρέσινγκ σε ΠΣΑ
Αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μηνιαίες εξετάσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού με υποδείξεις πρόσθετων μέτρων αν και όποτε χρειαστεί συνοδεύουν την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν.

Η Ελλάδα, που παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο αναφορικά με την αναξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων, έχει περιθώριο ενός μηνός, μέχρι τις 15 Μαρτίου, για να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων που λαμβάνονται φέτος για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα πρέπει να πράξει το ίδιο με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για το 2011 και το 2012.

Η χώρα πήρε το περιθώριο που επιδίωκε για τριετή περίοδο προσαρμογής, όπως άλλωστε ελήφθη η απόφαση και για την υπαγωγή στο πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, με βάση το άρθρο 126 παράγραφος 9 (πρώην 104,9), που φέρνει μηνιαίους ελέγχους.

Για το θέμα των στατιστικών, η χώρα μας έχει περιθώριο έως τις 15 Μαΐου για να υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση μηνιαίων δελτίων εκτέλεσης προϋπολογισμού παράλληλα με την υποχρέωση ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων να δημοσιοποιούν ισολογισμούς και να υιοθετήσουν μηχανισμούς ελέγχου αλλά και την καθιέρωση της προσωπικής ευθύνης για την παραγωγή στατιστικών δεδομένων.

Στη συνέχεια θα ακολουθούν τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και την εφαρμογή των συνιστώμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν υποδεικνύει επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και στο σύστημα υγείας και ζητά βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Καλεί παράλληλα σε αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς εργασίας αλλά και στην αποτελεσματικότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνδέοντας τις αλλαγές με την ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης.

Οι εισηγήσεις αυτές της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθούν στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.


Χ. Αλμούνια: Θα ζητήσουμε πρόσθετα μέτρα εάν αποκλίνει το ΠΣΑ 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Χοακίν Αλμούνια, ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το ΠΣΑ "όσο πιο σύντομα γίνεται".

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι στόχοι του ΠΣΑ είναι φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. "θα εντείνει την επίβλεψη των ελληνικών μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις". Επίσης, τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται και από την εγχώρια πολιτική στήριξη που θα έχει. 

"Εάν θεωρήσουμε ότι λόγω της ισχνής υλοποίησης των μέτρων οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται..., θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη στην επιτυχία του ΠΣΑ", σημείωσε ο επίτροπος.   

Ακόμη, πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένος ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη έχουν τα εργαλεία για να βοηθήσουν την Ελλάδα εάν χρειαστεί".

Ο κ. Αλμούνια προανήγγειλε επίσης ενίσχυση του ρόλου της Eurostat για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα όπως αυτό της Ελλάδας, ενώ ζήτησε εντατικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων της Πορτογαλίας.  
 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Κομισιόν 
 
Η Επιτροπή αξιολογεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, προβαίνει σε συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Τετάρτη σειρά συστάσεων για να εξασφαλιστεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει εγκαίρως μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας και ότι, εν γένει, θα ασκήσει πολιτικές που θα συνεκτιμούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας και το γενικό συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέδωσε γνώμη σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την περίοδο 2010 - 2013, σύσταση, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης, για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, σύσταση, βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης, σχετικά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και κίνησε διαδικασία επί παραβάσει ώστε οι Αρχές να τηρούν την υποχρέωση υποβολής αξιόπιστων δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και με ολοκληρωμένο τρόπο τα μέσα δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης που προβλέπονται στη Συνθήκη.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010.

Η Επιτροπή δέχεται με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης την Τρίτη, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων (ως προς τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα), προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας. Καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, εντός των προσεχών εβδομάδων, και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητά της στην υιοθέτηση και υλοποίηση επιπλέον μέτρων, στην περίπτωση που αυτά κριθούν αναγκαία.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσδιοριστούν αναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012. Η εφαρμογή και η πιστή υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και αυτών στους τομείς των συντάξεων, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της λειτουργίας των αγορών προϊόντων, της αγοράς εργασίας, της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των στατιστικών στοιχείων, θα παρακολουθούνται προσεκτικά, μέσα από την τακτική υποβολή εκθέσεων υλοποίησης στην Επιτροπή, στα μέσα Μαρτίου και στα μέσα Μαΐου, και τριμηνιαίες εκθέσεις μετέπειτα.

"Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη μεταρρύθμιση. Οι χθεσινές ανακοινώσεις ενισχύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αναπτυξιακή πορεία και τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα γεννηθούν, είναι όμως και προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο έργο". Αυτό δήλωσε ο κ. Joaquin Almunia, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, προσθέτοντας: "Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και σε τακτική βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα, εάν και όποτε παραστεί ανάγκη".

Στις 15 Ιανουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Επιτροπή Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την περίοδο 2010 - 2013. Σε αυτό προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να κατέλθει στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και, εν συνεχεία, στο 5,6% το 2011, στο 2,8% το 2012 και στο 2% το 2013.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνεται δέσμη συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2010 και η εκτιμώμενη ποσοτικοποίηση εκάστου από τα περιλαμβανόμενα μέτρα, καθώς και χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση και υλοποίησή τους. Ως προς τα έσοδα, προβλέπεται κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τον καπνό και τα οινοπνευματώδη ποτά και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά στις δαπάνες, η κυβέρνηση θα μειώσει τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, θα παγώσει τις προσλήψεις το 2010 και, εφεξής, θα προσλαμβάνει μόνο 1 για κάθε 5 δημοσίους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται. Η κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει αποθεματικό για απρόβλεπτα, έχει περικόψει κατά 10% όλες τις πιστώσεις του προϋπολογισμού ανά υπουργείο και έχουν ήδη εγκριθεί ονομαστικές περικοπές στη δημόσια κατανάλωση και στις λειτουργικές δαπάνες.

Στο πρόγραμμα περιγράφεται επίσης σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχους τη βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων.

Κατόπιν της υποβολής του Προγράμματος Σταθερότητας, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη επιπλέον μέτρων, όσον αφορά στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, στη φορολογία των καυσίμων και στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τις Αρχές να παρουσιάσουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων εντός μηνός. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υποβληθούν αναλυτικότερα σχέδια για το 2011 και το 2012.

Δεδομένης της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα και των συνεχών εξωτερικών ανισορροπιών, που οφείλονται στις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας, και προκειμένου να καταστεί δυνατό να συζητηθούν ταυτοχρόνως στο Συμβούλιο η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υιοθετείται ολοκληρωμένη προσέγγιση του μηχανισμού ενισχυμένης επιτήρησης.

Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να υιοθετήσει η Ελλάδα δέσμη εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που να αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, στη μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και στη διατήρηση της σταθερότητας στον τραπεζικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η σύσταση αυτή βασίζεται στο άρθρο 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης "για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης". Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται διευκρινίσεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 (πρώην άρθρο 104 παράγραφος 9) της Συνθήκης σχετικά με τη διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα, με την οποία καλεί την Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία προσαρμογής που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2010 όσον αφορά στο ονομαστικό έλλειμμα, στα επίπεδα του διαρθρωτικού ελλείμματος και στη μεταβολή του χρέους, και να εξαγγείλει λεπτομερή κατάλογο των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ήδη από το 2010, όπως η μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων, με την πρόσληψη ενός μόνο δημοσίου υπαλλήλου για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους, πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων, κατά 10% μείωση του τρέχοντος αποθεματικού για απρόβλεπτες δαπάνες, αυξήσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης και μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

Μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα προσαρμογής μόνιμου χαρακτήρα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης και να βελτιώσει το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Θεωρώντας ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να αναφέρει αξιόπιστα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία, όπως διαπιστώθηκε και πάλι τον Οκτώβριο με σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για τα έτη 2005 - 2008, η Επιτροπή κινεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες που αναλύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής.

Η Ελλάδα καλείται να συνεργαστεί με την Επιτροπή για να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για σχέδιο δράσης, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες σε θέματα στατιστικών στοιχείων, θεσμικά και διακυβέρνησης και να θεσπιστεί, έως τις 15 Μαΐου, νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, θα υποχρεώνει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και θα ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου και ουσιαστικής προσωπικής ευθύνης στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο, καθώς και για να παρασχεθεί στην Ελλάδα η κατάλληλη επιτόπια τεχνική βοήθεια για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει την πρώτη έκθεση στα μέσα Μαρτίου 2010, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010, να είναι προετοιμασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί, και από τα μέσα Μαΐου 2010 να υποβάλλει τριμηνιαίες ολοκληρωμένες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων

Οι ολοκληρωμένες συστάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν τον Φεβρουάριο, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

----Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Η Ελλάδα έλαβε, σήμερα, την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση των οικονομικών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για το νοικοκύρεμα του κράτους και να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια σειρά μεγάλων τομών και αλλαγών, που ενισχύουν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μαζί με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010, από το 12,7% του ΑΕΠ στο 8,7% και τη μείωση σε κάτω από 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας έως το 2012, παράλληλα με τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011.

Μαζί με την έγκριση του Προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει και σε μία σειρά συστάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, άρθρο 126(9) της Συνθήκης, αλλά και για τον τερματισμό της ασυνέπειας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, άρθρο 121(4) και για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στατιστικών.

Με άλλα λόγια, η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα, σήμερα, να διορθώσει τα πολλαπλά ελλείμματα που άφησε στη χώρα η περίοδος 2004-2009.

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v