Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλείστε με τρόικα και "μιλάμε" στις 12/11"

"Αναγνωρίζουμε την πρόοδο αλλά θέλουμε να κλείσουν οι εκκρεμότητες" διαμηνύει το eurogroup. Θα συζητήσουμε στις 12/11. "Διχασμένοι" οι Ευρωπαίοι για τη λύση στο χρέος. Ποια είναι τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι. 

Κλείστε με τρόικα και μιλάμε στις 12/11
Κάλεσμα στην Ελλάδα να επιλύσει τις εναπομείνασες εκκρεμότητες απευθύνουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης. 

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker,  θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι να εφαρμόσει η Ελλάδα της συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Juncker.

Αναλυτικά οι υπουργοί Οικονομικών εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Eurogroup σημείωσε την πρόοδο που έχει καταγραφεί μεταξύ της τρόικα και της Ελλάδας προς μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την αναθεώρηση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων και εκτεταμένων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των δομικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το Eurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 12 Νοεμβρίου επί τη βάση των σχετικών έγγραφων τεκμηριώσεων και επιδιώκει να καταλήξει για το πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι prior actions από τις ελληνικές αρχές και οι εθνικές διαδικασίες στα κράτη μέλη, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική.

Schaeuble:  Δεν βλέπω έκθεση της τρόικα πριν από τις 11-12 Νοεμβρίου


Ο W. Schaeuble δήλωσε από την πλευρά του ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για το θέμα της Ελλάδας αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν αναμένει την έκθεση της τρόικα πριν από τις 11 με 12 Νοεμβρίου, ενώ χαρακτήρισε "φιλόδοξη" την εκτίμηση για ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Εurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα μέσα στο Νοέμβριο, αλλά πρόσθεσε ότι η πίεση του χρόνου δεν πρέπει να οδηγήσει σε βιαστικούς συμβιβασμούς.
"Η πίεση του χρόνου δεν πρέπει να οδηγήσει σε ανεύθυνες λύσεις" υπογράμμισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι για αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης μια ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους είναι "νομικά αδύνατη".

Rehn:  Πριν τις 12 Νοέμβρη η πρόταση τρόικας για χρέος

Η τρόικα εργάζεται για να παρουσιάσει την πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Rehn επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται "εντατικά και με πολύ καλό πνεύμα" με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. δολαρίων "είναι σε τροχιά" να ληφθεί στη συνάντηση της 12 Νοεμβρίου.

"Αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται προσπάθεια από όλους" προειδοποίησε ο κ. Rehn, καλώντας το ελληνικό κοινοβούλιο "να υιοθετήσει έγκαιρα το πακέτο των δημοσιονομικών και δομικών prior actions".

Yποχωρεί το σενάριο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters ότι η τρόικα εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά ανάμεσα σε αυτές δεν βρίσκεται ένα νέο κούρεμα.

Όπως δήλωσαν στο τραπέζι βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μετακύλιση του χρέους, η επαναγορά ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του European Working Group, Thomas Wieser, δήλωσε στο Deutschland Radio Kultur ότι η τρόικα δεν συζητά σχέδιο για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

"Σε κανέναν από τους γύρους συζητήσεων (με την τρόικα) δεν αναφέρθηκε η λέξη 'κούρεμα'", δήλωσε ο Τ. Wieser. Οι αναφορές στα ΜΜΕ για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι τίποτα παραπάνω από εικασίες και "δεν έχουν καμία σχέση με τις εργασίες της τρόικας", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v