Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδι" €13 δισ. από τόκους σε προϋπολογισμό

Με το ποσό των 13 δισ. ευρώ "βαραίνει" ο ελληνικός προϋπολογισμός, το οποίο αφορά σε τόκους που καλείται να πληρώσει η χώρα λόγω της αύξησης των spreads στα ομόλογα, βάσει στοιχείων των Bloomberg και Credit Agricole.

Βαρίδι €13 δισ. από τόκους σε προϋπολογισμό
Με το ποσό των 13 δισ. ευρώ "βαραίνει" ο ελληνικός προϋπολογισμός, το οποίο αφορά σε τόκους που καλείται να πληρώσει η χώρα λόγω της αύξησης των spreads στα ομόλογα, βάσει στοιχείων του Bloomberg και της Credit Agricole.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, εάν τα spreads βρίσκονταν στα επίπεδα όπου ήταν πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η χώρα δεν θα επιβαρυνόταν με ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Οι τόκοι για τις τρεις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανόμενου και του πρόσφατου 7ετούς ομολόγου, φθάνουν στα 7,7 δισ. ευρώ. Εάν οι παραπάνω εκδόσεις είχαν πραγματοποιηθεί με spread ανάλογο με αυτό που υπήρχε στο διάστημα 2000 - 2008, η Ελλάδα θα καλούνταν να πληρώσει σε τόκους "μόνο" 3,8 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η χώρα θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 18,9 δισ. ευρώ σε τόκους για τις νέες εκδόσεις που θα πραγματοποιήσει εντός του 2010, εάν τα spreads διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, και πάντα συγκρινόμενα με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν στην οκταετία 2000 - 2008.

"Η Ελλάδα έχει ανάγκη να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και τα επιτόκια δανεισμού της να επιστρέψουν σε περισσότερο ομαλά επίπεδα, πριν αυτό μετατραπεί σε χιονοστιβάδα", υποστήριξε ο κ. Peter Chatwell, στρατηγικός αναλυτής αγορών σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, έως το τέλος του έτους η Ελλάδα θα εκδώσει 5ετή ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ, 15ετή αξίας 4 δισ. ευρώ, 10ετή ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ, 30ετή αξίας 3 δισ. ευρώ και πενταετή έντοκα γραμμάτια αξίας 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v