Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τολμηρές ιδιωτικοποιήσεις ή "κόκκινη κάρτα"

Πιο συγκεκριμένο και διευρυμένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων ζητά η τρόικα. Απειλεί ότι δεν θα ολοκληρώσει τον τρέχοντα έλεγχο, βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση της δόσης του Ιουνίου. "Αγκάθια" και στο μεσοπρόθεσμο.

Τολμηρές ιδιωτικοποιήσεις ή κόκκινη κάρτα
Η τρόικα ζητά πιο συγκεκριμένο και λεπτομερές πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, απειλώντας ότι δεν θα ολοκληρώσει τον τρέχοντα έλεγχο προόδου, βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση της δόσης του Ιουνίου για Ελλάδα.
 
Ο έλεγχος προόδου δεν θα ολοκληρωθεί, και ως εκ τούτου, η επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευτεί, προτού η χώρα παρουσιάσει ένα πιο λεπτομερές πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι της τρόικας, σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις πηγές του euro2day προσκείμενες στην τρόικα.

"Για τις ιδιωτικοποιήσεις, περιμένουμε μια τολμηρή κίνηση από την κυβέρνηση", υπογραμμίζει ο αξιωματούχος.  

"Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί που πρέπει", αναφέρει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα "αξιόπιστο και λεπτομερές πλάνο", αναφέροντας ποιες εταιρίες θα ιδιωτικοποιηθούν και ποια ακίνητα μπορούν να πουληθούν ή να διατεθούν για leasing. 

"Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας ένα τέτοιο πλάνο, ο έλεγχος προόδου δεν θα ολοκληρωθεί", υπογραμμίζει. 

Σημειώνεται ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη Δευτέρα την ανάληψη της διαδικασίας πώλησης των κρατικών στοιχείων ενεργητικού από ανεξάρτητο οργανισμό. Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας υπογράμμισε σήμερα ότι η ιδέα έχει τη στήριξη πολλών χωρών "με αξιολόγηση ΑΑΑ", αλλά η Ελλάδα διαφωνεί.

Η Ελλάδα πρέπει ακόμη να συμφωνήσει με τους αξιωματούχους της τρόικα, πάνω στις λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011-2015 και ιδιαίτερα, στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει προτάσεις, αλλά απαιτούνται ακόμη "τεχνικές προσθήκες" για να αναπτυχθούν με περισσότερες λεπτομέρειες αυτές οι προτάσεις.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v