ΓΑΠ: Τώρα η εξεταστική για ΕΛΣΤΑΤ

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής αμέσως για τη διερεύνηση του ζητήματος της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τι είπε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. "Γελοιότητες" τα περί ξένης επιτροπείας.

ΓΑΠ: Τώρα η εξεταστική για ΕΛΣΤΑΤ
"Με πραγματικές κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτήν τη θέση να εμμείνουμε", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 

Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην προσπάθεια να περιοριστούν οι σπατάλες αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ακόμη, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολέμησε και πολεμήθηκε από τα συμφέροντα. "Το έχω ξαναπεί: προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν, αλλά δεν σκύβω το κεφάλι σε κανέναν. Εγω μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ", σημείωσε εμφατικά ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έβαλε με τις τράπεζες, τις φαρμακοβιομηχανίες, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τους φοροφυγάδες, τα εκδοτικά συμφέροντα. Σε αντιδιαστολή, «επί Ν.Δ. είχαμε μόνο κορόνες ανάμεσα σε μπίρες και σουβλάκια».

Παράλληλα, πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σύντομα για τη διερεύνηση του ζητήματος της ΕΛΣΤΑΤ. 

Επιτέθηκε στη Ν.Δ., κατηγορώντας την ότι ζητώντας μετά τις εκλογές εξεταστική επιτροπή, θέλει να μπορεί να κατηγορεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε την ανεξάρτητη αρχή.

"Να μάθει η Ελλάδα την αλήθεια τώρα, όχι μετά τις εκλογές που θέλει η Ν.Δ.", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι στην κυβέρνηση Παπαδήμου "εμείς είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας αλλά και αλλαγών για τη χώρα". Όσο διαρκεί αυτή η κυβέρνηση, σημείωσε, τόσο οι υπουργοί μας πρέπει να διαβουλεύονται με όλους ώστε να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επίσης γελοιότητες τα σενάρια περί ξένης επιτροπείας στον ελληνικό προϋπολογισμό.

"Όταν αντίστοιχη πρόταση είχε έρθει και πέρυσι στο προσκήνιο η άρνησή μου ήταν κάθετη. Αν επιμείνετε δεν θέλουμε τα χρήματά σας, τους είπα", σημείωσε χαρακτηριστικά .

"Οσο δύσκολο και αν είναι το πρόγραμμα προσαρμογής ή θα είναι δικό μας και θα το προσπαθήσουμε ή θα είναι ξένο και θα αποτύχει", είπε κατηγορώντας τη συντηρητική Ευρώπη για την προσπάθεια επιβολής επιτροπείας.

Η συντηρητική Ευρώπη έχει κάνει λάθος γιατί δεν αντιμετώπισε τις συστημικές αδυναμίες της και παρασύρθηκε από λογικές ότι «οι νότιοι είναι κακοί ή τεμπέληδες». Επιβάλλει λιτότητα χωρίς να σκέφτεται την ανάπτυξη. «Όχι πια στην εύκολη απαξίωση των πάντων», τόνισε.

"Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να δώσουμε αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος που είναι αναγκαία για να βρεθούμε στην άλλη όχθη του ποταμού", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, τόνισε: "Αυτές τις μέρες έχουμε να ζυγίσουμε πολλά μεταξύ των επώδυνων μέτρων που θα πρέπει να πάρουμε και τον κίνδυνο για ένα αβέβαιο μέλλον".

Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, σημείωσε: "Δεν θα αφήσουμε τη Ν.Δ. να αφανίσει τη δημοκρατική παράταξη ή να αφανίσει τον ελληνικό λαό. Μετά από δύο χρόνια τώρα αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της". Παράλληλα, επανέλαβε ότι "είναι ψέμα της Ν.Δ. το ότι μίλησα για διεφθαρμένο λαό".

Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται για τα ταξίδια στο εξωτερικό, τόνισε: "Στα ταξίδια μου για τη Σοσιαλιστική Διεθνή προεδρεύω σε συμβούλια τα οποία ασχολούνται με σοβαρά θέματα και κάθε φορά μιλώ για την Ελλάδα". 

Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία

"Αν ο Γ. Παπανδρέου δυσκολεύεται να βρει την απάντηση στην ερώτηση ποιος κατέστρεψε τη χώρα, ας ρωτήσει τον μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη.

Βρήκε το θράσος να μιλήσει για ΑΟΖ αυτός που απέκλειε ως πρωθυπουργός κάθε παρόμοια σκέψη.

Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον τόπο έως πρόσφατα.

Ξέχασε ότι αυτός -μετά από μυστικές διαδρομές- οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, εξαιτίας της πολιτικής του, είναι σήμερα χειρότεροι απ' ό,τι το 2009. Ότι οι πολιτικές του ήταν αιτία για να χάσουν οι Έλληνες, σε δύο χρόνια όλα όσα κέρδισαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές.Ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.

Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μία φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: ποιος κατέστρεψε τη χώρα;

Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση, ας ρωτήσει τον μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας σήμερα το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v