Ιρλανδικό μνημόνιο με ελληνικά οφέλη...

Δάνειο 67,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία από ΕΕ-ΔΝΤ, διάρκειας 7+4 ετών,  με παζάρια για το επιτόκιο. Ανοίγει ο δρόμος για επιμήκυνση της ελληνικής συμφωνίας - Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές, ποια τα εμπόδια.

Ιρλανδικό μνημόνιο με ελληνικά οφέλη...
Σκληρό παζάρι έγινε χθες στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη δανειακή βοήθεια προς την Ιρλανδία. Οι διαπραγματεύσεις κόντεψαν να φτάσουν πολλές φορές σε αδιέξοδο καθώς το επιτόκιο του δανείου ήταν προϊόν διαφωνίας για πολλές ώρες.

Τελικά ο καθένας πήρε αυτό που ήθελε: η Ιρλανδία επιτόκιο κάτω από το 6%, και συγκεκριμένα στο 5,8% (από 6,2% που ήταν η αρχική πρόταση), η Γερμανία επέβαλε την πρόταση για συμμετοχή ιδιωτών στον νέο μόνιμο μηχανισμό, έστω και κατά περίπτωση, το ΔΝΤ τη συμμετοχή του και στον νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η Ελλάδα την ευκαιρία να ανοίξει και επισήμως το θέμα επιμήκυνσης της δανειακής μας σύμβασης έως και 11 χρόνια. Αυτό είχε άλλωστε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στο euro2day.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin (στο δάνειο συμμετέχουν επίσης η Βρετανία, η Δανία και η  Σουηδία, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη), οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να παραχωρήσουν, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η αποπληρωμή των δανείων θα ανέρχεται στα 7,5 χρόνια και το επιτόκιο θα υπολογίζεται στο 5,8%. Τα 10 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν άμεσα προς τις κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών, άλλα 25 θα δημιουργήσουν ταμείο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τραπεζών, ενώ τα 50 δισ. ευρώ θα μπουν στον δημόσιο κορβανά της Ιρλανδίας.

Τα μισά από τα χρήματα που θα δοθούν στις τράπεζες, δηλαδή 17,5 δισ. ευρώ, θα δοθούν από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας και συγκεκριμένα από τα ταμειακά αποθεματικά της αλλά και τις αποταμιεύσεις του κρατικού ταμείου συντάξεων.

Η αναλογία του ΔΝΤ στο δάνειο φτάνει τα 22,5 δισ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα η Ιρλανδία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% μέχρι το 2015 μέσω δραστικών περικοπών στον δημόσιο τομέα, στην αγορά εργασίας και με ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό χώρο.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Μπράιαν Κόουεν, επισήμανε πως το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας είναι υπερβολικά μεγάλο και τα μέτρα που θα ληφθούν θα βοηθήσουν στη συρρίκνωσή του.

Επιμήκυνση και για την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιούνκερ διάβασε γραπτή ανακοίνωση των 16 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία "το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα όπως ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου να εναρμονιστεί με εκείνον της Ιρλανδίας". Το συμβούλιο συνεδριάζει στις 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες, οι όροι όπως και το επιτόκιο.

"Οι υπουργοί θα δουν την εναρμόνιση για την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου στα 7,5 χρόνια όπως και στην Ιρλανδία, ώστε να σταματήσουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να περιφρουρήσει το σύστημά της", δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν. Επίσης, πρόσθεσε ότι "δεν είναι μυστικό πως η Κομισιόν προωθούσε αυτό το ενδεχόμενο".
 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο euro2day ότι το θέμα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου τέθηκε και συμφωνήθηκε ουσιαστικά κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εκπρόσωποι τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ και της Κομισιόν τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ. Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν είχε δηλώσει στο euro2day ότι κατ' εκείνον "το θέμα είναι σχεδόν τεχνικό", προσθέτοντας ότι "έχουμε την επιλογή να παρατείνουμε έως και 11 χρόνια".
 
Οι πρώτες επίσημες διεργασίες επί του ζητήματος θα γίνουν την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας πρέπει να επικυρωθεί όχι μόνο από τις δανείστριες χώρες αλλά και από τα κοινοβούλιά τους.

Η Γερμανία, πάντως, δεν φαίνεται να προβάλλει ιδιαίτερες αντιστάσεις αφού κατάφερε να εντάξει στον μηχανισμό στήριξης, έστω και υπό προϋποθέσεις, τους ιδιώτες. 

Ο όρος "κατά περίπτωση" μπήκε μετά την έντονη αντίδραση του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν , οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επί της αρχής σε "μια συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτήν, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του. 

Ο κ. Τρισέ δήλωσε: "Είναι ξεκάθαρο ότι εφαρμόζουμε στην Ευρώπη το μοντέλο το οποίο βασίζεται σε μεθοδολογία του ΔΝΤ στον κόσμο. Καμία ex ante συμμετοχή ιδιωτών. Μόνο σε μη αναμενόμενες περιπτώσεις. Πρέπει να πω ότι είναι καθαρό πως είναι πλήρως συμβατός με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται παγκοσμίως".

Η Γερμανία πίεσε να συζητηθεί το θέμα του μόνιμου μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι τα συμβούλια συνεδρίασαν εκτάκτως μόνο για την Ιρλανδία και η τακτική συνεδρίαση θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v