Τράπεζες: Τρία «σωσίβια» για παλαιούς μετόχους

Πώς μπορεί να μειωθεί το dilution. Το όπλο των συγχωνεύσεων με θυγατρικές ξένων τραπεζών, οι ΑΜΚ με… warrants επί θυγατρικών και η πώληση των «ασημικών». Οι δυσκολίες αλλά και οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις.

Τράπεζες: Τρία «σωσίβια» για παλαιούς μετόχους
Τρόπους που να μειώνουν το dilution το οποίο θα υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι αναζητούν τα τραπεζικά επιτελεία καθώς οι απαιτήσεις της κυβέρνησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιδεινώνουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, της τρόικας και των τραπεζών προκύπτει με βεβαιότητα ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα διενεργηθούν σε discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, αλλά με τους ίδιους όρους για τους ιδιώτες και το Τ.Χ.Σ.

Η διαφορά που διαπιστώνεται έγκειται στο εξής: Oι τράπεζες ζητούν εύλογο discount από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιδιώκει οι αυξήσεις να διενεργηθούν σε επίπεδα τιμών κατά 50% χαμηλότερα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της αναφορικά με την τιμή στην οποία το Ταμείο θα πουλήσει τις μετοχές του.

Το Δημόσιο ζητά το τίμημα επαναγοράς να προσαυξάνεται με ετήσια σταθερή απόδοση της τάξης του 5% - 10%. Πρόκειται για αίτημα με ηθική σημασία, αλλά καθόλου πρακτική, όπως σημειώνουν στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, μια και αν επιμείνουν η κυβέρνηση και το Τ.Χ.Σ. υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί το ενδιαφέρον των ξένων να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Και αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, οι χρηματορροές των τραπεζών τα επόμενα χρόνια θα καλύπτουν πρακτικά τις ζημίες παρελθουσών χρήσεων, άρα, αν πρέπει να πληρωθεί και premium στο Τ.Χ.Σ. για την επαναγορά, η επένδυση γίνεται λιγότερο… ελκυστική.

Ταυτόχρονα, αν οι αυξήσεις διενεργηθούν σε χαμηλές τιμές, οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών θα δουν την αξία της επένδυσής τους να... εξατμίζεται.

Η ανησυχία που προκαλούν οι δύο παραπάνω παράγοντες εξηγεί την πίεση που δέχονται στις τελευταίες συνεδριάσεις οι τίτλοι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να διασπάσουν χθες πτωτικά και τους Κινητούς Μέσους Όρους των 100 ημερών.

Οι παραπάνω συνθήκες οδηγούν ήδη τις διοικήσεις των τραπεζών στην εξέταση εναλλακτικών σχεδίων, που οδηγούν είτε στη μείωση των κεφαλαίων τα οποία θα αντλήσουν από το Τ.Χ.Σ. είτε στην ταχεία αποπληρωμή τους μέσω συμφωνιών που να εξασφαλίζουν συνέργειες.

Το όπλο των συγχωνεύσεων με θυγατρικές ξένων τραπεζών

Το σημαντικότερο από τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι τραπεζίτες, για να μειώσουν το dilution το οποίο θα υποστούν οι ίδιοι και οι υπόλοιποι μέτοχοι, είναι οι συγχωνεύσεις.

Κλειδί για την ευόδωση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η εξασφάλιση συνεργειών στο μέτωπο κυρίως του κόστους χρηματοδότησης. «Αν μέσω μιας συγχώνευσης επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας από φθηνότερο κόστος χρηματοδότησης της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τότε δημιουργούνται συνθήκες ταχύτερης επαναγοράς των μετοχών του Τ.Χ.Σ.», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.

Για τον λόγο αυτόν, οι εν Ελλάδι θυγατρικές των ξένων τραπεζών μετατρέπονται, όπως έγραψε το Euro2day (Τράπεζες: Έρχονται συγχωνεύσεις με το… ζόρι), σε μπαλαντέρ των ζυμώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές διενεργούνται σε δύο μέτωπα, με στόχο deals που να επιφέρουν αμοιβαίο όφελος.

Πωλήσεις θυγατρικών και ακινήτων

Τους τελευταίους μήνες, το σύνολο σχεδόν των μεγάλων τραπεζών προχώρησε σε δημόσιες προσφορές επαναγοράς τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, σε σημαντικό discount έναντι της ονομαστικής τους αξίας, με στόχο να ενισχύσει με τις υπεραξίες από την επαναγορά τα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η πώληση θυγατρικών ή συμμετοχών σε θυγατρικές καθώς και παράπλευρες ενέργειες, όπως η πώληση και η υπενοικίαση λειτουργικών ακινήτων (sale and lease back).

Ήδη η Eurobank προχωρά στην πώληση της τουρκικής Tekfen Βank μετά τη συμφωνία για την Polbank, ενώ σε αναζήτηση αγοραστή για την αιγυπτιακή θυγατρική της βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Εθνική Τράπεζα έχει στο πρόγραμμα εδώ και έναν χρόνο περίπου τη διάθεση ποσοστού της Finansbank όπως και πώληση ποσοστού στην εταιρεία holding που θα συσταθεί και κάτω από την οποία θα υπαχθούν οι θυγατρικές της ΝΑ. Ευρώπης, πλην αυτών της Τουρκίας.

Μικρές αυξήσεις κεφαλαίου με warrants επί θυγατρικών του εξωτερικού

Το τρίτο όπλο που έχουν στα χέρια τους οι διοικήσεις των τραπεζών είναι η διενέργεια μικρών αυξήσεων κεφαλαίου πριν από την προσφυγή στο Τ.Χ.Σ. Οι αυξήσεις θα διενεργηθούν υπέρ των παλαιών μετόχων και για να έχουν οι τελευταίοι κίνητρα συμμετοχής θα μπορούσαν να δοθούν δικαιώματα απόκτησης μετοχών σε θυγατρικές του εξωτερικού σε ελκυστική τιμή σε σχέση με τη λογιστική τους αξία.

Πρόκειται για δυνατότητα που αντιμετωπίζει στην πράξη μεγάλες δυσκολίες γιατί το σύνολο σχεδόν των θυγατρικών που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εισηγμένες, ενώ η Finansbank, που είναι εισηγμένη, αποτιμάται σε υψηλές τιμές στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας.

Τέλος, κρίνεται δύσκολο να προχωρήσουν τώρα τέτοιες αυξήσεις εφόσον τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί σημαντικά, μια και μέχρι τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v