Θα πάμε το πακέτο και όποιος ψηφίσει

Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε, δηλώνει ο Σαμαράς. Πρέπει να πάει το πακέτο στη Βουλή, τελειώνει ο χρόνος λένε στο ΥΠΟΙΚ. Δεν ψηφίζω εργασιακά λέει ο Κουβέλης. Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς εργασιακά διαμηνύει η τρόικα.

Θα πάμε το πακέτο και όποιος ψηφίσει
«Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει». Αυτή είναι η γραμμή που καταστρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλωστε και ο Γ. Στουρνάρας νωρίς το πρωί είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε μια δραματική έκκληση δήλωσε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ενώ τόνισε ότι «δεν κάνω πίσω».

Νωρίτερα ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει τις αλλαγές στα εργασιακά, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση.

Όπως έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση των αρχηγών η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει. «Πρέπει να πάρουμε την δόση για σωθεί η χώρα». Εξέφραζαν μάλιστα δυσφορία, αναρωτώμενοι πως είναι δυνατόν να βγαίνει τώρα ο Κουβέλης και να διαχωρίζει έτσι την θέση του στα εργασιακά.

Οι ίδιοι κύκλοι επιχειρούσαν να «κατεβάσουν» το θέμα του ειδικού λογαριασμού λέγοντας πως αφορά σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται ούτε η Μέρκελ.

Αναφορικά με το πακέτο αυτό αφορά σε 10,5 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών, περίπου 3 δισ. φορολογικά έσοδα. Από τις περικοπές το πακέτο μισθών, συντάξεων και επιδομάτων είναι 6,6 δισ. ευρώ για την διετία.

Για τα εργασιακά η συμφωνία προβλέπει πλαφόν τα 1.800 ευρώ, το οποίο έχει δεχθεί η τρόικα για τις αποζημιώσεις άνω των 12 μισθών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πέτυχε να σωθούν οι τριετίες αλλά και να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση η ατομική διευθέτηση του χρόνου.

Είναι πιθανό να υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, ακόμα και την Τετάρτη. Τα ενδεχόμενα που εξετάζει πλέον η κυβέρνηση είναι δυο: είτε να προσπαθήσει να αποσύρει από το πακέτο μέτρων το κομμάτι των εργασιακών, είτε να φέρει το πακέτο στη Βουλή σε ξεχωριστά άρθρα προκειμένου να μην απορριφθεί συνολικά.


Σαμαράς: Θα σώσουμε τη χώρα όσοι το τολμήσουμε

"Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε", τόνισε ο Σαμαράς σε τηλεοπτικό μήνυμα. Σε αυτό ανέφερε:

«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Έχουμε ήδη- και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Προσέξτε- το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι.

Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Αμέσως μετά αυτή τη δήλωση, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι «Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».

Αιχμηρή διαρροή έγινε και από την ΔΗΜΑΡ. "Τόλμη από την ΔΗΜΑΡ και εθνική υπευθυνότητα υπάρχει από την στιγμή που στηρίζουμε την κυβέρνηση. Τόλμη χρειάζεται απέναντι στην κοινωνία", αναφέρει. 


Τηλεδιάσκεψη με τρόικα

Ηδη ο πρωθυπουργός έχει επαφές με ξένους ηγέτες, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας είχε σήμερα το βράδυ τηλεδιάσκεψη με την τρόικα με στόχο την προετοιμασία του επερχόμενου Euro Working Group. Σε αυτή, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές τόνισαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία αν σε αυτή δεν περιλαμβάνονται τα εργασιακά θέματα.

Νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέτρων. "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τα εργασιακά, με στόχο να βελτιωθούν οι όροι. Η τρόικα έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις", δήλωσε.


Χωρίς λευκό καπνό η συνάντηση των τριών

Στην σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις ρυθμίσεις στο εργασιακό μέτωπο ενώ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ εκτός από τα εργασιακά είναι αντίθετο και με την τοποθέτηση των χρημάτων της δόσης σε ένα νέο "ειδικό λογαριασμό" (πέραν αυτού που προβλέπεται στην ΤτΕ) ο οποίος δεν θα είναι υπό τη διαχείριση της Ελλάδας και γι' αυτό έκανε την ειδική αναφορά ο Ε. Βενιζέλος περί της ανάγκης τα δημοσιονομικά να είναι υπό ελληνική διαχείριση.


Κουβέλης: Θα επιμείνω μέχρι τέλους για τα εργασιακά

Δεν θα ψηφίσουμε ούτε εγώ, ούτε η ΔΗΜΑΡ τα προωθούμενα μέτρα στα εργασιακά, υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης εξερχόμενος από την κρίσιμη κυβερνητική σύσκεψη με τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο.

"Μέχρι τέλους, αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη θέση μου. Τα όσα προωθεί η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιονομικό αποτέλεσμα", υπογράμμισε ο προσθέτοντας ότι διεκδικεί "να μην περάσουν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις".

Οι αξιώσεις της τρόικα θα έχουν ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Αν αυτά τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, και εγώ διεκδικώ να μην γίνουν αποδεκτά, τότε θα υπάρξει μπαράζ απολύσεων και αύξηση της ανεργίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, δήλωση που ερμηνεύεται ως πλήρης διαφοροποίηση του κόμματος ακόμη και εάν οι άλλοι εταίροι στην κυβέρνηση αποφασίσουν να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των υπόλοιπων μέτρων αρκέστηκε να πει ότι είναι υπό διαπραγμάτευση.


Βενιζέλος: Προκλητικό να ξανανοίγουν τα εργασιακά - Στηρίζουμε την κυβέρνηση

Μετά από τέσσερις μήνες, πρέπει να φτάσουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Η παράταση της αβεβαιότητας δεν μας βοηθά, αυξάνονται οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

"Στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους εκπροσώπους των δανειστών", σημείωσε, τονίζοντας ότι μέσα στις λίγες επόμενες μέρες, κρίνονται τα τελευταία κομμάτια μιας συμφωνίας που πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Εάν δεν είναι ολοκληρωμένη, δεν θα την πιστέψουν οι αγορές, εξήγησε προειδοποιώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναπέσει στην αβεβαιότητα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα μέτρα, χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις.

"Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δεν συνεισφέρουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, ούτε στην ανταγωνιστικότητα. Εχει υποχωρήσει αρκετά το εργασιακό κόστος ανά μονάδα προϊόντος, αλλού είναι το μαλακό υπογάστριο της ανταγωνιστικότητας", δήλωσε.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία του Μαρτίου είναι το ακραίο όριο και δεν έχει μεσολαβήσει τίποτα από την άνοιξη ώστε να τίθενται τώρα τέτοια αιτήματα. "Χωρίς να έχουμε αξιολόγηση, είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει τόσο νωρίς αυτό το μέτωπο", υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διαχείριση των δημοσιονομικών πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. "Δεν είμαστε προτεκτοράτο και πρέπει να το καταλάβουν στην τρόικα", σημείωσε.

Όταν ζητάμε από το λαό πολλές θυσίες, αυτές πρέπει να πιάνουν τόπο. Το πακέτο πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο, τόνισε, ζητώντας να συνδυάζεται με αναπτυξιακά μέτρα. "Μόνο έτσι θα μιλήσουμε στο λαό", δήλωσε.

Επίσης, ζήτησε προσοχή στις προβλέψεις για την ύφεση του 2013. "Να μην λειτουργήσουν μηχανισμοί αυτόματων πρόσθετων περικοπών", σημείωσε, αναφέροντας ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό.

Κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο, με τους ομολόγους του στην Ευρώπη ώστε να προχωρήσει το θέμα.

Θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον αλλά πρέπει αυτό να οδηγήσει σε αποτελέσματα, σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.


**Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v