Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωθυπουργός στον... επόμενο τόνο!

Στο ΓΑΠ ρίχνει το μπαλάκι επιλογής πρωθυπουργού ο Σαμαράς. Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο στις 10.00. "Παγώνει" η επιλογή του Φ. Πετσάλνικου μετά τις έντονες αντιδράσεις.  ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Πρωθυπουργός στον... επόμενο τόνο!
Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από περίπου 45 λεπτά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο στις 10.00 παρά τις έντονες πιέσεις να βρεθεί άμεσα το όνομα του πρωθυπουργού και να προχωρήσει η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης!

Κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι  "η ΝΔ δε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Η πρωτοβουλία της επιλογής πρωθυπουργού ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τα πρόσωπα αλλά να ξεμπλοκάρει η δόση". Και συμπλήρωσε "Θέλουμε εκλογές για να μιλήσει ο ελληνικός λαός".

Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμα του μίλησε για πρωθυπουργό που θα είναι "θεσμική επιλογή" φωτογραφίζοντας τον Φ. Πετσάλνικο. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις τόσο στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. απέναντι στο ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού ο Φιλ. Πετσάλνικος.

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να διαμήνυσε στον Γ. Παπανδρέου ότι δεν έχει πρόβλημα με το όνομα του πρωθυπουργού είτε αυτό είναι του Φ. Πετσάλνικου είτε του Λουκά Παπαδήμου ή κάποιο άλλο.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης υποστήριξε οτί "ποτέ δεν προτάθηκε στη Νέα Δημοκρατία το όνομα του Λ. Παπαδήμου. Εάν είχε προταθεί, ο Σαμαράς θα έλεγε ναι".

Ωστόσο διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι έγινε πρόταση στον Σαμαρά για Λ. Παπαδήμο αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Από το προεδρικό Μέγαρο πάντως αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας για "παιχνίδια τακτικής ΓΑΠ–Σαμαρά τα οποία παρασύρουν τον πρόεδρο Δημοκρατίας". Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι δεν συμμετείχε στις επαφές Παπανδρέου - Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήταν σε εξέλιξη.

Το διάγγελμα Παπανδρέου

Στο διάγγελμα του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα θεσμική επιλογή τον νέο πρωθυπουργό φωτογραφίζοντας, όπως όλα δείχνουν, τον νυν πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.

Προαναγγέλοντας την παραίτησή του και την δρομολόγηση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες δηλώνοντας ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.

"Τώρα έχουμε συναίνεση. Αφήνουμε στην άκρη άγονες συγκρούσες και αντιπαραθέσεις", τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στόχο αποτελεί η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της δανειακής σύμβασης μέσα σε ραγδαία επιδεινούμενο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η νέα κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί σε λίγο έχει μπροστά της ένα προαποφασισμένο οδικό χάρτη. Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσει τα εξής:

- την εκταμίευση της 6ης δόσης
- την έναρξη και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας από τους εταίρους μας
- την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την ελάφρυνση του χρέους
- την συνέχιση των μικρών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Πολλά ονόματα και παρασκήνιο

Νωρίτερα είχαν «καεί» τα ονόματα των κ.κ. Β. Σκουρή, προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων και του κ. Κουκιάδη, προέδρου του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη.

Στελέχη της Ν.Δ. αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση, παρά μόνο στελέχη της, πληροφορία που εφόσον επιβεβαιωθεί ανοίγει το δρόμο για την χρησιμοποίηση των κ.κ Στ. Δήμα, Ν. Μηταράκη, Αρβανιτόπουλου τα ονόματα των οποίων έχουν πέσει στο τραπέζι.

Όλα αυτά συνέβησαν ενώ υπήρξε ισχυρή πίεση στελεχών από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος υπέρ της λύσης Λ. Παπαδήμου, με την οποία συντάχθηκε και σύσσωμη σχεδόν η αγορά. 

Το απόγευμα η κα. Ντόρα Μπακογιάννη, αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας ζήτησε να συμφωνήσουν Παπανδρέου και Σαμαράς στην ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Λ. Παπαδήμο, κατηγορώντας τους ότι θυσιάζουν το συμφέρον της χώρας σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Υπέρ του κ. Παπαδήμου τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και η κα. Διαμαντοπούλου, όπως και ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η χώρα στις κρίσιμες στιγμές για την ίδια και την Ευρώπη χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής σε εσωτερικό και εξωτερικό με βαθειά γνώση των οικονομικών θεμάτων και εγνωσμένη επάρκεια στο θέμα της δανειακής σύμβασης.

Απίστευτες καθυστερήσεις

Η αγορά παρακολουθεί έκπληκτη τους βυζαντινισμούς που εκτυλίσσονται στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μετά το 1974. Την ώρα όπου οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία δοκιμάζουν τις αντοχές του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, καθιστώντας την Ελλάδα αχρείαστο «πονοκέφαλο» ή, ακόμη χειρότερα, ευκαιρία παραδειγματισμού, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς δείχνουν ανήμποροι να αρθούν από τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ισορροπίες που προκάλεσαν τη χθεσινοβραδινή διπλή εμπλοκή στη λύση Παπαδήμου. Το βασικό βραχυκύκλωμα προήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Βενιζέλο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς έθεσαν όρους για κυβέρνηση Παπαδήμου που ισοδυναμούσαν με βέτο.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση και ενώ κυκλοφορούσε ότι ο κ. Παπαδήμος ήθελε σε αυτήν πρόσωπο της επιλογής του. Αντίστοιχες αλλαγές θα προωθούσε ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σε άλλα μνημονιακά υπουργεία, προκαλώντας την αντίδραση δελφίνων του ΠΑΣΟΚ.

Σε "σκληρή" ανακοίνωσή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: «Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική “φούσκα” των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και σε μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής:

Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επιδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ποτέ δεν έγινε πρόταση στον κ. Παπαδήμο για την ανάληψη της θέσης του πρωθυπουργού και με βάση τις ίδιες πηγές χθες, με δική του βούληση ο κ. Παπαδήμος επικοινώνησε με την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν με νόημα ότι τον Ιούνιο ο κ. Παπαδήμος "δεν αρθρογραφούσε βέβαια κατά της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου που τελικά αποδέχθηκε τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το IIF". Η τελευταία αναφορά είναι ευθεία αιχμή για τη θέση υπέρ των τραπεζών που έλαβε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος ήταν κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Εμπλοκή στην πορεία εύρεσης πρωθυπουργού προέκυψε και μετά τη σκληρή απάντηση Σαμαρά στην απαίτηση της Ευρώπης να δοθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα και τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά και μετά τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται πως απομακρύνουν τη λύση Παπαδήμου.

Με μία λακωνική αλλά σε υψηλούς τόνους δήλωση, ο κ. Σαμαράς θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι έχει επανειλημμένα δεσμευτεί δημόσια για την εφαρμογή των αποφάσεων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, σημειώνει: «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια».

Για τη Ν.Δ. η δήλωση ενάντια στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ε.Ε. ήρθε σε μια στιγμή όπου ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τον πρώτο υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Αποσκοπούσε, σύμφωνα με στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο να σταλεί μήνυμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Πρακτικά, ο κ. Σαμαράς θέτει κόκκινη γραμμή στην πίεση που δέχεται να εμφανιστεί η συνεργασία ως αφετηρία για συναίνεση... αλά Πορτογαλία καθώς δεν αμφισβητεί κανείς ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται για την εφαρμογή της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η δήλωση Σαμαρά απευθύνεται και στο εσωκομματικό ακροατήριό του, καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από μέλη και στελέχη της Ν.Δ. απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετέχουν στελέχη της στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στον κ. Σαμαρά απάντησε αμέσως ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών κ. Όλι Ρεν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη γραπτή δέσμευση της ελληνικής ηγεσίας για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις που σημάδεψαν την ημέρα

Καρατζαφέρης: Παιχνίδια τακτικής ΓΑΠ–Σαμαρά παρασύρουν τον πρόεδρο Δημοκρατίας
ΩΡΑ: 19:15

Εμφανώς εκνευρισμένος αποχώρησε από το Μέγαρο του προέδρου της Δημοκρατίας ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας για "παιχνίδια τακτικής ΓΑΠ–Σαμαρά τα οποία παρασύρουν τον πρόεδρο Δημοκρατίας". Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι δεν συμμετείχε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.


Μπακογιάννη: Ισχυρός πρωθυπουργός ως τις 17:00
ΩΡΑ: 14:20

Είναι απαράδεκτο να παίζονται κομματικά παιχνίδια σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας ισχυρός πρωθυπουργός, με κύρος στο εσωτερικό και αναγνώριση στο εξωτερικό, που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας.

Εάν σήμερα το απόγευμα στις 17:00 δεν υπάρχει τέτοιος πρωθυπουργός, την ευθύνη θα την έχουν εκείνοι που είτε λόγω της αδράνειάς τους, είτε λόγω των σκοπιμοτήτων τους, τινάζουν τη χώρα στον αέρα.

"Αν τα κόμματα θέλουν πρωθυπουργό - μαριονέτα, αυτός θα είναι άχρηστος για την Ελλάδα", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Λ. Παπαδήμος είναι ένας άνθρωπος με κύρος που μπορεί να πάρει την ευθύνη της χώρας επάνω του.


Μιχελάκης: Επιτέλους, ας τελειώνουμε
ΩΡΑ: 14:15

Για καθυστέρηση της διαδικασίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Γ. Μιχελάκης.

"Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου... Επιτέλους, ας τελειώνουμε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.


Είχαν συμφωνήσει για Απ. Κακλαμάνη αλλά δεν προχώρησε
ΩΡΑ: 14:10

Συμφωνία των δυο κομμάτων για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία αποκάλυψε ο Απ. Κακλαμάνης. Όπως δήλωσε, υπήρξε συμφωνία στο πρόσωπό του, λύση όμως που δεν προχώρσε λόγω των αντιδράσεων των στελεχών των δυο κομμάτων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Σύντομα θα υπάρξει η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού, ανέφερε ο Απ. Κακλαμάνης. "Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να σηματοδοτεί ότι τα δυο κόμματα κάνουν moratorium για 2-3 μήνες", ζητώντας τη συμμετοχή στελεχών τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. "Ελπίζω το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα ανακοινωθει άμεσα να είναι εξοπλισμένο με τέτοια δυνατότητα", τόνισε.


Κων. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωθυπουργό - μαριονέττα
ΩΡΑ: 13:55

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κωνσταντίνος Μητσοτακης, δήλωσε:

"Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας μας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε.

Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου".


Υπέρ Παπαδήμου η Α. Διαμαντοπούλου
ΩΡΑ: 13:50

Υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας, δηλώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους, σε εσωτερικό και εξωτερικό, ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της στο ευρώ.

Η κα. Διαμαντοπούλου φωτογραφίζει τον κ. Παπαδήμο σημειώνοντας ότι πλαισιομένος από πολιτικά στελέχη από τα κόμματα μπορεί να βάλει φραγμό στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από το ευρώ. Η δήλωσή της την ώρα που το αδιέξοδο των συζητήσεων φέρνει στο τραπέζι ακόμη και λύση Βενιζέλου, έχει πολλαπλούς αποδέκτες και έρχεται αμέσως μετά την πρωινή αντίστοιχου κύματος δήλωση Ραγκούση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v