Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίρονται τα τελευταία εμπόδια για τη δόση

Τα τελευταία μέχρι σήμερα νομοθετικά εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης ετοιμάζεται να επιλύσει το υπουργείο Οικονομικών, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πιστωτών για καθιέρωση αυτόματων μηχανισμών έξτρα περικοπών.

Αίρονται τα τελευταία εμπόδια για τη δόση
Τα τελευταία μέχρι σήμερα -καθώς με την τρόικα ποτέ δεν ξέρεις τι θα σε βρει- νομοθετικά εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης ετοιμάζεται να επιλύσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι απαιτήσεις των πιστωτών για καθιέρωση αυτόματων μηχανισμών έξτρα περικοπών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους εσόδων αποκρατικοποιήσεων και του «αναβαθμισμένου» ειδικού λογαριασμού.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιτίας του κατεπείγοντος -και πάλι- των διαδικασιών, εν όψει της νέας κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, οι εκκρεμείς απαιτήσεις του μνημονίου θα υλοποιηθούν έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Η διαπραγμάτευση είναι για μία ακόμα φορά ενεργή. Η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε διαρκή επαφή με email και τηλεφωνήματα για να βρεθούν οι διατυπώσεις εκείνες που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Για παράδειγμα, το υπουργείο θεωρεί ιδιαίτερα αυστηρή και επαχθή την πρόβλεψη του μνημονίου για αυτόματες περικοπές δαπανών από τον σκληρό πυρήνα (μισθοί και συντάξεις, δηλαδή) ίσες με το 50% των αποκλίσεων επί των στόχων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στην περίπτωση όπου αυτοί δεν επιτευχθούν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
 
Ως εκ τούτου, επιχειρείται πιο ήπια προσέγγιση με την εντονότερη ενσωμάτωση παραμέτρων που σχετίζονται με το διεθνές περιβάλλον και τον οικονομικό κύκλο (ύφεση), ενώ επιδιώκεται και η -μάλλον δύσκολη- αντικατάσταση του στόχου εσόδων από έναν αριθμητικό στόχο αποκρατικοποιήσεων που θα έχουν υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνδέουν την αυστηροποίηση της στάσης της τρόικας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση πάσχισε να περάσει τις διατάξεις για την απώλεια της καταστατικής πλειοψηφίας του Δημοσίου σε ορισμένες ΔΕΚΟ και ο υπουργός Οικονομικών «ίδρωσε» για να ξεπεράσει τον σκόπελο της απαίτησης να υπάρχει έγκριση κάθε σημαντικής αποκρατικοποίησης από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο μέτωπο του ειδικού λογαριασμού, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για το γεγονός ότι θα συνεχίσει να τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παραμένουν όμως υπό διευκρίνιση ουσιαστικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο ρόλος του EFSF στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v