Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται βαθύ μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες

Βαθύ μαχαίρι σε δημόσιες δαπάνες προτίθεται να βάλει το 2011 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απαντώντας στις δεδομένες πιέσεις της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το άλμα του ελλείμματος κοντά στο 9% το 2010.

Έρχεται βαθύ μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες
Βαθύ μαχαίρι σε δημόσιες δαπάνες, δίνοντας τροφή ακόμα και σε σενάρια απολύσεων, προτίθεται να βάλει το 2011 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απαντώντας στις δεδομένες πιέσεις της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το άλμα του ελλείμματος κοντά στο 9% το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών από το Λονδίνο έδειξε τον δρόμο των πρόσθετων περικοπών δαπανών, δίνοντας τροφή σε σενάρια ακόμα και για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα σενάρια υποδαυλίστηκαν και από την απάντηση που έδωσε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

«Είπατε ότι θα περικόψετε τις δημόσιες δαπάνες. Και θέλω να σας ξαναρωτήσω: Στις δημόσιες δαπάνες περιλαμβάνετε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη υπάρχουν; Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση να περικόψετε δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή να τους απολύσετε;», ρωτήθηκε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος απάντησε ως εξής: «Εμείς, όποια απόφαση λαμβάνουμε την ανακοινώνουμε. Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και μέχρι εκεί».

Η κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να βάλει άλλους φόρους ή να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι (πλην των αναπροσαρμογών ΦΠΑ) και δεν θα κοπούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, είπε όμως παράλληλα πως το έλλειμμα φέτος μειώνεται κατά τουλάχιστον 5,5 μονάδες.
 
Η διατύπωση αυτή έδωσε αφορμή για σχόλια και εκτιμήσεις περί εκτίναξης του ελλείμματος ακόμα και στο 10%, που δεν επιβεβαιώνονται. Από το υπουργείο Οικονομικών, άλλωστε, δεν προσδιορίζεται το σημείο αναφοράς για τη μείωση κατά 5,5 μονάδες.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε αλλαγή στις προηγούμενες εκτιμήσεις της Eurostat για έλλειμμα 13,8% του ΑΕΠ το 2009 (τελεί υπό αναθεώρηση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί από 15,2% στην καλύτερη περίπτωση έως 15,5% στη χειρότερη, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις), η αφαίρεση των 5,5 μονάδων οδηγεί σε έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ φέτος, μισή μονάδα πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο του προσχεδίου 7,8%, ο οποίος ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας).

Ανεξάρτητα από το πού θα... κάτσει η μπίλια του ελλείμματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για το 2011 και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να «δώσει» πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ.

Η σκληρή διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα που έρχεται το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας. Την ίδια μέρα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Eurostat, ενώ τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο -έχοντας αφήσει πίσω τις αναστολές των εκλογών- θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v