Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλείδωσαν" προϋπολογισμός και νέα μέτρα

Προϋπολογισμό και νέα μέτρα που θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μια χρονιά από τα 22 δις στα 17 δις «κλείδωσαν» στη σύσκεψη του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Κλείδωσαν προϋπολογισμός και νέα μέτρα
Προϋπολογισμό και νέα μέτρα που θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μια χρονιά από τα 22 δις ευρώ στα 17 δις ευρώ «κλείδωσαν» στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας στην οποία μετείχε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμος.

«Η διαπραγμάτευση τελείωσε» έλεγαν με νόημα στη συνέχεια πηγές του υπουργείου διευκρινίζοντας ότι όλη η έξτρα προσαρμογή εξαιτίας των αναθεωρήσεων του δημοσιονομικού ελλείμματος θα γίνει σε μία δόση.

Αυτό σημαίνει, ότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στη Βουλή – χωρίς νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο- θα περιλαμβάνει νέα μέτρα (πέραν των 9,150 δις ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο) της τάξεως των 3,5-4 δις ευρώ.

Πηγές κοντά στη διαδικασία έλεγαν επίσης ότι « η διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση του δανείου βρίσκεται σε καλό δρόμο» αναδεικνύοντας κυρίως το ζήτημα της ταχείας και ορθής εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι ίδιες πηγές επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την τεχνική από την πολιτική διάσταση των καθυστερήσεων στην καταβολή της τρίτης δόσης από πλευράς Ε.Ε, ζυγίζοντας με διαφορετικό τρόπο τις δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Οικονομικών οι οποίες «συνέπεσαν» με τις ανακοινώσεις για εκταμίευση της κοινοτικής συμμετοχής τον Ιανουάριο «κάτι το οποίο γνωρίζαμε εδώ και βδομάδες και συνδέεται με τεχνικούς λόγους» όπως λένε.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι ακόμα και χωρίς τα 9 δις ευρώ, το ελληνικό δημόσιο έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του έως το τέλος Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v