Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριτική Soros για τη στάση της Γερμανίας

Για κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Γερμανία αρνηθεί να παίξει τον παραδοσιακό της ρόγο και να κάνει παραχωρήσεις, έκανε λόγο ο δισεκατομμυριούχος κ. George Soros.

Κριτική Soros για τη στάση της Γερμανίας
Για κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Γερμανία αρνηθεί να παίξει τον παραδοσιακό της ρόγο και να κάνει παραχωρήσεις, έκανε λόγο ο δισεκατομμυριούχος κ. George Soros, ενώ τάχθηκε παράλληλα υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μεταδίδει το Reuters.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera", ο κ. Soros δήλωσε συγκεκριμένα πως "οι Γερμανοί ανέκαθεν έκαναν τις παραχωρήσεις που χρειάζονταν προκειμένου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ετίθετο θέμα κάποιας συμφωνίας, αυτό όμως δεν γίνεται πλέον".

Επίσης, τόνισε: "Γι’ αυτό το project της Ευρώπης έχει παγώσει. Και αν δεν μπορέσει να προχωρήσει προς τα εμπρός, θα πάει προς τα πίσω. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, αν δεν γίνουν τα επόμενα βήματα μπροστά για το ευρώ, το ευρώ θα διαλυθεί, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Όπως σημειώνει το Reuters, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται κατά της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ο συνασπισμός της να χάσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή στις επερχόμενες εκλογές στη Ρηνανία - Βεστφαλία.

Ο κ. Soros, σημείωσε πως, αν και στο παρελθόν εκφραζόταν πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε μπροστά, "τώρα υπάρχει μεγάλη αμφιβολία" για την ύπαρξη αυτής της βούλησης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό όσον αφορά στη μείωση των ελλειμμάτων, ώστε οι χώρες να μην πρέπει να προχωρούν σε τόσο δραστικές περικοπές των δημόσιων δαπανών.

"Χρειαζόμαστε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα κάνει την προσαρμογή λιγότερο επώδυνη", δήλωσε.

Ο κ. Soros είπε παράλληλα πως η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί, προσθέτοντας ότι, αν και η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει αν χρειαστεί. Τόνισε, δε, πως τα επιτόκια επί της έκτακτης χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι "όσο το δυνατόν χαμηλότερα".

Σύμφωνα με τον κ. Soros, το επιτόκιο του 5% "είναι ένα τεχνικό λάθος, διότι καθιστά ακόμα δυσκολότερο για την Ελλάδα το να βγει από την τρύπα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v