Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το πακέτο της τετραετούς λιτότητας

Αναπροσαρμογή δώρων στο Δημόσιο (πλαφόν τα 3000€), συντάξεων σε Δημόσιο-Ιδιωτικό τομέα (πλαφόν 2500€). Δεν θίγονται οι μισθοί ιδιωτικού τομέα. Αύξηση 10% ΦΠΑ-ΕΦΚ, έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων. Δείτε το βίντεο της συνέντευξης.

Ολο το πακέτο της τετραετούς λιτότητας
*** Δείτε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών. Στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" επισυνάπτεται το κείμενο της συνέντευξης Τύπου. 

Τριετή χρηματοδότηση με τετραετή λιτότητα
, που θα οδηγήσουν σε κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας και σε έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 αλλά και έξτρα πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών έβγαλαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα Ε.Ε- ΕΚΤ –ΔΝΤ.

Το πακέτο –μαμούθ των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την τριετία αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ ή το 11% ενός βυθιζόμενου ΑΕΠ, με την ύφεση φέτος να χτυπάει 4% αλλά το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί προσδοκίες ανάκαμψης από το 2011.

Στα μέτρα – έκπληξη, η νέα έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και η δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από Ε.Ε και ΔΝΤ για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε:

1. Κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο και αναπληρώνονται από επιδόματα 250 ευρώ για Δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων. Χορηγούνται μόνο σε όσους έχουν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω των 3.000 ευρώ.

Παράλληλα περικόπτονται κατά επιπλέον 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Για τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, 13η και 14η σύνταξη καθηλώνονται σε επιδόματα 200 ευρώ το Πάσχα και στην άδεια και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και μόνο για όσους έχουν συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ το μήνα.

Δεν θίγονται 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, μειώνονται οι υψηλές συντάξεις, καταργείται το αποθεματικό 10% του προϋπολογισμού, αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης, μειώνεται κατά 500 εκατ. ευρώ τόσο φέτος όσο και του χρόνου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παγώνουν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο έως και το 2014.

2. Στο πεδίο των φόρων, αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ κατά 10%, από το 21% στο 23% από το 10% στο 11% και από το 5% στο 5,5%, αυξάνονται κατά 10% οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα ποτά καύσιμα, αυξάνονται οι φόροι πολυτελείας, οι αντικειμενικές αξίες, επιβάλλονται νέοι φόροι και εκδίδονται άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια, προωθείται φορολόγηση αποδοχών σε είδος.

Επίσης προβλέπονται έσοδα από την φορολόγηση των αυθαιρέτων και το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.

3. Τα πάνω κάτω έρχονται στον καθεστώς των εργασιακών σχέσεων με μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση του ορίου απολύσεων, περικοπή βαρέων και ανθυγιεινών, συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων σε 3 οργανισμούς, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αύξηση των ετών εργασίας για συνταξιοδότηση στα 40 και άλλες αλλαγές.

4. Καθιερώνεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από ΔΝΤ και Ε.Ε και επεκτείνονται οι εγγυήσεις του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των μέτρων περιγράφεται σε νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο ή την Τρίτη στη Βουλή και ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της εβδομάδας από το ελληνικό κοινοβούλιο ενώ το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup κλείνει και ανακοινώνεται το πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.


*** Δείτε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών. Στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" επισυνάπτεται το κείμενο της συνέντευξης Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v