Ε.Ε.: Σύνοδος κορυφής για γερά νεύρα!

Πληροφορίες του euro2day για τις προθέσεις της Γερμανίας. Λέει όχι στην έξοδο χώρας από την ευρωζώνη. Τι προτείνει για το υπερβολικό χρέος. Ιδιώτες πιστωτές θέλει να βάλει στο παιχνίδι η Μέρκελ. Τι θα πει ο Γ. Παπανδρέου.

Ε.Ε.: Σύνοδος κορυφής για γερά νεύρα!
Γρίφος είναι η τελική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για την οικονομική διακυβέρνηση και δη για τον μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που σκοπεύουν να καταθέσουν από κοινού στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Εδώ και μία εβδομάδα υπάρχουν πανταχόθεν διαρροές ότι το Βερολίνο έβαλε αρκετό νερό στο κρασί του για το θέμα της αυτόματης επιβολής αυστηρών κυρώσεων στις χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι εξασφάλισε ως αντάλλαγμα.

Ανώτατη γερμανική κυβερνητική πηγή, η οποία πραγματοποίησε σήμερα άτυπη ενημέρωση στους εκπροσώπους των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, ανέφερε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι επιθυμούν αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να συμπεριλαμβάνει τις αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των ποινών του που θα μπαίνουν γρηγορότερα (αλλά με πολιτική απόφαση) και τον μόνιμο μηχανισμό κατά της κρίσης.

Ο Γερμανός αξιωματούχος απέκλεισε τη μονιμοποίηση του ταμείου στήριξης των 740 δισεκατομμυρίων ή την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα. Ανέφερε ότι εάν οι χώρες δεσμευτούν στους νέους κανόνες δεν θα χρειαστεί.

"Όταν τα παρόντα κονδύλια λήξουν το 2013, θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε με έναν μηχανισμό που θα επικεντρώνεται κυρίως στη συνεισφορά ιδιωτών πιστωτών και λιγότερο στη χρηματοδότηση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς", δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος.

"Ακόμα, μελετούμε εάν θα είναι μετακύλιση (roll over) του δημοσίου χρέους, αναδιάρθρωσή του ή μείωση των επιτοκίων (στα κυβερνητικά ομόλογα) σε περίπτωση που μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση σε μια χώρα-μέλος απειλήσει όλη την ευρωζώνη", πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι, κατά την άποψη του Βερολίνου, μεγαλύτερη συνεισφορά από τους ιδιώτες θα διευκολύνει στην εποπτεία πιθανών ρίσκων από τους επενδυτές και θα οδηγήσει στη διαφοροποίηση των spreads των ομολόγων της κάθε χώρας ανάλογα με την αξιολόγηση των κινδύνων της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως με αυτόν τον μηχανισμό θα αυξηθούν τα spreads των γερμανικών ομολόγων.

"Ξεκαθαρίζοντας εκ των προτέρων τα ρίσκα για πιθανή απώλεια των χρημάτων τους, οι επενδυτές θα βοηθήσουν στην αποφυγή εντάσεων και οι αγορές θα είναι προετοιμασμένες", υποστήριξε λέγοντας ότι η πρόταση για να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή το 2013 "οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα".

Παρά τις πιέσεις του γαλλογερμανικού άξονα, δεν είναι ξεκάθαρη η έκβαση της συνόδου κορυφής. Οι Βρετανοί (που παγίως θέτουν βέτο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση εξουσιών των Βρυξελλών και της ευρωζώνης) κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Το ίδιο και οι χώρες του Νότου και ιδιαίτερα η Ιταλία, που έθεσε βέτο για την ισχυροποίηση του κριτηρίου του δημοσίου χρέος ως μέτρου ένταξης μιας χώρας στην επιτήρηση. Συνεπώς, η διαφωνία μπορεί να προκύψει για οποιοδήποτε από τα καυτά (και ανοιχτά) θέματα.

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του και ο πρόεδρος της ομάδας κρούσης κ. Χ. Βαν Ρομπέι για το ποιες τελικά θα είναι οι νέες ποινές. Οι διαφωνίες για αφαίρεση ψήφου, πρόστιμα και πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων παραμένουν.


Η ατζέντα του κ. Γ. Παπανδρέου

Η αναμπουμπούλα που επικρατεί στους κόλπους της ευρωζώνης και το μέτωπο δυσφορίας κατά της Γερμανίας, που έχει δημιουργηθεί, ευνοούν ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Κυβερνητικές πληροφορίες ανέφεραν στο euro2day ότι η ελληνική πλευρά σκοπεύει να κινηθεί παρασκηνιακά και διακριτικά, καθώς το παιχνίδι αναμένεται να παιχτεί μεταξύ των μεγάλων.

"Παραμένει θέση μας η επιβολή ημιαυτόματων ποινών, όχι όμως η αφαίρεση ψήφων και το πάγωμα συγκεκριμένων κονδυλίων", δήλωσε ο αξιωματούχος που αρνήθηκε να σχολιάσει ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα στη γαλλογερμανική πρόταση. "Να δούμε τι ακριβώς είναι πρώτα", είπε.

Οι επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να κινηθούν γύρω από τη βολιδοσκόπηση των "15" για πιθανή χαλάρωση των όρων αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας. Οι συζητήσεις ωστόσο αναμένεται να είναι "χαμηλόφωνες" αφού καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να συζητήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

"Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στη λήψη αποφάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση" δήλωσε κοινοτικό στέλεχος, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει απόφαση "που θα ικανοποιεί όλους".

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την προοπτική να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και να αγνοηθεί η "σφιχτή" δέσμη προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει η Επιτροπή και υποστηρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v