Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι για ρευστότητα από Σταϊκούρα

«H κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι οριακή και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας.

Καμπανάκι για ρευστότητα από Σταϊκούρα
Τα ρευστά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντλούνται με ταχύ ρυθμό την ώρα που η χώρα περιμένει τη δόση από ΕΕ και ΔΝΤ, μεταδίδει το Reuters.

«H κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι οριακή και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Economist.

«Τόσο ο Προϋπολογισμός για το 2013 που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013 – 2016 που πρόσφατα ψηφίστηκε, συνιστούν τα δύο πρώτα σημαντικά βήματα για να εισέλθει η χώρα σε μία μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μπορεί να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Άμεσος στόχος, επισημαίνω εθνικός στόχος, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Προσέθεσε ακόμα ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, αν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ακόμα ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης εδώ και 2,5 χρόνια περιορίζει εκ των πραγμάτων τους βαθμούς ελευθερίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συνεχείς και μεγάλες αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις των Προγραμμάτων οδηγούν στην αλλαγή των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών σεναρίων.

Το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας λόγω τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ προθέσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης, κυρίως δε αποτελέσματος, δεν άφησε περιθώρια για «άμεση» αλλαγή του Προγράμματος, προσέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v