Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει το Spiegel για γερμανικό Plan B

Η Γερμανία επεξεργάζεται σενάρια ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, υποστηρίζει το Spiegel σε δημοσίευμα του.

Επιμένει το Spiegel για γερμανικό Plan B
Η Γερμανία επεξεργάζεται σενάρια ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, υποστηρίζει το Spiegel σε δημοσίευμα του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το υπουργείο οικονομικών αναλύει το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την ευρωζώνη μια τέτοια εξέλιξη.

Μάλιστα υπάρχουν δυο υποθέσεις εργασίας. Η μια είναι η πτώχευση αλλά και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η δεύτερη η πτώχευση και η επιτροφή της χώρας μας στη δραχμή.

Οπως υποστηρίζει το Spiegel ο EFSF θα παίξει βασικό ρόλο στις εξελίξεις. Εκτιμά ότι σύντομα θα έχει τις νέες αρμοδιότητες που αποφασίστηκαν στην σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Δυο από αυτές είναι κρίσιμες με βάση τις γερμανικές αναλύσεις.

Ενα όπλο του EFSF θα είναι η παροχή πιστωτικών γραμμών σε κράτη όπως η Ισπανία ή η Ιταλία αν οι διεθνείς αγορές σταματήσουν να τις δανείζουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Παράλληλα, αν τράπεζες αναγκαστούν να κάνουν απομειώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από ελληνικά ομολόγα που κατέχουν, τότε θα απαιτούν μεγάλα πακέτα σωτηρίας από αρκετές χώρες της ευρωζώνης. Τα παραπάνω θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και ανεξάρτητα από το εάν θα παραμείνει στο ευρώ.

Ο Volker Bouffier μέλος του CDU, όπως και ο Σοϊμπλε έχει μιλήσει για την πιθανότητα χώρες της ευρωζώνης να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και πιέζει ώστε να υπάρξουν οι διαδικασίες ώστε κάτι τέτοιο να είναι δυνατό, καθώς οι σημερινές συνθήκες που διέπουν την Ε.Ε. δεν έχουν ανάλογη πρόβλεψη.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται δυο μέρες μετά το τηλεγράφημα του Bloomberg ότι η Γερμανία εξετάζει “plan B” σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την 6η δόση και οδηγηθεί σε πτώχευση, με πηγές του γερμανικού υπουργείου οικονομικών να διαψεύδουν την είδηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v