Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Μέργος: Φωτιές άναψε ο κατώτατος μισθός

Βολές από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και αντιπολίτευση στη δήλωση Μέργου ότι "είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα". Πώς ανασκευάζει ο γενικός γραμματέας. Προσπάθεια να κλείσει το θέμα από την κυβέρνηση.

Γ. Μέργος: Φωτιές άναψε ο κατώτατος μισθός
Νέο ψαλίδι στον κατώτατο μισθό προανήγγειλε(;) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως, σε νεότερη ανακοίνωσή του, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τον σάλο που ξέσπασε, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού.

Πάντως, οι αρχικές δηλώσεις του έρχονται λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας, η οποία έχει θέσει κατ’ επανάληψη τη μείωση του κατώτατου μισθού. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, για να τεκμηριώσει την άποψή του παρέθεσε συγκριμένα στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα σημείωσε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων.


ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει θέμα κατώτατου μισθού

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat.

Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε δήλωσή του, σημειώνει:

«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται».


Βρούτσης: Θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα ο κατώτατος μισθός  

Σε προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.

«Ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.


ΠΑΣΟΚ: Το... άδειασμα από Στουρνάρα δεν αρκεί

Σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Γ. Μέργου εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον για απαράδεκτες αντιλήψεις, ενώ τονίζει ότι δεν συμφωνεί σε ενδεχόμενο νέων μειώσεων στον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511.

Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις.

Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις»
.


ΔΗΜΑΡ: Επιεικώς απαράδεκτη η δήλωση

Την αντίθεσή της στις δηλώσεις του Γ. Μέργου εκφράζει με επίσημη ανακοίνωση και η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας:

«Ως επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η σημερινή δήλωση του Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ. Μέργου σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει οτι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και κι ότι προοπτικά θα αυξηθεί».


Γ. Μέργος: Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού

Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Μέργος. 

Η δήλωσή του έχει ως εξής:  

«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.

Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v